Concert pascal
MOPAN Suceava

“Situaţia este sub control şi sperăm în stingerea cît mai rapidă a focarelor de oreion din judeţ”, a declarat, joi, directorul adjunct al DSP Suceava, dr. Cătălina Zorescu. Deşi au mai apărut cîteva cazuri, numărul îmbolnăvilor este în scădere, susţin specialiştii DSP.

„Au mai apărut ceva cazuri de oreion în focarele declarate de noi la Mironu şi la Colegiul <Alexandru Cel Bun> din Gura Humorului. Situaţia nu mai este atît de îngrijorătoare, numărul de cazuri este în scădere evidentă. La Mironu, pînă în prezent, avem în evidenţă un număr de 73 de copii care au făcut boala, iar la colegiul din Gura Humorului un număr de 20 de elevi. Elevii sunt de clase mari, a XI-a şi a XII-a, care nu au beneficiat de vaccinarea antioreion introdusă abia în anul 2005. Ca o concluzie, situaţia este sub control, sperăm în stingerea cît mai curînd a acestor focare”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, directorul adjunct al DSP Suceava.

Oreionul este o boală contagioasă a copilăriei, cauzată de un virus care poate afecta întregul organism, dar care se manifestă în special la glandele parotide. Acestea reprezintă una din cele trei perechi de glande salivare, situată în spatele sau în faţa urechilor. Se manifestă prin inflamarea acestor glande, cu dureri destul de sîcîitoare şi o stare accentuată de indispoziţie a bolnavului.

Oreionul este cauzat de virusul urlian, de unde mai poartă şi numele de infecţie urliană. Se transmite prin saliva infectată a unei persoane bolnave. Împărţirea la comun a ustensilelor, tacîmurilor şi veselei pe care le foloseşte o persoană bolnavă, dar şi respiraţia sau comunicarea de la o distanţă mică reprezintă factori de risc pentru infectare. Atunci cînd un bolnav de oreion vorbeşte, picături de salivă se răspîndesc în aer şi pot ajunge să îmbolnăveasca pe cei din jur.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava