Concert pascal
MOPAN Suceava

Cazinoul din Vatra Dornei este unul dintre cele mai frumoase din Europa, însă a ajuns în paragină în pofida faptului că are un potențial uriaș. Astfel, deși în alte țări oamenii se pot bucura de cele mai bune condiții în cazinouri de acest gen, care sunt conservate la cele mai înalte standarde, la noi lucrurile stau diferit.

Recent, la Constanța au început lucrările de reamenajare la cazinoul de pe faleză, un alt monument arhitectural ajuns în paragină. Despre cazinoul din Vatra Dornei, nu există însă informații cum că autoritățile s-ar gândi să îi redea gloria de altădată.

Pe hârtie, proiecte au fost destule. La fel și promisiunile. La finalul anului 2017, Gheorghe Flutur, care la acel moment ocupa funcția de președinte al Consiliului Regional Nord Est, semna proiectul pentru consolidarea și restaurarea cazinoului din Vatra Dornei.

În mai 2018, Arhiepiscopia Sucevei și a Rădăuților, care deține drepturile de proprietate asupra cazinoului, anunța că s-a semnat contractul și că lucrările pot începe. Costurile de modernizare se ridicau la 16.571.091 de lei și cazinoul ar fi trebuit să fie gata până la finalul anului 2021.

Desi apetitul romanilor pentru jocurile de noroc este in vizibila crestere si jocuri pentru Flaming Hot, Shining Crown, Burning Hot, Book of Ra, Sizzling Hot si altele ruleaza sute de milioane de euro, inca nu avem nici un cazino istoric reabiliat si functional.

Lucrările au început însă cu adevărat abia în vara lui 2019, când companiile care au câștigat contractul au eliminat apa infilitrată și au consolidat structura clădirii de jos în sus. Totuși, lucrările avansează extrem de lent și mai durează mult timp până când cazinoul din Vatra Dornei își va recapătă frumusețea de altădată.

Cazinoul din Vatra Dornei a fost construit între 1896 și 1898 și este unul dintre cele mai frumoase din Europa. Ca sursa de inspirație, arhitecții s-au orientat către cazinoul din Baden, astfel că minunata construcție din Vatra Dornei a fost făcută într-un stil eclectic, cu unele note ale Renașterii germane.

Astfel, proiectul cazinoului din Vatra Dornei a fost făcut de arhitectul austriac Peter Paul Brang, în timp ce lucrările au fost finalizate pe 10 iulie 1899.

Cazinoul din Vatra Dornei este cel mai vechi din România și, pentru a primi aprobare de construcție, primarul din Vatra Dornei din acel moment, Vasile Deac, a mers în audiență la împăratul Franz Joseph al Austriei.

Pentru a-l convinge, Deac a folosit drept argument faptul că în zonă vin mulți turiști la băi. Din acest motiv, cazinoul din Vatra Dornei mai este cunoscut și sub denumirea de Cazinoul Băilor.

Franz Joseph a fost încântat de ideea construcției unui cazinou în Vatra Dornei și a sprijinit financiar acest proiect. Pentru a strânge restul banilor, s-a apelat la o chetă publică, dar și la un împrumut la o bancă din Viena.

Cazinoul din Vatra Dornei era considerat o bijuterie arhitecturală a acelor vremuri, astfel că nu este de mirare că personalități precum Franz Joseph, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Corneliu Zelea Codreanu, Ion Antonescu și Gheorghe Gheorghiu-Dej i-au trecut pragul.

Din 1918 însă, soarta cazinoului a început să fie diferită. Mai întâi, el a trecut în proprietatea Fondului Bisericesc al Bucovinei, în contul reparațiilor de război pe care Austria a trebuit să le plătească României. Apoi, în timpul celui de-Al Doilea Mondial, clădirea a fost distrusă în mare măsură de soldații germani.

Și venirea regimului comunist a afectat cazinoul din Vatra Dornei, deoarece acesta a fost naționalizat și transformat în club muncitoresc, în care aveau loc întâlniri sindicale, ședințe de partid sau campionate de șah.

În 1987, Nicolae Ceaușescu și-a dat acceptul pentru refacerea cazinoului, iar lucrările au început cu muncitori și militari din zonă. Totuși, venirea Revoluției a pus și punct restaurării, iar de 30 de ani se caută soluții pentru renașterea cazinoului din Vatra Dornei.

Cazinoul din Vatra Dornei, un monument arhitectural care își re-capătă cu greu frumusețea de altădată, 5.5 out of 10 based on 4 ratings
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava