Concert pascal
MOPAN Suceava

Deputatul USL şi preşedintele executiv al Partidului Verde, Ovidiu Iane, a luat atitudine faţă de decizia Guvernului de a reduce numărul certificatelor verzi. Vă prezentăm scrisoarea pe această temă care a fost adresată ministrului energiei.

Scrisoare deschisă

Către Ministrul delegat pentru energie,

Domnul Constantin Niță,

În atenţia tuturor reprezentanţilor şi producătorilor de energie din surse regenerabile din România

Stimate domnule ministru,

Ordonanţa privind modificarea legii de stabilire a sistemului de promovare a energiei din resurse regenerabile va înjumătăţi în următorii patru ani numărul certificatelor verzi, aşa cum chiar dumneavoastră aţi declarat.

„Legea va fi suspendată trei ani şi jumătate, până la 1 ianuarie 2017. În această perioadă, numărul de certificate se va înjumătăţi şi certificatele rămase se vor constitui într-un coş, care va fi gestionat de către Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, în aşa fel încât ele vor putea să-şi recupereze valoarea după cei trei ani şi jumătate sau vor putea să le sconteze la bancă. Deci aceste certificate nu vor fi pierdute de către investitori”.

Domnule ministru, nu este prima dată când, fie prin intermediul activităţii mele parlamentare, fie prin opiniile susţinute, iau atitudine cu privire unele demersuri ce pot pune în pericol energia regenerabilă a ţării.

Cunosc foarte bine costurile ce sunt implicate şi faptul că populaţia este nemulţumită în privinţa lor.

În acelaşi timp, cunosc foarte bine faptul că, printr-o insuficientă informare de care şi dumneavoastră ar trebui să vă îngrijiţi, această sursă de energie care protejează mediul şi care ne asigură tuturor sursa viitoare de viaţă a căzut într-o nefericită dizgraţie.

Consider că, în România, NU nu există suficient interes pentru promovarea şi protejarea acestei surse de energie, atât de importantă şi că nu se poate realiza un echilibru între cele două forme de energie spre beneficiul, în primul rând, al consumatorului român şi al protejării mediului.

Nu putem şi nici nu avem dreptul de a transforma energia regenerabilă dintr-o sursă absolut şi real POZITIVĂ, într-una care constituie motiv de cheltuieli suplimentare pentru cetăţean şi un factor de risc la adresa locurilor de muncă şi al industriei româneşti!

Sunt de părere că această problemă nu trebuie tratată de nimeni cu superficialitate şi susţin pe această cale producătorii de energie din surse regenerabile din România, condamnând orice posibilă discriminare care poate apărea faţă de ei în folosul producătorilor de energie din surse convenţionale. Protejarea mediului şi necesitatea încurajării şi investirii în sectorul energiei regenerabile NU sunt factori de risc.

“Menghina” la care faceţi referire („În al doilea rând, trebuie să ţinem cont şi de investitorii care au investit în această industrie energetică regenerabilă. Deci, iată, suntem prinşi într-o menghină: pe de o parte, consumatorul casnic şi industrial, pe de altă parte, investitorul care a riscat şi a investit în acest domeniu”.), cât şi “marea bătaie de cap” NU trebuie să reprezinte premisele unei politici superficiale sau lipsite de interes în acest sens, iar această scrisoare deschisă pe care v-o adresez nu este o cale de acuză la adresa dumneavoastră sau oricui altcuiva, ci un mijloc constructiv de comunicare şi cooperare.

Cred cu tărie că, împreună, trebuie avem respect, să ne obligăm şi să găsim măsurile adecvate în folosul consumatorului român, fie el casnic sau industrial.

Pe această cale, în limita prerogativelor mele de parlamentar al României fac APEL, atât la dumneavoastră, cât şi la toţi reprezentanţii industriei de energie din surse regenerabile româneşti, să vă alăturaţi acestei scrisori deschise şi să găsim împreună soluţiile pentru ca această surse de energie să poată fi încurajată şi să se poată dezvolta conform importanţei sale, în beneficiul tuturor.

Vă mulţumesc.

Deputat ,

Ovidiu C. Iane

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Politic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava