Concert pascal
MOPAN Suceava

Al treisprezecelea Festival Euroregional de Teatru TESZT începe duminică, 22 mai 2022, cu spectacolul companiei Forte din Budapesta – „Balade scurte sângeroase”, inspirat din proza scurtă a scriitorului maghiar Ady Endre. Va urma de la 20:00 o super-producție a teatrului-gazdă, Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara, spectacolul „Tragedia omului” , de Madách Imre, în regia lui Silviu Purcărete, iar  la 23:00 primul eveniment al seriei de concerte din boostTESZT13, concertul de jazz al trioului Lukács Miklós Cimbiosis. Evenimentele din cadrul TESZT au loc în aer liber (curtea Garnizoanei și cartierul Iosefin), în Studioul Franciscan, în sălile Teatrului Maghiar, Sala Mare a Teatrului Național și în Atelierul de pictură din Palatul Culturii, care a fost reamenajat ca spațiu de spectacole special pentru festival.

Spectacolele în aer liber deschid fiecare zi de festival în 23-28 mai. Pe lângă trupele timișorene Unfold Motion („Je suis Giselle”), Teatrul Basca („Animal crossing„), cu acces gratuit, Compania independentă Arte-Factum („dosztoievskij b@r/reopening”, acces exclusiv prin rezervare) și coproducția Teatrului Maghiar cu Civicultura și Asociația Diogene („Orașul paralel”), Extensia- TESZT aduce două producții italiene capitavte:  „O singură răsuflare”  se desfășoară în mișcare, pe stradă, și este o reapropiere fizică de noi înșine și de alți oameni prin intermediul dansului, iar super-producția „Moby Dick” – Teatro dei Venti promite un show cu o arhitectură  spectaculoasă în Piața Operei.

Un element distinctiv al festivalului este seria de întâlniri cu artiștii de după spectacole. Spectatorii  sunt invitați la finalul fiecărei zile de festival să mai rămână în foaierul Teatrului Maghiar pentru a asculta discuțiile moderate de Kovács Bálint, jurnalist cultural din Budapesta, cu protagoniștii spectacolelor și cu oameni de teatru prezenți la festival. Traducerea simultană la cască va fi în română, maghiară, engleză, iar spectatorii au ocazia de a pune întrebări și de a interacționa cu regizorii și actorii din programul zilei respective. Pe celebra canapea albastră din foaierul Teatrului Maghiar vor fi prezenți regizorii și coregrafii Horváth Csaba (22 mai), Adrian Sitaru, Lavinia Urcan (23 mai), Kristóf Szabó (24 mai), Josef Nadj (25 mai), Lee Delong, Kocsárdi Levente (26 mai), Ivo Dimchev, Urbán András, Victor Dragoș (27 mai), Stefano Tè, Marco Chenevier (28 mai), Tomi Janežič și Szikszai Rémusz (29 mai).

TESZT (22-29 mai 2022) reunește 24 de spectacole produse în ultimii trei ani în Europa, toate fiind traduse în română, maghiară și engleză. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc în foaierul Teatrului Maghiar, duminică, 22 mai,  de la 16:30. Biletele costă 50 lei, respectiv 25 de lei la concerte, și se pot lua de la teatru (deschis toată ziua pe perioada TESZT) sau pe www.tm-t.biletmaster.ro

Festivalul Euroregional TESZT este un eveniment organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely Timișoara și finanțat de Primăria  Municipiului Timișoara.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava