Concert pascal
MOPAN Suceava

Guvernul a modificat astăzi Legea achizițiilor publice și a procedurilor de eliberare a avizelor în domeniul infrastructurii de transport. Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a explicat că aceste modificări erau absolut necesare pentru dezvoltarea infrastructurii de transport din România arătând că ână acum, 80% din timpul alocat unui proiect era consumat de birocrație. Dacă spre exemplu, reziliai un contract, a spus Grindeanu, era nevoie de aproximativ 2 ani pentru a relua proiectul. ”Prin aceste măsuri, pe care le-am adoptat astăzi, consider că au fost înlăturate o bună parte din principalele motive pentru întârzierea și blocarea proiectelor”, a spus ministrul. Grindeanu a explicat pe larg care sunt aceste modificări:

”La ce se referă de fapt modificările – și le-am structurat în trei capitole. În primul rând – la faza de licitație eliminăm blocarea contractelor în faza de implementare, din cauza creșterii prețurilor. Cum? Introducem obligația ajustării prețurilor pentru contractele cu o durată mai mare de șase luni în funcție de evoluția prețurilor în piață, în baza unei formule bine determinate. Eliminăm tot acel tăvălug al contestațiilor nejustificate. Cum? Autoritatea va reține în mod obligatoriu cauțiunile firmelor care pierd aceste contestații.

În faza de implementare, a doua, a proiectelor, eliminăm șantajul anumitor companii care, după semnarea contractelor, nu se mobilizează și nu respectă termenele contractuale. Prin acest lucru eliminăm întârzierile pe termen lung și indisciplina în faza de execuție, și anume: prin emiterea unor certificate intermediare – un fel de certificat de bună purtare privind stadiul de execuție a fiecărui proiect din 3 în 3 luni, la 90 de zile. Dacă lucrurile nu avansează, constructorii vor fi notificați doar de trei ori înainte de reziliere, după care se poate intra în procedura de licitație fără publicare. Antreprenorul notificat negativ cu certificatele de care aminteam mai devreme, acelea intermediare, nu va mai putea câștiga licitații dacă participă în perioada în care are deja în derulare un contract, pe care întârzie. Beneficiarii contractelor – nu știu, că e CNAIR, că e CFR – vor putea să plătească, prin aceste modificări, în mod direct subcontractorii și furnizorii și tot ceea ce înseamnă prestatori, fiind declarați de la bun început în caietul de sarcini și având drept urmare un contract. Eliminăm mare parte din claimuri, din acele notificări, de care știți cu toții, depuse chiar de la începutul contractelor. Cum? Introducem o ordine de începere separată pentru faza de proiectare și pentru faza de execuție. Paranteză: aici este vorba de acele contracte care se află pe /…/ galben, unde s-a licitat proiectare plus execuție, în același timp, și de multe ori nu au fost foarte clar delimitate cele două segmente. Antreprenorul nu va mai putea pretinde cheltuieli suplimentare pe motiv că și-a mobilizat în mod inutil resursele.

Şi ultima fază – vă spuneam că sunt trei etape, pe care le-am atins astăzi – cea de avizare. Prin modificările pe care le-am făcut astăzi eliminăm mare parte din timpii pierduți provocați de birocrația excesivă în domeniul exproprierii terenurilor deținute de autoritățile publice locale. Terenurile din proprietatea publică a statului și în administrarea entităților publice se vor transfera în administrarea expropriatorului odată cu hotărârea Guvernului, prin care este aprobată declanșarea procedurii de expropriere. Doi: se constituie un drept de administrare temporară în favoarea beneficiarului proiectului pentru realizarea lucrărilor pe terenurile aflate în albia minoră, fără a mai fi necesară încheierea altor formalități, cum a fost până acum. Trei: se instituie drept competență exclusivă a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii aprobarea reglementărilor tehnice specifice privind construcțiile inginerești pentru infrastructura de transport de interes național. Până acum era ordin comun cu alte ministere. Patru: se instituie un termen de 15 zile calendaristice de la depunerea solicitării pentru eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire – 15 zile și 10 zile calendaristice pentru emiterea avizelor solicitate prin certificatele de urbanism. Dacă documentația depusă nu este completă, aceste entități pot face observații doar o singură dată. Ulterior măsurilor pe care beneficiarul le ia, conform cerințelor din document, autoritățile respective nu mai pot emite alte solicitări.
Dacă autoritățile respective nu emit în termenele pe care le-am amintit mai devreme, avizele, autorizațiile, se consideră documentația depusă de beneficiar că este conformă și completă, iar în acest caz autoritățile în cauză sunt obligate să emită autorizațiile în termen de cinci zile. Dacă nici acest termen de cinci zile nu este respectat, se va considera că documentele respective au fost emise tacit.

Aceste lucruri sunt valabile inclusiv pentru Ministerul Transporturilor, în care funcționarii pot să se înscrie pe această prevedere pe care o aminteam mai devreme și nu eliberează în timp autorizația de construire, aceasta urmând același procedeu și anume emiterea tacită.

Acestea sunt lucrurile care au fost astăzi aprobate în ședința de Guvern, printr-o ordonanță de urgență și printr-o hotărâre de guvern. În încheiere vreau să vă spun că le mulțumesc tuturor colegilor și din celelalte ministere, n-a fost simplu, dar e un prim pas pe care astăzi l-am făcut și care va ajuta la implementarea mai rapidă a proiectelor, nu doar de infrastructură de transport, ci și a celorlalte proiecte, iar aceste modificări, în mod sigur, pot fi îmbunătățite, inclusiv în parlament în momentul când se va discuta legea de aprobare a ordonanței de urgență”.

Guvernul a eliminat ”frânele” din calea dezvoltării infrastructurii de transport, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava