Concert pascal
MOPAN Suceava

Pentru aceia care nu s-au mai confruntat cu situatia infiintarii unei societati, iar procedura le este straina ori le poate parea alambicata, iata mai jos, intr-o forma structurata si sumarizata, tot ce este essential de stiut in legatura cu infiintarea unei societati.

Pasii de parcurs pentru infiintarea unei societati

1.  Alege o denumire pentru societate, verifica daca e disponibila si rezerv-o la Registrul Comertului

Procedura de alegere a denumirii si verificare a disponibilitatii sale la Registrul Comertului presupune formularea de catre solicitant a 3 (trei) optiuni de denumire, in ordinea preferintelor acestuia. In cazul in care niciuna dintre aceste denumiri nu va fi disponibila, solicitantul va reinitia o procedura de verificare a disponibilitatii altor 3 (trei) denumiri.

2. Gaseste un spatiu in care va functiona sediul societatii

Locatia aleasa pentru sediul social trebuie sa aiba disponibil un spatiu distinct pentru societatea ta deoarece, conform legii, un imobil poate sa gazduiasca mai multe societati numai daca, prin structura si suprafata lui utila, permite functionarea mai multor societati in incaperi sau spatii
distinct partajate iar numarul societatilor comerciale ce functioneaza intr-un imobil nu poate depasi numarul de incaperi sau spatii distinct obtinute prin partajare. Odata aleasa locatia pentru sediul societatii tale, in cazul in care aceasta nu-ti apartine, incheie contractul de spatiu (inchiriere, comodat etc.) care iti va fi necesar pentru inregistrarea societatii la Registrul Comertului.

3. Stabileste obiectul de activitate al societatii

Obiectul de activitate al societatii va trebui sa fie conform CAEN (Clasificarii Activitatilor Economice din Romania) si va cuprinde, in primul rand, un obiect principal, dar si obiecte secundare (daca este cazul). In principiu, aproape orice activitate poate fi inclusa in obiectul de activitate al societatii, cu cateva exceptii particulare, pe care legea le rezerva numai societatilor de profil (ex. activitatea de asigurare-reasigurare, exclusiv pentru societatile de asigurari, activitatea de imprumut, pentru institutiile financiar-bancare – banci sau IFN-uri etc.).

4. Desemneaza administratorii si, daca este cazul, cenzorii, auditorii

De stiut: In timp ce desemnarea administratorilor este obligatorie la infiintarea unei societati, desemnarea cenzorilor este facultative (daca societatea are cel mult 15 asociati) si obligatorie (daca numarul asociatilor trece de 15), iar desemnarea auditorilor este obligatorie numai in cazul in care societatea este supusa unei obligatii legale de auditare. Intr-o societate, administratorii au rolul de a reprezenta si administra societatea, cenzorii informeaza asociatii in legatura cu gestiunea societatatii si cu orice fel de nereguli constatate in administrarea ei, iar auditorii auditeaza situatiile financiare ale societatii atunci cand aceasta este supusa obligatiei legale de auditare.

5.  Intocmeste Actul Constitutiv al societatii

Atentie: Asigura-te ca Actul Constitutiv contine toate elementele minime obligatorii prevazute de lege (vezi aici care sunt elementele minime obligatorii ale Actului Constitutiv).

6. Deschide contul de capital social

Contul de capital social poate fi deschis la orice banca, de catre asociatii fondatori, administratorul desemnat prin Actul Constitutiv sau o persoana imputernicita in acest scop, cu prezentarea Actului Constitutiv al societatii. Dupa infiintarea societatii, prin inregistrare la Registrul Comertului, contul de capital social se va transforma in cont curent al societatii.

7. Vireaza capitalul social in contul deschis in acest scop

Capitalul social minim prevazut de lege pentru cele mai uzuale forme de societate este de 200 lei, pentru societatea cu raspundere limitata, si de 90.000 lei, pentru societatea pe actiuni.

8. Stabileste daca optezi ca societatea sa fie sau nu platitoare de TVA si daca da, la ce interval se va face plata

9. Stabileste modul de impozitare si intervalul la care se face plata impozitului

Stabilirea modului de impozitare presupune, dupa caz, bifarea optiunii de impozit pe profit, impozit pe venitul microintreprinderilor (vezi aici mai multe detalii despre impozitul pe venitul microintreprinderilor) etc. Intervalul de plata a impozitului se poate stabili trimestrial sau anual.

Documentele de care ai nevoie pentru a infiinta o societate

·    cerere-tip de inregistrare (descarca cererea-tip de inregistrare in Registrul Comertului)
·    dovada rezervarii denumirii societatii si, daca este cazul, acordul pentru utilizarea denumirii societatii obtinut de la Secretariatul General al Guvernului (daca denumirea societatii cuprinde anumite cuvinte ori derivate ale acestora caracteristice institutiilor publice centrale, spre ex. “roman”, “institut”, “national”)
·    Actul Constitutiv al societatii;
·    documentul care atesta dreptul de folosinta asupra spatiului destinat sediului social
·    avizul/acordul vecinilor si al asociatiei de proprietari, in cazul in care sediul social va fi amplasat intr-un apartament de bloc sau alt imobil colectiv cu regim de locuinta
·    dovada varsarii capitalului social
·    declaratiile pe proprie raspundere date, dupa caz, de catre fondatori/administratori/cenzori ca indeplinesc conditiile legale pentru detinerea acestor calitati
·    actele de indentitate ale fondatorilor, administratorilor, cenzorilor sau auditorilor (daca acestia sunt persoane fizice)
·    documentele de inregistrare (de regula, extrase de la Registrul Comertului) ale fondatorilor/administratorilor/cenzorilor (daca acestia sunt persoane juridice)
·    hotararea organului statutar al fondatorilor (daca acestia sunt persoane juridice) privind participarea la constituirea societatii
·    scrisoare de bonitate bancara a fondatorilor (daca acestia sunt persoane juridice straine)
·    imputernicirea pentru persoana abilitata sa semneze actul constitutiv in numele si pe seama fondatorului (daca acesta este persoana juridica)
·    specimenele de semnatura ale reprezentantilor societatii dovada achitarii taxelor de inmatriculare
·    imputernicire pentru persoana care se ocupa de formalitatile de inregistrare a societatii la Registrul Comertului, daca este cazul (in forma autentica/avocatiala/delegatie)
·    word count-ul (adica, o anexa care contine numararea electronica a caracterelor din hotararea adunarii asociatilor/decizia asociatului unic care se publica in Monitorul Oficial, in functie de care se va stabili nivelul taxei de publicare)

Cat te costa sa-ti faci o societate

Pentru a-ti infiinta o societate, trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

(I)       Taxe obligatorii

1)  taxa pentru rezervare denumire – 45 lei

2)  taxa de inregistrare a societatii in Registrul Comertului – 250 lei

3)  taxa de cazier fiscal pentru viitor asociat/administrator – 30 lei

4)  tariful de publicare a hotararii de infiintare a societatii in
Monitorul Oficial –31,5 lei/pag.

5)  timbre fiscale –4 lei

6)  valoarea capitalului social depus – in functie de optiunea asociatilor, dar cel putin valoarea minima prevazute de lege (ex. 200 lei pentru un SRL)

7)  fondul de lichidare – se aplica un procent de 50% la taxele care se achita la oficiul registrului comertului pentru efectuarea tuturor inregistrarilor in registrul comertului, autorizare functionare si eliberare documente specifice, verificare si/sau rezervare, transmitere/obtinere/eliberare documente si/sau informatii prevazute de lege

8)  fondul de buletin – cota de 10% aplicata la taxele percepute de registrul comertului pentru operatiunile de inregistrare (inclusiv pentru rezervarea denumirii).

(II)     Taxe optionale

1)  cheltuielile privind traducerea si legalizarea documentelor din limba straina – in medie, un exemplar de traducere legalizata, din limba engleza in limba romana, la un birou notarial costa aproximativ 30 lei + TVA, iar daca se doreste obtinerea mai multor exemplare, pentru fiecare dintre acestea se achita in plus 5 lei + TVA; pentru alte limbi, tarifele sunt mai ridicate

2) cheltuieli notariale cu declaratiile si specimenele de semnatura ale administratorilor/asociatilor – acestea pot fi cuprinse intr-o singura declaratie si costa, in medie, aprox. 50 lei + TVA

 

Cabinet de avocat Coltuc
www.coltuc.ro
av.COLTUC MARIUS
0745150894

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Juridic

Av. Coltuc Marius
Fondator Casa de avocatură Coltuc - www.coltuc.ro
Tel. 0745150894
Partener www.licitatiijuridice.ro

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava