MOPAN Suceava

ANCOM a detectat și soluționat în ultimii ani mai multe cazuri de interferențe prejudiciabile care afectau buna funcționare a serviciilor de comunicații electronice, în special a celor de telefonie mobilă. În urma acțiunilor de monitorizare și control a spectrului radio efectuate de echipele tehnice ale ANCOM, s-a constatat că, în ultima perioadă, 59 de astfel de cazuri au fost provocate de utilizarea a peste 150 de telefoane fixe wireless (DECT 6.0), care nu aveau marcaj CE. Dorim să atragem atenția asupra faptului că utilizarea acestor echipamente este ilegală și rugăm consumatorii să achiziționeze doar echipamente produse conform standardelor europene”, a declarat Cristin Popa, director executiv al Autorității. 

Telefoanele DECT 6.0, provenite în cea mai mare parte din Statele Unite ale Americii sau Canada, dar și din Asia funcționează în benzi de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, și anume celor de telefonie mobilă și internet mobil de bandă largă de generația a treia. În cele mai multe dintre cazurile identificate și soluționate de ANCOM, aceste telefoane fuseseră introduse în România de către persoane fizice care au călătorit pe continentul american sau ajunseseră în țară fiind trimise de alte persoane, în general rude ale utilizatorilor. Ele au fost folosite în locuințe particulare, pentru uz personal.

Ce se întâmplă când se folosesc aceste echipamente?

În momentul în care un astfel de aparat neconform este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe în funcționarea echipamentelor de telefonie mobilă. Atunci când o stație de bază pentru telefonie și internet mobil este afectată de o asemenea interferență se produc o serie de efecte în cascadă: stația de bază își restrânge zona de acoperire, numărul utilizatorilor care pot folosi serviciul de telefonie sau internet mobil în zona respectivă scade semnificativ, apelarea devenind uneori imposibilă, iar apelurile în curs se întrerup.

Localizarea sursei de interferență prejudiciabilă, atunci când este vorba despre telefoanele fixe wireless (DECT 6.0), este dificilă din cauză că este vorba de o transmisie discontinuă de tip “burst” (salvă de transmisie) cu alocare dinamică a canalelor de frecvenţă. La aceasta se adaugă numărul mare al acestor terminale, în multe situații specialiștii ANCOM identificând, pe o rază de cca. 1 km în jurul staţiei de bază afectate, câte 5-6 surse de interferențe de acest tip. Scoaterea din funcţiune a tuturor surselor de interferențe identificate într-o zonă presupune accesul în imobile private, fiind  important ca cetățenii să colaboreze cu echipele ANCOM în situaţiile în care acestea se află în curs de rezolvare a unui caz de interferenţă prejudiciabilă, indiferent de natura acesteia.

Resursele de spectru radio sunt limitate, iar interferenţele prejudiciabile asupra acestei resurse pot afecta, direct sau indirect, orice cetăţean.

De reținut

Ori de câte ori achiziţionează un produs electronic (telefoane wireless de tip DECT, echipamente de supraveghere audio/video pentru copii, microfoane wireless, jucării teleghidate, stații de walkie – talkie, corpuri de iluminat cu LED-uri etc.), utilizatorii trebuie să verifice conformitatea acestui produs cu normele europene, certificate prin prezenţa marcajului CE, precum şi prin intermediul detaliilor tehnice din manualul de funcţionare şi utilizare al produsului. Acest lucru este cu precădere necesar în cazul în care produsul este achiziţionat de pe o altă piaţă decât cea europeană.

Dacă dețin astfel de echipamente, utilizatorii trebuie să le scoată imediat din uz.

Sancțiuni aplicabile

În cazul în care cei care deţin astfel de echipamente continuă să le folosească, Autoritatea poate aplica amenzi contravenţionale în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, cu valori cuprinse între 5.000 şi 100.000 lei. Mai multe informații privind echipamentele electronice și electrocasnice neconforme, marcajul CE și obligațiile care le revin producătorilor, distribuitorilor și consumatorilor sunt disponibile pe website-ul Autorității.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin  promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei. Pentru mai multe detalii despre activitatea ANCOM vizitaţi www.ancom.org.ro, www.portabilitate.ro şi www.veritel.ro. Pentru a testa și monitoriza calitatea serviciului de internet, accesați www.netograf.ro.

ANCOM avertizează: echipamentele electronice fără marcaj CE bruiază serviciile de comunicații mobile (telefonie, internet), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava