Concert pascal
MOPAN Suceava

Domeniul construcțiilor a fost puternic afectat de creșterea prețurilor la materialele de construcții. Vulnerabilitatea sa vine din mai multe direcții și o viziune de ansamblu este necesară pentru a amortiza șocul prezentului și pentru a preveni pe viitor efectele unor crize la nivel regional și internațional ce vor avea reverberații longevive în România.

Stadiul din prezent al industriei materialelor de construcții din România, modelat de aceste ecouri, este resimțit în întregime de întreaga societate românească, respectiv mediul antreprenorial, stat și cetățeni.

Cetățenii vor deconta lipsa de soluții de azi

Pe de o parte, disoluția vechilor fabrici care erau producătoare de astfel de materiale (S.C. Faur, uzinele Reșita apoi Sidex Galați etc.) și care compuneau harta geo-economică a României, a condus în timp la o dependență de materialele importate, deseori, la prețuri extrem de ridicate.

Pe de alte parte, diferite crize ale materialelor (cum a fost criza oțelului din secolul XIX), care în trecut au determinat statele să înceapă producția autohtonă de materiale pentru a se proteja, astăzi au creat noi crize naționale, vulnerabilizând și mai mult piața materialelor de construcții.

Domeniul construcțiilor este puternic vulnerabilizat. Care sunt soluțiile

Punctul nevralgic al acestei piețe se va deconta de către cetățeni. Prin urmare, vulnerabilizarea pieței materialelor de construcții scade calitatea vieții omului de rând, adăugând noi costuri traiului de zi cu zi.

Într-un articol trecut treceam în revistă o serie de soluții pe care guvernanții ar fi fost bine să le ia în considerare pentru stabilitatea domeniului construcțiilor (detalii aici).

Contextul actual ne determină să venim astăzi cu o nouă soluție la îndemâna decidenților politici pentru a preveni adâncirea crizei din sectorul construcțiilor.

Un instrument la îndemâna Guvernului. Atât statul cât și antreprenorii câstigă

Implementarea unui instrument prin care statul va veni în ajutorul antreprenorilor e doar o parte din problemă. Pe termen lung, dar inițiat cât mai curând, Guvernul trebuie să creeze un instrument prin care să dezvolte industria autohtonă a materialelor de construcții, acordând facilități fiscale cu condiția direcționării unei părți din producția acestor entități pe piața internă.

Astfel, se poate obține o predictibilitate a prețurilor și o mai bună stabilitate pe piața națională. Prin acest mecanism crește rezistența în fața crizelor internaționale.

În concluzie, soluția dezvoltării sectorului industrial al materialelor de construcții constă în aceste facilități fiscale care sunt la îndemâna decidenților. Pe termen lung, atât statul cât și antreprenorii câștigă, iar cetățenii nu vor resimți și nu vor deconta creșterile la nivelul întregii economii (creșterea prețului la locuințe, infrastructură, construcții civile etc.)

Un scurt istoric al industriei materialelor de construcții în România va contribui la nevoia stringentă de reflecția a guvernaților.

În secolul XIX, în timpul formării statului român, în Principatele Române, precum și în regiunile românești, respectiv Transilvania și Banat, producția industrială de materiale de construcții se afla abia la început. Vorbim, în primul rând, de producția de cărămizi, țigle și ciment.

În această perioadă, la Iași, se dezvoltă mai multe fabrici de cărămizi, teracotă, tuburi și dale. Producția de cărămidă era necesară pentru construcțiile timpului care se aflau într-un stadiu accentuat de degradare pe fondul incendiilor de atunci. Cărămida fiind mai rezistentă la foc a fost aleasă ca material de construcție.

În mod similar, în Banat, începe la Jimbolia în 1864  producția la fabrica de cărămizi și țigle Bohn, iar în 1888 la Lugoj intră în lucru fabrica Mushong.

Continuarea aici: https://grupinfrastructura.ro/cum-a-ajuns-romania-sa-si-importe-viitorul-istoria-paguboasa-din-domeniul-constructiilor/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava