Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

Pentru a se deslusi intelesul corect al unor astfel de clauze contractuale, care nu releva un inteles clar, transant, este necesara interpretarea acestora. Insa, trebuie avut in vedere faptul ca interpretarea clauzelor neclare dintr-un contract nu se face dupa bunul plac al fiecaruia, ci este supusa unui set de reguli precise.

Iata care sunt regulile care trebuie respectate la interpretarea contractelor:
1) Clauzele se interpreteaza dupa vointa concordanta a partilor, iar nu dupa sensul literal al termenilor. Altfel spus, cand un anumit cuvant, o expresie sau o clauza dintr-un contract poate avea mai multe intelesuri, se acorda prioritate intelesului care este conform cu vointa partilor, asa cum aceasta rezulta din contract sau din alte circumstante relevante, cum ar fi, spre exemplu, scopul contractului, negocierile purtate de parti, practicile statornicite intre acestea si comportamentul lor ulterior incheierii contractului.

2) Clauzele se interpreteaza sistematic, adica, unele prin altele, dand fiecareia intelesul ce rezulta din ansamblul contractului. Cu alte cuvinte, cand facem interpretarea unei clauze dintr-un anume contract, nu putem izola/disocia clauza respectiva de contextul in care a fost plasata, adica de intreg ansamblul contractual si sensul logic al efectelor care se desprind din acest ansamblu, dimpotriva, trebuie sa ne raportam la acestea.

3) Clauzele care pot avea mai multe intelesuri se interpreteaza in sensul care se potriveste cel mai bine naturii si obiectului contractului, ceea ce inseamna de fapt tot o aplicare a principiului interpretarii sistematice a clauzelor, adica prin raportare la contractul respectiv in sine (intrucat fac parte din acesta) si nu ca si cum ar fi niste formulari izolate, rupte de un context.

4) Clauzele se interpreteaza in sensul in care pot produce efecte, iar nu in acela in care nu ar putea produce niciunul, adica este important ca interpretarea data clauzelor unui contract sa poata conduce la un efect logic, pertinent si coerent si nu sa genereze anomalii.

5) Clauzele unui contract se interpreteaza tinandu-se cont de faptul ca respectivul contract nu cuprinde decat lucrul asupra caruia partile si-au propus a contracta, oricat de generali ar fi termenii folositi. Cu alte cuvinte, chiar daca formularea aleasa de parti pentru descrierea continutului contractului este una mai larga, analiza si interpretarea contractului trebuie sa se raporteze intotdeauna la obiectul concret in privinta caruia partile au incheiat intelegerea contractuala.

6) Clauzele destinate sa exemplifice sau sa inlature orice indoiala asupra aplicarii contractului la un caz particular nu ii restrang aplicarea in alte cazuri care nu au fost expres prevazute. Astfel, se intalnesc adesea in contracte formulari de genul „pentru evitarea oricarui dubiu…”, urmate de explicarea unui termen, de o enumerare, uneori chiar de o negatie exemplificativa prin care se evidentiaza ce nu intra intr-o anumita categorie ori descriere. Formularile de acest gen apar din nevoia partilor de a clarifica inca o data, sau si mai explicit, o anumita chestiune din contract, fiind foarte utile si eficiente pentru intelegerea contractului, insa nu trebuie niciodata omis din vedere ca este vorba o exemplificare care nu poate fi interpretata intr-un mod limitativ.

7) In sfarsit, in cazul in care, dupa aplicarea regulilor de interpretare de mai sus, contractul ramane inca neclar, acesta se va interpreta in favorea celui care se obliga

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava