MOPAN Suceava

Uniunea  Sindicală Teritorială – Filiala Suceava – a Confederației Sindicale Naționale ,, Cartel ALFA” susține acțiunile revendicative ale angajaților de la Electrolux Satu Mare, angajați care sunt în grevă din data de 04 martie 2019. Lideri de filiale județene ale CNS ,,Cartel ALFA” din vestul țării au participat la acțiunile greviste, vicepreședintele confederației fiind prezent de mai multe ori la Satu Mare. Toate demersurile de până în prezent nu au primit un răspuns acceptat de greviști.  Joi, 21 martie 2019, va avea un loc un marș al greviștilor de la fabrică și până la Prefectura Satu Mare. La această acțiune va participa întreaga conducere a confederației, inclusiv președintele Bogdan Hossu. Mai multe filiale – din țară – ale confederației vor participa cu reprezentanți  la marș.

Uniunea Sindicală Teritorială – Filiala Suceava a C.N.S. ,,Cartel ALFA” este solidară cu acțiunile sindicale ale angajaților de la Electrolux Satu Mare și va avea reprezentanți la marșul organizat de Sindicatul Samus din fabrică.

Când peste 400 de oameni  intră în grevă, vocea lor trebuie ascultată, pentru că descrie viața unei părți din societate.

» Pe 16 februarie sindicaliștii de la Electrolux anunțau, în numele muncitorilor reprezentați, greva.

» La început s-a protestat câte două ore pe zi, în fiecare schimb, în cadrul unor greve de avertisment.

» Pe 4 martie sute de muncitori din fabrică au oprit producția și au declarat grevă generală pe perioadă nedeterminată.

» Până miercuri, 13 martie, conducerea filialei Electrolux din Satu Mare a refuzat orice dialog cu greviștii. Au acceptat însă o discuție, după solicitarea prefectului Satu Mare, Darius Filip.

Angajații Electrolux sunt reprezentați de sindicatul Samus, al cărui președinte este Sorin Faur. Potrivit acestuia, în acest moment sunt în grevă generală 420 de muncitori din cei 700 câți are fabrica.

Alături de muncitori au venit și doi angajați din birouri. Doi din cei aproape 150 care lucrează în zona de administrație și servicii la fabrica din Satu Mare.

Muncitorii greviști cer doi lei în plus la ora de muncă, ceea ce ar însemna o creștere a salariului net cu 300 de lei. Conducerea oferă o mărire de 5% și un bonus de prezență de 150 de lei.

Acordarea bonusului de prezență presupune să nu lipsești nicio zi de la muncă în luna respectivă. Nici măcar din motive medicale.

Contractul colectiv de muncă la nivelul fabricii a expirat pe 31 ianuarie 2019. Pentru a preîntâmpina greva, sindicaliștii și-au prezentat cerințele înainte de expirarea contractului. Acestea au fost însă ignorate de conducerea Electrolux România, susțin reprezentanții muncitorilor.

„NOI PÂNĂ ÎN 31 IANUARIE AM ÎNCERCAT SĂ GĂSIM O SOLUȚIE. NU A EXISTAT NICIO DESCHIDERE”, a declarat Vasile Dârle, secretarul Confederației Sindicale Cartel Alfa, filiala Satu Mare. Și doleanțele rămân ignorate în continuare.

Singurul mesaj transmis din partea conducerii a fost ,,acceptați mărirea de 5% și bonusul de prezență sau la revedere . Ce înseamnă acest la revedere, nu știu”, conchide Sorin Faur de la sindicatul Samus.

Un român, un polonez și-un ucrainean.

Muncitorii și-au bazat solicitările pe o directivă Electrolux privind locul de muncă, valabilă la nivelul întregului grup – un fel de regulament general care guvernează felul în care filialele companiei ar trebui să acționeze în organizarea și gestionarea structurii de angajați. În Directiva scrie clar că

„Electrolux încurajează luarea în vedere a costului satisfacerii nevoilor de bază pentru angajați și familiile lor, ca parte a definirii nivelurilor salariale.”

Sorin Faur precizează că au invocat această prevedere înaintea conducerii, plecând de la o cercetare realizată de Syndex, Institutul de Cercetare a Calității Vieții, împreună cu Fundația Friedrich Ebert Stiftung.

Publicată în toamna lui 2018, cercetarea arată faptul că pentru o persoană adultă coșul minim decent de consum este de 2.552 lei/lună.

Mărirea pe care sindicaliștii o cer ar însemna ca un muncitor care lucrează la bandă să câștige 2.000 de lei net lunar. „Am zis că nu e o cerere exagerată…”, se justifică Faur. Mai ales că, susține el, muncitorii din România sunt cei mai prost plătiți din țările UE în care funcționează fabrici Electrolux.

„Nu ne comparăm cu Suedia sau Germania”, continuă, „dar ne putem compara cu Ungaria și Polonia, de exemplu”.

Liderul de sindicat spune că un muncitor Electrolux în Polonia câștigă în jur de 600 de euro, la care se mai adaugă un bonus de prezență în jur de 100-150 de euro. În Ungaria salariul se apropie de 500 de euro.

Colegii polonezi însă au o variantă. Pot pleca să lucreze în Germania. Lucru care s-a întâmplat deja. Locul polonezilor a fost luat în fabricile Electrolux de ucraineni plătiți mai puțin decât un muncitor polonez, dar mai bine decât unul român la Satu Mare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava