Concert pascal
MOPAN Suceava

Co-preşedintele Organizaţiei Judeţene Suceava a PNL, deputatul Alexandru Băişanu, a anunţat că ar putea să renunţe la candidatura pentru funcţia de primar al municipiului reşedinţă de judeţ în situaţia în care va găsi susţinere în PNL şi în rândul consilierilor locali pentru promovarea şi depunerea la termen a proiectului „Suceava – capitală culturală europeană”. Alexandru Băişanu a spus în cadrul unei conferinţe de presă că acest proiect reprezintă cea mai mare şansă a municipiului Suceava de a se dezvolta în viitor, însă pentru ca iniţiativa să aibă succes este nevoie de un consens între toate forţele politice şi administrative. „Pentru Alexandru Băişanu între a alege dorinţa nemaipomenită de a fi candidat de primar şi acest proiect, primează acest proiect. Sacrificiul personal e mai important pentru comunitate, decât sacrificarea comunităţii pentru interesul tău personal”, a spus Băişanu. El s-a declarat dezamăgit de faptul că primarul Sucevei, Ion Lungu, nu ar mai intenţiona să promoveze un proiect de hotărâre de Consiliu Local prin care să se aproba participarea la competiţia pentru desemnarea oraşului din România care va fi declarat capitală culturală europeană. El a anunţat că primarul Ion Lungu s-a răzgîndit şi nu mai susţine proiectul „Suceava -Capitală Culturală Europeană”. Băişanu a făcut un apel la consilieri, dar şi la viceprimarii PNL Ovidiu Doroftei şi Lucian Harşovschi să promoveze proiectul de hotărîre, pentru a înscrie Suceava în cursa pentru obţinerea titlului de „Capitală Culturală Europeană”, în 2021. Dosarul de candidatură trebuie depus pînă pe 10 octombrie.

„E un apel, un străgăt de durere pe care îl fac cu câteva zile din şedinţa Consiliul Local Suceava”, a subliniat Băişanu. Deputatul PNL de Suceava a arătat că asumarea acestui proiect de către Consiliul Local şi ducerea lui la îndeplinire va însemna dezvoltarea municipiului, dar în mod special creşterea veniturilor pentru suceveni. Alexandru Băişanu a dat exemplul Sibiului, care după ce a fost capitală culturală europeană este vizitat în medie de 600.000 – 800.000 de turişti în fiecare an, sumele cheltuite de către aceştia ridicându-se la circa 240 de milioane de euro.
Băişanu a lansat un apel către toate forţele politice să lase deoparte interesele proprii şi să suţină proiectul „Suceava – capitală culturală europeană”, subliniind faptul că acest lucru s-a întâmplat deja în alte municipii reşedinţă de judeţ care îşi doresc să obţină acelaşi titlu.
Parlamentarul liberal a atras atenţia şi asupra faptului că o serie de oameni politici suceveni au încercat să inducă ideea că Suceava nu ar avea cultură, motiv pentru care municipiul nu ar putea să obţină acest titlu. „Suceava are cultură. Avem foarte mulţi oameni de cultură care îşi sacrifică bani personali pentru a duce renumele Sucevei la nivel naţional şi european”, a declarat Băişanu. El a explicat că potrivit ghidului pentru depunerea acestui proiect programul „capitală culturală europeană” este unul orientat spre viitor, iar titlul nu se acordă unui oraş pentru patrimoniul său cultural sau pentru oferta sa culturală dinamică din prezent. Băişanu a spus că acestea pot sta la baza depunerii candidaturii, dar nu pot constitui candidatura însăşi, iar un oraş primeşte titlul pentru programul prezentat în dosarul de candidatură. „Deci nu te califici pentru că ai teatru, filarmonică, sau alte activităţi. Te califici în momentul în care demonstrezi că zona are nevoie de dezvoltare, că are capacitatea şi dorinţa de implicare, şi că îşi face un proiect pe distanţă de 5 – 6 ani până în 2011, care să satisfacă criteriile acestui proiect. Deci un astfel de proiect vine să dezvolte zone în care nu prea există cultură”, a explicat Băişanu, care a adugat că acest titlu a fost obţinut în trecut şi de oraşe europene cu mai puţin de 25.000 de locuitori.
Alexandru Băişanu a mai declarat că printr-un parteneriat cu alte primării din regiune, dar şi Bucovina de Nord, din Ucraina, Suceava ar beneficia de „o forţă şi o imagine extraordinară” la nivelul Uniunii Europene. „Această situaţie ar clasa Suceava din punct de vedere geo-strategic, cultural, etnic şi religios în faţa oricărui alt oraş din România”, a subliniat Băişanu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava