MOPAN Suceava

Cel de al 26 –lea an academic, de la înființarea instituției, a debutat la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. În prezența autorităților locale, a studenților și părinților, conducerea universității a făcut un apel la unitate și solidaritate pentru noul an universitar, având în vedere că urmează reevaluarea instituțională și a tuturor programelor de studiu de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior.
Prezent la festivitatea de deschidere, Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, a transmis un mesaj clar studenților de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. „Nu există pentru mine nici o diferență între studenții acestei universități și ceilalți studenți din Iași. Toți sunteți egali. Aici se încheie și turneul deschiderilor de an universitar pentru municipiul Iași. Avem nevoie de o societate cât mai bună. Iar voi, Universitatea „Petre Andrei” din Iași, trebuie să vă rescrieți din nou istoria care a început atât de frumos acum 26 de ani. De ce spun acum 26 de ani? Pentru că Universitatea „Petre Andrei” a beneficiat, de la început, de un staff care a adus-o în top din primul an de funcționare și, în continuare, mai are cadre didactice care, pe atunci, reprezentau crema mediului academic ieșean și chiar național. Trebuie să rescrieți această universitate pentru că ea are un potențial foarte mare”.
La rândul său, Maricel Popa, Președintele Consiliului Județean, a declarat că noul an universitar de la UPA stă sub „semnul tinereții, al dorinței de cunoaștere și al profesionalismului. Consider că evoluția societății românești este strâns legată de evoluția sistemului de învățământ, deoarece tinerii care ajung să treacă pragul Universității „Petre Andrei” din Iași, pentru a descoperi tainele unei meserii, sunt cei care de mâine vor intra pe piața muncii și vor contribui la dezvoltarea economiei indiferent de profesiunea aleasă”.


Fost student și absolvent al Facultății de Drept, din cadrul Universității „Petre Andrei”, Marian Grigoraș, Prefectul Județului Iași, a mărturisit că „mă mândresc cu faptul că sunt absolvent al acestei universități. Și sora mea este absolventă de Petre Andrei. Universitatea reprezintă o alternativă la învățământul univesitar de stat și întotdeauna competiția, alternativa și concurența sunt benefice în orice domeniu, pentru că obligă la îmbunătățirea continuă a serviciilor”.
Conf.univ.dr. Anca Tompea, Președintele Senatului UPA, le-a transmis studenților că întreaga comunitate de la Petre Andrei un gând de prețuire și mulțumire pentru alegea făcută. „Prin prezența autorităților locale la deschiderea noului an academic la Universitatea Petre Andrei și Senatul primește un mesaj de susținere pozitiv care pe noi ne responsabilizează și mai mult. Din acest punct de vedere vreau să vă asigur dragi studenți, pe cei din anul întâi, că ați făcut cea mai bună alegere la Universitatea „Petre Andrei” din Iași. Celor din anii mari, probabil că v-ați convins deja, că ați făcut o alegere care vă va asigura un loc pe piața muncii prin deschiderea pe care noi o avem față de dumneavoastră. Cei care sunteți studenții Universității Petre Andrei noi vă prețuim și considerăm că ceea ce avem de făcut de acum înainte este calitatea, de a face diferența între sistemul educațional de la UPA și orice alt sistem din țară”.
Prof.univ.dr. Tudor Pitulac, Prorector pentru Activitate Didactică și Cercetare Științifică și reprezentat legal, le-a vorbit tinerilor din anul întâi și celor prezenți în Aulă despre situața actului educațional la nivel național, despre discriminarea între învățământul universitar de stat și cel privat. De asemenea, prorectorul a menționat și procesul de reevaluarea instituțională, cât și despre noile direcții către care se orientează instituția de învătământ superior.


„Și noi înregistrăm o scădere a numărului de studenți. Este nevoie de o rebranduire, de o schimbare. Vom vedea cum vom reuși să facem acest lucru. De asemenea, Universitatea „Petre Andrei” din Iași va fi reevaluată de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. Este un proces care doar începe și care urmează să fie concretizat. Ne interesează ceea ce acum este pe piață, iar zona medicală este tot mai presată de studenți, în zona tehnologiei informației există cerere, dar există și alte categorii de programe, precum cele postuniversitare, care pot fi puse mai repede în aplicare pentru că nu este nevoie să parcurgem o metodologie extrem de laborioasă pentru înființarea lor”.
În final, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a precizat faptul că universitatea va intra într-un proces de rebranduire și reorientare din punct de vedere al specializărilor. „Astăzi am inaugurat al 26 debut academic de la înființarea universității. UPA din Iași, una dintre puține instituții de învățământ superior private acreditate rămâse în Moldova, trebuie să se adapteze la piață, la evoluția demografică și la piața academică. În acest an universitar va trebui să facem un efort comun, toată comunitatea academică, Senat, Liga Studenților, Rectoratul, Consiliul de Administrație pentru a asigura funcționarea la standarde de calitate ale acestei instituții, pentru că anul acesta universitar va trebui să invităm ARACIS-ul și să reevaluăm toate programele de studiu, atât de licență, cât și de masterat, cât și universitatea la nivel instituțional”.
Prof.univ.dr. Doru Tompea a dat citire și mesajelor transmise de către Academicianul, Prof.univ.dr. Teodor Dima, Director al Institutului de Cercetări Economice și Sociale „Gh. Zane”, al Academiei Române, Filiala Iași și a Prof.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Secretar de Stat, Departamentul Centenar, din cadrul Guvernului României.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava