Concert pascal
MOPAN Suceava

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie și episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, PS Damaschin Dorneanul vor oficia slujba de resfințire a bisericii de lemn monument istoric din comuna Adâncata. Resfințirea bisericii va avea loc în data de 30 octombrie, după primirea binecuvântării din partea arhiepiscopului Sucevei și Rădăuților, ÎPS Calinic, pentru retârnosirea acestui lăcaș de cult.

Primarul din Adâncata, Viorel Cucu, a precizat că tot pe 30 octombrie va avea loc și sfințirea celor șase clopote noi de la biserica de lemn, dar și sfințirea pietrei de temelie pentru noua biserică ce va fi construită în Parohia II Adâncata. Viorel Cucu a spus că noua biserică va fi construită pe un teren aflat în apropierea bisericii de lemn. El a arătat că terenul pe care se va construi noul lăcaș de cult a fost achiziționat cu sprijinul credincioșilor din parohie și din comună.

Biserica de lemn monument istoric din Adâncata a fost restaurată și conservată printr-un proiect european finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, cu o valoare totală de aproape 3,9 milioane de lei, din care fondurile nerambursabile au fost de 3,811 milioane de lei. În cadrul proiectului au fost realizate lucrări de consolidare, lucrări de arhitectură la interior și exterior, lucrări de instalații, amenajare peisagistică, drenuri și iluminat arhitectural.

Biserica de lemn „Sfântul Dumitru” din Adâncata este un lăcaș de cult ortodox construit la sfârșitul secolului al XVIII-lea și are hramul Sfântul Dumitru, sărbătorit la data de 26 octombrie. Potrivit wikipedia, prima biserică din satul Adâncata era situată în vatra satului și se presupune că ar fi fost construită la sfârșitul secolului al XVII-lea. Această afirmație este susținută și de descifrarea anului 1700 pe o cruce de piatră aflată în cimitirul bisericii și care a fost descoperită de către preotul Dimitrie Popovici, parohul bisericii noi din Adâncata în perioada 1935-1974. Pe această piatră se află următoarea inscripție: „Supt această piatră odihnește trupul roabei lui Dumnezeu Gafița fiica preotului Dimitrie ot satul Adîncata văleat 1700”. Biserica ar fi ars în totalitate în secolul al XVIII-lea. Pe locul bisericii arse a fost construită o altă biserică, mai extinsă. Istoricii C. Ciocoiu și Nicolae Stoicescu susțin această datare a bisericii, considerându-i ca ctitori pe strămoșii familiei Scriban (originari din Burdujeni)

O nouă serie de lucrări de reparații au avut loc în perioada 1854-1860, cu această ocazie fiind reînnoit acoperișul din draniță și înlocuită catapeteasma. Rolul bisericuței de lemn a decăzut după construirea între anii 1929-1939 în centrul satului a unei biserici de piatră, cu același hram. Între anii 1972-1973, biserica-monument istoric a fost restaurată la inițiativa mitropolitului Iustin Moisescu al Moldovei și Sucevei. Biserica are pictură murală.

În apropiere de biserică, se află și un turn clopotniță din lemn. În anul 2001 a fost zidit un lumânărar în curtea bisericii cu cheltuiala familiei lui Petru Girigan, primul ctitor al Parohiei Adâncata II.

În curtea bisericii se află două cruci vechi de piatră, pe care se citesc cu greutate și nesigur următoarele inscripții în limba română cu caractere chirilice: „L(a)m scris eu ctitori Petru ot Bot(o)șani” și „Supt ac(e)astă cruci odihnești trupul răposatului robului Dumnezeu Vasili .icu din …”. Crucile sunt parțial acoperite de mușchi și au inscripțiile parțial șterse de vreme.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava