Concert pascal
MOPAN Suceava

Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, instituţie aflată în subordinea Ministerului Românilor de Pretutindeni, a sprijinit, alături de Consulatul General al României la Cahul, organizarea evenimentelor dedicate Zilei Naționale a României în Republica Moldova, unul din ele fiind în ziua de 3 decembrie 2018, la Aluatu, în singura școală românească din raionul Taraclia.

La eveniment au participat Doamna Consulul General al României la Cahul, Anca Corfu, vicepreședintele raionului Taraclia, Pavel Tarlev, directorul Direcției învățământ a raionului Taraclia, Eugenia Mandaji, directorul Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, Gheorghe Mândru, reprezentanțiai Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni și președintele „Unirea-ODIP”, Vlad Bilețchi, cel care a coordonat campania de strângere de fonduri pentru repararea școlii de la Aluatu.

Copiii și cadrele didactice de la Grădinița-gimnaziu „Dimitrie Cantemir” din Aluatu au sărbătorit luni Ziua Națională a României și Centenarul Marii Uniri.În singura școală românească din raionul Taraclia unde actorii Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul au prezentat piesa de teatru „Arvinte și Pepelea”. Amuzantă și interactivă, piesa le-a smuls hohote de râs celor mici, dar și profesorilor.

Școala s-a pregătit de sărbătoare și printr-un recital de poezie și spectacol de cântec și dans românesc.
Toți preșcolarii și școlarii au primit din partea reprezentanților Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni cartea de istorie „Marea Unire pentru cei mici”, iar Anei Donceva, directorului grădiniței-gimnaziui-au fost oferite o serie de lucrări despre români de pretutindeni valoroși și Marea Unirea de la 1918.

„Suntem bucuroşi că suntem astăzi alături de dumneavoastră şi că ne-aţi primit atât de frumos, voi, dragi copii! Vă felicităm şi vă adresăm mulţumiri pentru urările pe care nu le-aţi făcut, doamna director, pentru căldura cu care ne-aţi primit. Adresăm mulţumiri deosebite Institutului Eudoxiu Hurmuzachi” oentru romanii de pretutindeni, Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu”, pentru toate proiectele frumoase pe care le desfăşurăm împreună aici, în sudul Republicii Moldova, şi dvs, domnule vicepreşedinte al raionului Taraclia. Vom mai veni la dumneavoastră! Nu cu mult timp în urmă am încheit un proiect foarte interesant cu profesorii de limbă română, cu copiii care învată limba română. Vă felicităm, doamna director, pentru implicare şi pentru suţinere, şi să avem cât mai multe proiecte împreună şi să le defăşurăm aşa cum ne dorim cu toţii!” Excelența Sa, Consulul General al României la Cahul – Anca Corfu

„Sunt lucruri făcute din suflet, sunt lucruri făcute cu dăruire. Şi iată, anume aşa lucruri ne unesc!”Ana Donceva- directorul grădiniței-gimnaziu „Dimitrie Cantemir” din Aluatu.

„Am mai fost la voi dacă ţineţi minte și vreau să accentuez în acest moment că de fiecare dată când am venit la voi am venit cu sprijinul şi iniţiativa atât a Consulatului României la Cahul, cât şi a Institutului „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni. Vreau să vă spun că şi de data aceasta la fel, în cadrul acestui proiect, a acestei colaborări frumoase, teatrul din Cahul a mers practic în tot Sudul Basarabiei, la toate şcolile, la toate grădiniţele, anume să prezinte acele poveşti, acele spectacole pe care le asteptaţi atât de tare. (…) Iată, suntem cu totii împreună în nişte condiţii mai decente. (…) În primăvară vom inaugura şi noul sediu al teatrului, la fel, graţie şi suţinerii financiare a guvernului României ”Gheorghe Mândru-directorul Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu”.
Proiectul a avut drept scop creșterea interesului pentru cultura română, a nivelului de informare cu privire la un episod marcant din istoria universală și a românilor, Marea Unire de la Alba Iulia, dar și dezvoltarea vocabularului elevilor din sudul Republicii Moldova.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Educaţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava