Concert pascal
MOPAN Suceava

Muzeul Național al Bucovinei vă invită, vineri, 19 aprilie 2024, ora 13, la vernisajul expoziției Costin Neamțu Omul poveste, pictorul în poveste, care va  fideschisă în Galeria cu bolți de la Muzeul de Istorie.

Expoziția va fi prezentată de scriitorul Grigore Ilisei și este curatoriată de  Lector univ. dr. Lisandru Neamțu de la Universitatea Națională de Arte București.

Costin Neamțu, născut în 1939 la Corni, în județul Suceava, este unul dintre reperele artelor plastice sucevene și, în același timp, al celor românești. Absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București ca șef al promoției 1967, Costin Neamțu a urmat până la pensionare o carieră didactică.

Lucrările sale, pendulând între figurativ și abstract, în acrilic, ulei, pastel sau colaj, trec de la elemente tradiționale la unele moderne, îmbinând, de multe ori, natura statică cu mișcarea. Maria Magdalena Crișan spunea în albumul Costin Neamțu din 2012: „Costin Neamțu organizează imaginea realului, crează accente ce pun în valoare un potențial expresiv, un sistem de semne pasibil de a fi amplasamente în mediul ambiant, prin care forma și culoarea pot să definească perspectiva vizuală asupra unui spațiu, să creeze puncte de interes. Intensitatea cu care el trăiește acest proiect personal este cuceritoare. Construiește permanent, imaginează raporturi de forme, de structuri cromatice, folosește diverse tipuri de materialități, visează la mari proiecte de artă monumentală.” Artist prolific, Costin Neamțu a expus în aproape toate orașele mari ale României și, de asemenea, și în străinătate, la Moscova, Berlin, Helsinki, Viena, Salzburg, Saint Quentin, Soissons, Seul, Lefkada, Beirut, Chișinău, Sankt Petersburg, Torino, NowySacz, Madrid etc. În 1980 obține premiul „Voronețiana” de la Suceava pentru ca apoi să fie onorat cu numeroase alte recunoașteri ale valorii sale.

’’Organizarea unei expoziții personale Costin Neamțu de către Muzeul Național al Bucovinei, în an aniversar, este o mare onoare și, în același timp, o mare responsabilitate. Artistul ne-a încredințat o zestre incomensurabilă pe care noi a trebuit s-o organizăm pe simeze și s-o prezentăm publicului fără a aduce cumva atingere rezonanțelor, gândurilor și ideilor pe care pictorul a reușit să le materializeze în culoare și să le dăruiască publicului. De asemenea, am ținut ca evenimentul să rămână viu pentru memorie: un modest catalog care cuprinde lucrările prezente la Suceava, la aniversarea a 85 de ani de viață.

Bucurându-ne alături de artist de această aniversare, îi dorim sănătate, ani mulți de creație, expoziții numeroase, cronici și cataloage multe. La Mulți Ani!’’ Dr. Constantin-Emil Ursu.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava