Festivalul international Ciprian Porumbescu 2024
MOPAN Suceava

În perioada decembrie 2023 – aprilie 2024 Asociația Rădăuțiul Civic a implementat proiectul „Empowering voices” – un proiect pentru sprijinul comunității locale a cetățenilor ucraineni din nordul României, regiunea Suceava. Scopul proiectului a fost de a continua eforturile de integrare a cetățenilor ucraineni prin:

  • furnizarea de informații, consiliere și asistență legală;
  • oferirea de cursuri de limbă română și engleză;
  • desfășurarea de activități interculturale pentru tineri și adulți
  • înființarea unei Asociații a cetățenilor ucraineni pentru consolidarea capacității comunității de a-și gestiona singuri nevoile.

Proiectul s-a încheiat cu lansarea Asociației Ucraineni Activi, al cărei președinte este Marina (Iliuc) Lunguleac, profesor de limba română și coordonator al proiectului „Empowering voices”.

Pentru a sprijini integrarea și incluziunea, au fost organizate săptămânal cursuri de limba română și limba engleză, care le-au permis celor aproape 70 de participanți să își îmbunătățească cunoștințele lingvistice și, implicit, să se integreze și adapteze mai ușor în România.

Pe parcursul celor trei luni ale proiectului peste 35 de cetățeni ucrainieni din Rădăuți și împrejurimi au primit informații, consiliere și asistență juridică în situații precum probleme de sănătate, care au necesitat uneori spitalizare, legalizarea diplomelor de studii care să le dea dreptul să lucreze în România sau depunerea dosarelor de obținere a cetățeniei române. Bariera lingvistică și necunoașterea procedurilor îi împiedica pe aceștia să obțină ceea ce aveau dreptul sau aveau nevoie.

În cadrul proiectului au fost organizate și activități interculturale pentru a celebra diversitatea și a promova înțelegerea reciprocă între diferitele comunități din orașul Rădăuți. Astfel a fost încurajat dialogul și au fost construite punți între culturi, pentru a crea un mediu de conviețuire armonioasă și prietenoasă pentru toți locuitorii.

În luna martie 2024 comunitatea de refugiați ucraineni a avut o întâlnire cu un avocat ucrainean, care a furnizat informații valoroase pe teme precum verificarea persoanei, dreptul la asistență juridică gratuită în Ucraina, colectarea despăgubirilor ca urmare a distrugerilor cauzate de conflict și multe altele. A fost o ocazie excelentă pentru participanți să își clarifice întrebările și să primească sfaturi direct de la un expert în domeniu.

Ultima activitate din cadrul proiectului a constat în lansarea asociației Ucraineni Activi, o organizație dedicată sprijinirii și promovării intereselor ucrainenilor refugiați în România în zona Rădăuțiului. Această inițiativă este un pas important în direcția consolidării comunității ucrainene și în crearea unui cadru de susținere reciprocă și integrare în țara gazdă.

Asociația Ucraineni Activi își propune să ofere sprijin și asistență membrilor săi în procesul de integrare socială, culturală și economică în România. Prin intermediul programelor și serviciilor sale, asociația urmărește să faciliteze accesul la resursele educaționale, de locuire și de ocupare a forței de muncă, astfel încât membrii săi să se poată integra cât mai rapid și eficient în comunitatea gazdă. În plus, asociația va servi ca platformă pentru promovarea culturii și tradițiilor ucrainene în România, organizând evenimente culturale, ateliere și alte activități destinate să consolideze identitatea culturală și să întărească legăturile dintre membrii comunității.

„Scopul principal al Asociației Ucraineni Activi este de a crea un mediu susținător și incluziv pentru membrii noștri și de a promova o integrare armonioasă în societatea românească. Ne dorim să fim o voce puternică pentru nevoile și interesele ucrainenilor refugiați și să contribuim la construirea unei comunități mai unite și mai puternice” a declarat Marina (Iliuc) Lunguleac, președintele Asociației Ucrainenilor Activi. Site-ul Asociației este https://97j6a.weblium.site/ iar asociația poate fi contactată la adresa activiucraineni@gmail.com.

O parte dintre poveștile ucrainenilor participanți la proiect au fost strânse în paginile unei broșuri online, „Poveștile refugiaților ucraineni  care și-au găsit o a două casă în Româniadisponibilă pe site-ul asociației Rădăuțiul Civic.

Toate activitățile s-au desfășurat la Centrul Comunitar Rădăuți, str. Piața Unirii nr. 67 din Rădăuți, un spațiu amenajat de comunitate, iar toți cetățenii interesați au fost invitați să se alăture.

Proiectul a beneficiat de finanțare din partea Uniunii Europene în Ucraina și a Fondului German Marshall al Statelor Unite. Conținutul materialelor dezvoltate în cadrul proiectului a fost responsabilitatea exclusivă a Asociației Civică Rădăuți și nu a reflectat poziția GMF.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava