Concert pascal
MOPAN Suceava

Alianţa Sindicatelor din Învăţământ Suceava va acţiona în instanţă Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava pentru nepunerea în executare a sentinţelor judecătoreşti prin care s-a dispus plata unor drepturi legale, respectiv sporul de ecran. Anunţul a fost făcut de liderul Alianţei, Giani Leonte, care a spus că decizia a fost luată de reprezentanţii sindicatului după ce aceştia au epuizat toate demersurile posibile în vederea obţinerii acestor drepturi băneşti. Iniţiativa este susţinută de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Sindicaliştii au arătat că de neexecutarea hotărârilor nu se face vinovat numai Inspectoratul Școlar Suceava, care refuză avizarea statelor de plată ce conţin acest spor, parte din vină având şi Ministerul Educaţiei care, neoficial, comunică verbal inspectoratelor şcolare să procedeze în această manieră, Suceava nefiind singurul judeţ aflat în această situaţie.

„Decizia de a face această plângere penală este o primă formă de protest ca urmare a unui şir lung de nemulţumiri ale salariaţilor din educaţie şi, de aceea, este foarte probabil ca în perioada imediat următoare să se declanşeze şi alte forme de protest la nivel naţional”, se arată într-o scrisoare semnată de Simion Hancescu, preşedintele FSLI, trimisă colegilor de la Suceava.

Potrivit acestuia, în ciuda faptului că în anul 2015 s-a obţinut o creştere salarială de peste 26% pentru personalul didactic şi nedidactic, statutul social al personalului din învăţământ este departe de cel pe care îl merită aceste categorii de salariaţi. Sindicaliştii aduc din nou în atenţie o parte dintre nemulţumirile salariaţilor din învăţământ, menţionând că lista revendicărilor este mult mai amplă şi a fost adusă la cunoştinţa tuturor factorilor decizionali – preşedintele României, prim-ministrul României şi parlamentari. De pildă, în prezent, salariile din învăţământ sunt cu peste 45% mai mici decât cele din administraţie publică şi ordine publică şi de peste 5 ori mai mici decât cele ale magistraţilor. De asemenea, formula costului standard per preşcolar/elev, care stă la baza stabilirii fondului de salarii pentru învăţământ, este incorect calculată şi, de aceea, an de an, a existat riscul major al insuficienţei fondurilor pentru plata salariilor în ultimele luni ale anului, recurgându-se la rectificări bugetare. Nedecontarea cheltuielilor de navetă este o altă problemă cu care se confruntă personalul didactic, problemă generată de autorităţile administraţiei publice locale. Programele școlare sunt un dezastru, iar cei care conduc destinele învățământului românesc nu au curajul să stopeze această batjocură la adresa elevilor, mai arată sindicaliştii din învăţămînt.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava