Fălticeneanul Vlad Dascălu este primul campion european din istoria ciclismului românesc, după ce a reușit să se impună cu autoritate în concursul de mountain bike de la Brno (Cehia), rezervat sportivilor sub 23 de ani. Acest rezultat reprezintă cel mai mare succes al ciclismului românesc după cele cinci titluri mondiale și titlul paralimpic cucerite de ciucanul Eduard Novak la paracycling.
Născut la Fălticeni în urmă cu 21 de ani, Vlad a emigrat în Spania la vârsta de 9 ani. În acest sezon, Dascălu a arătat o formă excelentă, reușind să câștige trei curse, care l-au propulsat în postura de lider al Cupei Mondiale pentru tineret.

„Înseamnă foarte mult să câștig acest titlu european, să pot purta acest tricou pe tot restul anului. Traseul a fost destul de greu, concurența mare, am fost aproape în permanență cinci cicliști în față. În ultimele două ture, am rămas doar eu și elvețianul Fillipo Colombo. Am atacat și am ajuns solitar la finiș. Mulțumesc federației care m-a sprijinit în aceste zile la Brno”, a declarat proaspătul campion european.

Vlad Dascălu a debutat în Cupa Mondială în anul 2017 pentru formația românească Dinamo BikeXpert, după care s-a transferat în Spania, țara sa de adopție, fiind considerat în acest moment cel mai promițător tânăr ciclist din Europa la montain bike.

În august, Dascălu va încerca să aducă în Canada prima medalie din istorie pentru România la un Campionat Mondial. El ar putea reprezenta România și la Jocurile Olimpice de la Tokyo în 2020. Singura participare olimpică a unui ciclist român la această ramură datează din 2004, când Ovidiu Tudor Oprea obținea locul 37 la Atena.

Preşedintele Federaţiei Române de Ciclism, Eduard Novak, a catalogat drept istorică performanţa sportivului român, precizând că acesta ar putea participa la Jocurile Olimpice de la Tokyo de anul viitor.

„Vlad este un exemplu pentru tineri că dacă munceşti şi crezi în visul tău poţi ajunge departe. Este un rezultat istoric care duce federaţia română la un alt nivel. Noi suntem mental alături de el şi ne dorim să reprezinte România la Tokyo în 2020. Încercăm să îl sprijinim, facem toate eforturile pentru a obţine un wild card, în caz că nu obţinem ca ţară locul direct în calificări. Deşi e încă foarte tânăr, cred că Vlad poate obţine o clasare în top 15 la Tokyo”, a menţionat Eduard Novak, unicul campion paralimpic al României.

Vicepreşedintele FRC, Cătălin Sprânceană, a afirmat la rândul său: „Este un rezultat uriaş pentru ciclismul românesc. Vlad a fost în cantonament cu echipa naţională la acest concurs, s-a antrenat alături de ceilalţi, a mâncat alături de noi, a fost încurajat pe traseu şi sigur medalia lui de aur îi va motiva pe toţi ceilalţi ciclişti. Încercăm să obţinem calificarea la Jocurile Olimpice, iar Ede Molnar şi Lucian Logigan luptă şi ei să adune puncte pentru Vlad ceea ce este lăudabil”.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sport
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava