MOPAN Suceava

Poliția municipiului Suceava a organizat, în zilele de 13 şi 14 februarie a.c., o amplă acţiune pentrucreșterea gradului de siguranță a elevilor și a personalului didactic, asigurarea protecției unităților de învățământ, prevenirea delicvenței juvenile în incinta și în zonele adiacente școlilor precum și a absenteismului școlar. Potrivit unui comunicat de presă, la acțiune au participat și polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității – IPJ Suceava, fiind organizate întâlniri cu elevii și cadrele didactice. La întâlniri au fost prezentate recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar și pentru prevenirea fenomenului de bullying. Totodată, s-au purtat discuții și au fost făcute prezentări privind răspunderea juridică a minorilor. În cadrul acțiunii poliţiştii au verificat 12 unități de învățământ. De asemenea, au fost verificate 21 de societăți comerciale din zona unităților de învățământ și au fost legitimate 61 de persoane. În acelaşi timp au fost verificați 21 de paznici și au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale, în valoare de 2.840 lei.

Potrivit Poliţiei Suceava, acţiunea s-a desfăşurat în mai multe etape. Astfel, între orele 09.00 – 12.00 au fost efectuate activităţi de informare şi prevenire în unităţile de învăţământ din Suceava, având ca grup ţintă elevii din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. Pentru ciclul preşcolar şi primar a fost abordată problematica siguranţei rutiere, în timp ce pentru elevii de gimnaziu a fost abordată problematica violenţei şcolare şi cea privind pericolele lumii virtuale iar pentru ciclul liceal va fi abordată problematica răspunderii penale a minorilor, violenţei în mediul şcolar, pericolele generate de consumul de alcool, tutun şi droguri.

Apoi, între orele 12.00 – 14.00, polițiștii suceveni au avut întâlniri cu conducerile unităţilor de învăţământ, consilieri educativi, consilieri psihopedagogi pentru discutarea unor problematici privind siguranţa şcolară.  În cadrul acestor discuții au fost analizate modul de întocmire şi respectare a regulamentelor şcolare , problematica accesului în unităţile de învăţământ dar şi cea privind elementele de securizare a spaţiului interior şi exterior al unităţilor şcolare. Poliția Suceava a transmis că o altă etapă s-a derulat între orele  14.00 – 16.00, când au fost desfăşurate activităţi de prevenire şi informare în şcoli, având ca și grup ţintă elevii care învaţă în seriile de după-amiază.

Ulterior, între orele 16.00 – 18.00 au fost desfăşurate acţiuni de prevenire a absenteismului şcolar şi controale în baruri şi unităţi de alimentaţie publică din zona şcolilor. „Au fost făcute verificări la unităţile de alimentaţie publică din proximitatea unităţilor de învăţământ şi au fost instruiţi administratorii şi personalul cu privire la legislaţia incidentă comercializării de alcool şi tutun către minori. De asemenea, s-a acţionat pentru identificarea elevilor în situaţie de absenteism şcolar şi care frecventează medii improprii dezvoltării personale şi profesionale”, se arată în comunicatul Poliției Suceava. .
Potrivit aceleiași surse, pe toată durata acţiunii echipajele de poliţie rutieră şi poliţiştii atestaţi să desfăşoare activităţi de poliţie rutieră au acţionat în zona unităţilor de învăţământ pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră a elevilor. Astfel, au fost aplicate sancţiuni şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor şi au fost verificate microbuzele şcolare dar şi a celorlalte mijloace de transport în comun utilizate cu precădere de către elevi – stare tehnică, control etilotest la şoferi, control cu privire la numărul maxim de persoane autorizat.

Activitate de amploare la Școala Generală nr. 9 Suceava

De precizat că în cadrul acțiuni a fost implementat și proiectul de prevenire a victimizării minorilor ,,De mici să preţuim siguranţa și legea”, fiind prezentate aspecte legislative care reglementează răspunderea penală și limitele ei. Activitatea a avut loc la Școala Generală nt. 9 din Suceava, acolo unde au fost expuse tipurile delincvenței juvenile, cauzele violenței în școli, pedepsele pentru minori, conform  Codului Penal, precum şi obligaţiile ce pot fi impuse minorului de către instanţă, consecinţele comportamentului infracţional.
Polițiștii suceveni au prezentat câteva cazuri în care minorii au săvârşit infracţiuni şi au fost pedepsiţi de lege, precum şi prezentarea celor mai frecvente infracţiuni comise de minori, respectarea normelor şi regulilor în societate, ce pot conduce la reducerea criminalităţii în incinta şi imediata apropiere a şcolilor. În total peste 80 de elevi au primit materiale de informare din partea polițiștilor iar la final au avut loc discuţii libere, iar elevilor le-a fost înmânat un chestionar de evaluare, cu câteva întrebări referitoare la materialul prezentat, iar inițiativa fost apreciată de elevi.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava