Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că în municipiul Fălticeni va fi deschis un Muzeu de Artă Religioasă. Gheorghe Flutur a spus că acest muzeu va fi amenajat în clădirea fostului Consulat al Austriei. „După ce Fălticeniul ne-a returnat clădirile în care a funcționat și fostul Consulat al Austriei, am decis să le transmitem în administrarea Muzeului Național al Bucovinei și să înființăm acolo un muzeu de artă religioasă. Amenajarea acestui muzeu în Fălticeni este un proiect foarte important pentru că aici ar urma să fie expuse lucrări din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană. Mai mult, un lucru extrem de important, unic, este acela că în acest muzeu ar urma să fie expuse obiecte religioase de la toate confesiunile religioase. Prin realizarea acestui obiectiv se va realiza un spațiu expozițional permanent care va pune în valoare ansamblul arhitectural în sine, precum și patrimoniul existent al Muzeului Național al Bucovinei, lărgind astfel oferta expozițională. De asemenea, se va realiza și un spațiu adecvat de depozitare a inventarului de patrimoniu”, a declarat Gheorghe Flutur. El a spus că lucrurile au avansat și deja au fost depuse documentele pentru finanțare la Compania Națională de Investiții (CNI). Flutur a precizat că în acest sena s-a solicitat, prin Muzeul Național al Bucovinei includerea în Programul Național de Construcții de Interes Public sau Social (PNCIPS), Subprogramul Alte Obiective de Interes Public sau Social în Domeniul Construcțiilor pentru obiectivul de investiții „Consolidare și reabilitare imobile pentru înființare Muzeu de Artă Sacră în Municipiul Fălticeni”.

Flutur: Municipiul Fălticeni, un reper pentru cultura națională, merită acest muzeu de artă religioasă

El a explicat că obiectivul investiției propuse îl constituie executarea de lucrări de reabilitare și de modernizare la interior și la exterior a două clădiri. „De asemenea, se propune și punerea în valoare a curții prin sistematizare și amenajare de spații de circulație pietonală și auto, amenajare spații verzi cu păstrarea și toaletarea arborilor valoroși din incintă precum și realizarea unei împrejmuiri a terenului. Clădirile propuse spre amenajare sunt clădiri reprezentative ale Fălticeniului de la sfârșitul secolului XIX la care s-a păstrat forte bine structura de rezistență. Clădirea principală care se dorește a se pune în valoare este cea care a găzduit unul din cele opt consulate ale Imperiului Austro-Ungar în Regatul României din perioada 1886-1918, clădire unicat din punct de vedere arhitectural în zonă, cu elemente arhitecturale asemănătoare cu cele de la Castelul Peleș, construită, după datele din cadastrul austriac, în perioada 1826-1830”, a spus șeful administrației județene.

Pe de altă parte, Gheorghe Flutur a reamintit că instituția pe care o conduce a aprobat și înființarea, în municipiul Suceava, a unui Muzeu de Artă, care ar urma să funcționeze în fostul sediul al Arhivelor Naționale, aflat în aceeași clădire a Muzeului National Bucovinei. De asemenea, el a spus că și la Vatra Dornei, Cazinoul „Băilor” va fi transformat într-un muzeu, iar la Siret este reabilitat și modernizat Muzeul de Istorie care va prezenta istoria minorităților din Bucovina, unde va fi amenajat un Memorial al Holocaustului evreilor din Bucovina. Gheorghe Flutur a subliniat faptul că Bucovina este un ținut multietnic şi multiconfesional, un model al conviețuirii pașnice între minorități, iar municipiul Fălticeni, un reper pentru cultura națională, merită acest edificiu.

„Vrem să facem din Muzeul de Artă Sacră un important punct de atracție în Fălticeni, o poartă de intrare în Ținutul Mănăstirilor”, a spus Gheorghe Flutur.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava