Lume lume hai la targ
MOPAN Suceava

Sucevenii vor putea admira în acest an la Muzeul de Istorie din Suceava două piese de excepţie din Tezaurul de la Muzeul Naţional de Istorie şi anume buzduganul Regelui Ferdinand şi Coroana de oţel a României. Ele vor fi expuse în cadrul unei expoziţii care va deschide seria de evenimente menite să marcheze Centenarul Unirii. Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, a declarat că în prezent instituţia pe care o conduce caută sponsori pentru a plăti asigurarea celor două simboluri ale Marii Uniri.

„Anul acesta ne străduim să începem practic marcarea Centenarului Unirii cu o expoziţie dedicată simbolurilor Marii Uniri. Este vorba de Buzduganul Regelui Ferdinand şi de Coroana de Oţel a României. Suntem în căutare de sponsori pentru a plăti asigurările. Valoarea totală de asigurat este de 40 de milioane de lei pentru ambele piese iar pentru asigurare avem nevoie de 19.000 de euro”, a spus Ursu. El a subliniat că expunerea buzduganului Regelui Ferdinand la Muzeul de Istorie din Suceava va fi o premieră naţională arătând că „buzduganul nu a ieşit niciodată din Tezaur”.

Potrivit www.monarhiaromana.files.wordpress.com,  buzduganul a fost adoptat de Regele Ferdinand I ca semn distinctiv al puterii regale cu prilejul festivităților de la 10 mai 1920. Regele a primit un buzdugan din aur, împodobit cu pietre prețioase achiziționate cu bani adunați prin subscripție publică. Măciulia buzduganului este susținută de reprezentările alegorice feminine ale celor cinci provincii istorice reunite în 1918. Pe mâner este gravată dedicația oferită lui Ferdinand, Regele tuturor românilor, drept răsplată pentru vrednicia și buna conducere a țării în timpul Primului Război Mondial.

Emil Ursu a mai precizat că una din expoziţiile importante pe care le va organiza în acest an va fi legată de Ştefan cel Mare deoarece în 2017 se împlinesc 550 de ani de la lupta de la Baia.

sură foto: www.makavelis.com

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava