Concert pascal
MOPAN Suceava
  • Profesorii SuperTeach au întocmit o listă cu activități prin care copiii între 6 si 12 ani se pot distra și, în același timp, pot învăța lucruri utile și educative alături de părinți sau bunici.

Bucurie mare pentru sute de mii de copii care profită deja de primele zile ale vacanței de vară, în care  se pot relaxa, pot dormi mai mult și se pot juca în voie. Pe lângă joacă, plimbări în natură, activități recreative importante, specialiștii vin în ajutorul părinților și bunicilor care se întreabă ce pot face cu copiii în cele două luni și jumătate de vacanță astfel încât micuții să nu uite informațiile și cunoștințele acumulate pe parcursul anului școlar. Așadar, ce activități putem face cu cei mici? Cum îi putem motiva și ajuta să se dezvolte armonios și în vacanță? Profesorii SuperTeach Ana Bordan și Irina Vasile vin în ajutorul nostru cu câteva recomandări.

Este important să nu lăsăm nicio zi să treacă fără să învățăm ceva

”Vacanțele pot încuraja dezvoltarea copiilor. Copiii se joacă și explorează, alături de părinți. Acest lucru reduce stresul și activează o stare emoțională de bine. Chiar dacă nu dau teme de vacanță copiilor, nu sunt de acord nici cu a nu face nimic. Este important să nu lăsăm să treacă nicio zi fără să învățăm ceva. Mai mult decât atât, din punctul meu de vedere, cititul nu ar trebui să intre niciodată în vacanță”, spune Ana Bordan, profesoară pentru învățământul primar la  Școala Gimnazială Ioan Vlăduțiu din Luduș și facilitator Mentalitate Deschisă în Educație. În toți acești ani în spatele catedrei, profesoara a adunat ”o listă” de idei cu activități pe care adulții le pot face alături de copii.

”În vacanță se poate lucra cu copiii la dezvoltarea autonomiei personale. Chiar și în joacă, vara e un timp propice pentru a-i învăța pe cei care nu știu încă să-și lege șireturi, să-și încheie nasturii, să închidă un fermoar, să folosească corect tacâmurile sau servețelul. Copiii stau destul de mult în casă, cu ochii în calculator în timpul școlii, iar vara este anotimpul în care pot face multe sub razele soarelui. Natura este și o sursă inepuizabilă de învățare: plante, animale, pietre, scoici, așteaptă să fie descoperite, iar acest gen de învățare ”outdoor”, este pe placul multor copii. De asemenea, pe timpul verii părinții au oportunitatea să petreacă timp prețios cu cei mici în excursii sau drumeții”, spune profesoara. Să nu uităm, de asemenea, de lecțiile la un instrument muzical, de înot, tenis sau alte activități sportive benefice pentru o dezvoltarea echilibrată, atât fizică, cât și psihică a celui mic.

”Vacanța lasă timp mai mult de petrecut și cu bunicii. Rolul bunicilor în viața copiilor este foarte important, iar o zi petrecută în bucătărie cu bunica, sau în grădină cu bunicul este plină de învățături. Înțelepciunea vine odată cu înaintarea în vârstă și multe povețe, pilde, proverbe sau zicători le află copiii de la bunicii lor”, punctează învățătoarea SuperTeach, Ana Bordan.

La rândul său, Irina Vasile, profesor pentru învățământul primar la Școala ”H.M. Berthelot” din Ploiești și facilitator Mentalitate Deschisă în Educație, este de părere că matematica (sau orice materie recapitulată în vacanță) poate fi făcută mai ”dulce” pentru a fi învățată mai ușor. Învățătoarea recomandă transformarea rețetelor de prăjituri în probleme de matematică, de exemplu, astfel că cei mici recapitulează adunările sau sistmul de unități de măsurare în timp ce petrec timp de calitate în bucătărie cu părinții sau bunicii.

Irina Vasile menționează importanța dezvoltării continue a creativității celor mici prin activități simple ce reușesc să îmbine educația cu distracția. ”Copiii pot fi îndemnați să realizeze o poveste fantastică în care personaje să fie obiecte din mediul lor, apoi să o transforme într-un filmuleț sau piesă teatru. Fiecare personaj al piesei va avea o voce diferită, interpretată de copii și adulți”. O altă activitate super interesantă pentru ei este realizarea unei mini-enciclopedii cu titlul ”Știai că?” unde cei mici să adune informații pe care le consideră ei senzaționale și utile.

Ce mai puteți face cu cei micii școlari în vacanță? Îi puteți ajuta să realizeze un arbore genealogic, prin strângerea de informații (nume, ocupație, povești interesante) despre părinți, bunici și străbunici. De asemenea, vacanța este un moment bun în care copiii să înceapă să complete un jurnal zilnic, în care să scrie la ce oră s-au trezit, ce au mâncat, ce activități au făcut în respectiva zi”, spune Irina Vasile.

Despre Asociația SuperTeach

SuperTeach este un proiect inițiat de antreprenori în sprijinul profesorilor și al sistemului de educație preuniversitar.  Misiunea proiectului SuperTeach este ca profesorii să descopere și să dezvolte măreția din fiecare copil. Acest lucru este realizat prin programul „Mentalitatea Deschisă în Educație”, creat de liderul global în schimbare de mentalitate, Arbinger Institute, USA.

Asociația SuperTeach acționează pe 4 direcții:

Conferințe: În cei patru ani de activitate, au avut loc 52 conferințe în marile orașe ale țării sau online. Zeci de speakeri, elite, specialiști în educație și antreprenoriat au inspirat peste 30.000 de profesori și educatori, promovând principii și instrumente ale unei mentalități deschise în educație aplicate la clasă.

Traininguri: 810 de profesori SuperTeach selectați dintre participanții la conferințele SuperTeach au absolvit programul de formare „Mentalitate Deschisă în Educație”, realizat în România de Institutul Dezvoltării Personale. Ne propunem să ajungem la peste 20.000 de profesori absolvenți ai programului.

Comunități: În prezent, SuperTeach dezvoltă comunități locale în 26 județe cu ajutorul celor 51 de facilitatori ai programului MDIE și o Platformă Digitală de conținut educativ pentru toți profesorii interesați să evolueze în spiritul nevoilor societății actuale.

Școli SuperTeach: În octombrie 2021, Școala nr. 28 ”Dan Barbilian” din Constanța a devenit prima instituție de stat din România în care, în următorii 2 ani, va fi implementat un amplu proiect de schimbare de mentalitate. Proiectul pilot va fi replicat și în alte instituții de învățământ din țară.

Celor 4 co-fondatori ai proiectului – Felix Tătaru (inițiator), Dragoș Anastasiu, Cristina Gheorghe și Alexandru Ghiță – li s-au alăturat încă din primul an (2017) și Felix Pătrășcanu, Andy Szekely si Părintele Constantin Necula. Asociația SuperTeach este rezultatul parteneriatului dintre Romanian Business Leaders (RBL), Institutul Dezvoltării Personale (IDP) și Grupul Educativa.

Mai multe detalii despre SuperTeach pot fi regăsite pe site-ul oficial și pe pagina de Facebook a asociației. Profesorii pot găsi resurse utile și pe grupul de Facebook SuperTeach

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava