Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Eugen Bejinariu, se numără printre inițiatorii unei legi prin care se dorește restricționarea imaginilor și clipurile create cu inteligența artificială. Proiectul de lege a fost semnat de 39 de parlamentari de la PSD, PNL, minorități naționale și UDMR. Eugen Bejinariu a inițiat acest proiect de lege împreună cu deputatul Robert Marius Cazanciuc.

„Imaginile, înregistrările audio şi video de tip Deepfake pot cauza prejudicii enorme atât în ceea ce priveşte imaginea, reputaţia sau demnitatea unei persoane, cât şi asupra unor organizaţii publice, private sau chiar instituţii ale statului. Realizarea şi distribuirea unor imagini,  înregistrări audio sau video de tip Deepfake pot prejudicia, în funcţie de conţinutul lor şi de contextul în care sunt gestionate, inclusiv interesul social, politic sau de securitate naţională a României, pot să erodeze încrederea în instituţii ale statului, pot aduce prejudicii de imagine unei persoane”, a arătat Eugen Bejinariu în expunerea de motive pentru susținerea proiectului de lege. Acesta a adăugat că deși deepfake-urile pot părea inofensive, în realitate acestea pot avea efecte negative de lungă durată. „Această tehnologie a deepfack-ului a evoluat pentru a fi din ce în ce mai convingătoare şi disponibilă publicului, permiţând totodată perturbarea industriilor de media, divertisment şi în ultimul timp a putut duce şi la fraudă fmanciară. Considerabilă”, a mai precizat deputatul PSD de Suceava.

El a arătat că Statele Unite ale Americii precum şi unele state europene au încercat prin măsuri legislative limitarea acestui fenomen. „Având în vedere că în legislaţia română nu există nici o dispoziţie legală care să îngrădească realizarea şi difuzarea în scop maliţios a unor imagini, înregistrări audio sau video concepute cu ajutorul inteligenţei artificiale (IA) sau tehnicilor de augmentare a realităţii (RV), precum şi, pe de altă parte, activitatea în domeniul artistic, al creaţiei publicitare şi de marketing a unor reclame ce utilizează aceste tehnologii, considerăm că este imperativă crearea unui cadru legal şi în România pentru utilizarea acestora astfel încât ele să fie permise şi notificate ca atare doar atunci când scopul lor este legitim, comercial, identificabil şi asumat, respectiv să fie interzise în lipsa acestor notificări, în situaţia în care ele sunt concepute şi difuzate în scop maliţios”, a mai declarat Eugen Bejinariu. El a explicat că proiectul de lege definește o serie de noţiuni şi stabileşte condiţiile pentru care poate fi reţinută infracţiunea. Astfel, deputatul PSD precizează că în acest context, deepfack-ul reprezintă conţinutul video sau audio creat şi gestionat cu ajutorul Inteligenţei Artificiale astfel încât să furnizeze aparenţa că o persoană a spus sau a făcut lucruri pe care în realitate nu le-a spus, respectiv nu le-a făcut.

Realizarea unor astfel de materiale de tip Deepfake precum şi difuzarea lor constituie, fiecare, un act responsabil, realizat cu discernământ şi intenţie directă, fapta care se referă la realizarea şi distribuirea maliţioasă de conţinut tip Deepfake urmând a fi calificate în acest demers legislativ ca infracţiuni”, a mai spus Eugen Bejinariu.

Deputatul Eugen Bejinariu, printre inițiatorii unei legi pentru sancționarea celor care prezintă imagini și clipuri Deepfake ca fiind reale, 1.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava