Concert pascal
MOPAN Suceava

În România, meseria de ”drumar” este luată efectiv cu ”japca” de la inginerii de drumuri de către administratorii drumurilor și de către autotintitulații experți în drumuri.

Inginerii de drumuri din sistemul privat

Lucrurile sunt mai simple la acest capitol. În vederea unei bune colaborări cu administratorul drumurilor, care este și beneficiar, în scopul atingerii etapelor de plată a serviciilor de proiectare realizate, aceștia trebuie să se supună doleanțelor acestuia (supus politicului), doleanțele nefiind negociabile. Pentru a fi plătit, trebuie ca Beneficiarul să fie mulțumit.

Niciodată politicul nu a avut în vedere crearea unui sistem prin care Inginerul de drumuri să poată avea un punct de vedere care să conteze, pentru că se știe că acest punct de vedere poate fi pe contrasens de voința politicului. Așa ceva este considerat astăzi inacceptabil.

Inginerii de drumuri din instituțiile administrării drumurilor

În instituțiile aferente administrării rețelelor de drumuri, inginerii de drumuri nu mai contează, prin faptul că nu mai sunt incluși în managementul superior (nivelul decizional). De obicei, aceștia reprezintă o ,,specie” de rang inferior și o unealtă în a implementa dorințele politice, dorințe realizate, bineînțeles, ca interes personal, vot și bazin electoral.

Rolul inginerilor de drumuri din aceste instituții se reduce astăzi doar la a implementa pur și simplu fantasmagoriile unora sau altora.

Niciodată acești ingineri de drumuri nu vor fi lăsați să se bucure de produsul muncii lor.

Se observă de pe Facebook și din mass media că:

  • În imaginile ce prezintă șantierele în execuție sunt prezenți în prim plan doar cei atehnici, numiți politic;
  • În mass media, aceeași atehnici sunt prezenți, singuri sau cu colegi politici, în singurul și sinistrul scop de a-și face o imagine personală și de a asocia munca altora cu prezența lor politică efemeră;
  • Nu există practic o prezență a inginerilor de drumuri.

Acești atehnici-politici din administrație nu vor promova niciodată un inginer de drumuri și nu vor apărea nicăieri împreună cu un inginer de drumuri, pentru că știe că atenția nu va mai fi concentrată exclusiv asupra lui.

Acești atehnici din administrația drumurilor au un limbaj la persoana I singular de obicei, nu folosesc termini tehnici, ci doar un limbaj politic, electoral, pe ,,înțelesul tuturor”.

Lucrurile escaladează și mai mult însă, acești ingineri de drumuri trebuie să:

  • Justifice în fața Institutilor finanțatoare (Comisia Europeană, BERD, Banca Mondială, Buget de Stat) niște bazaconii care nu au sens și care de multe ori nu le aparțin. Dacă Nu reușesc sunt stigmatizați și izolați. Eșecul nu este al politicului niciodată!
  • Asistă fără să poată interveni într-un mod care să conteze la elaborarea unor strategii în domeniul drumurilor, strategii care se reduc la negocieri politice (Ex: PNRR, MPGT);
  • Trebuie să asiste doar la construcția unor strategii în domeniul rutier, fără a se ține cont de el ca specialist în domeniu. Ulterior, însă, este singurul responsabil pentru ducerea la bun sfârșit a unor strategii care nu îi aparțin.

Doar având în vedere cele de mai sus, putem constata că eșecul, spre exemplificare, al construcției de autostrăzi nu poate fi pus decât pe ,,spatele” politicului. Din păcate, această abordare continuă cu ,,ochii închiși” la trecut și nu se învață nimic.

Autointitulații experți/specialiști în drumuri

Profitând de falia apărută între Inginerul de drumuri și atehnicul politic din administrațiile drumurilor, apare un nou factor de agresiune pentru Inginerul de drumuri.

Continuarea pe: https://grupinfrastructura.ro/degradarea-continua-a-ingineriei-de-drumuri-prin-politic/

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava