Concert pascal
MOPAN Suceava

Vineri, 26 februarie, de la ora 17.00, în Sala „B.P. Haşdeu” a Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi, scriitorul Cătălin Mihuleac va dialoga cu studenţii de la Jurnalism şi cu cititorii ieşeni, în cadrul unei noi ediţii a „Scriitorului lunii”.

Eveniment prilejuit de apariţia celui mai recent roman semnat de Cătălin Mihuleac, America de peste pogrom, apărut la Editura Cartea Românească, disponibil şi în ediţie digitală. Eveniment organizat de Asociația Studenților Jurnaliști din Iași, cu sprijinul Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iaşi. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile în sală.

Moderator: Andrei Giurgia

America de peste pogrom – un roman ale cărui file, redate prin tensiunea şi culoarea decupajului filmic, uimesc şi emoţionează pe întreg parcursul lecturii.

America de peste pogrom pledează pentru reconcilierea cu ceilalţi, dar, în primul rînd, pentru reconcilierea cu tine însuţi. Este o invitaţie la înţelegere şi toleranţă, care leagă ingenios sute de destine şi trei oraşe cu istorii fabuloase: Iaşi, Washington D.C. şi Viena.

Romanul evoluează pe două mari planuri aparent divergente. Primul, situat în România interbelică şi bazat pe documente istorice şi pe mărturii de arhivă secretă din epocă, face dezvăluiri senzaţionale despre viaţa social-politică şi convulsiile interetnice din acea perioadă.

Al doilea plan este construit în jurul unei familii de evrei americani din anii 2000, specializată în comerţul cu mărfuri second-hand. O familie fără trecut, în aparenţă, ai cărei membri sînt ghidaţi doar de pragmatismul vremurilor noastre, unde totul – de la haine pînă la idei şi chiar nostalgii – este „la mîna a doua”.

Două femei cu personalităţi excepţionale vor uni cele două planuri, iar cheia poveştii lor, aflată sub semnul unei memorii prodigioase, care aparţine atît raţiunii, cît şi inimii, va fi găsită la final, cînd trecutul se dizolvă miraculos în prezent.

Cătălin Mihuleac este un prozator şi dramaturg român. A publicat mai multe volume de proză scurtă şi romane, ultimele trei, inclusiv cel de faţă, la Editura Cartea Românească. Cărţile care l-au precedat, Zece povestiri multilateral dezvoltate şi romanul Aventurile unui gentleman bolşevic, au apărut în 2010 şi 2012. Unele dintre povestirile sale sînt incluse în antologii naţionale şi internaţionale de proză scurtă.  A susţinut lecturi publice, cu diferite prilejuri, la Paris, Praga, Viena etc. În paralel cu activitatea sa de prozator, cîteva dintre piesele sale de teatru au fost puse în scenă sau au beneficiat de spectacole-lectură în ţară şi în străinătate. Ca un tribut plătit tinereţii sale ziaristice, şi-a susţinut doctoratul în filologie, cu teza Pamfletul şi tableta. Jurnalism sau literatură?, publicată la Editura Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi, în anul 2009.

Întîlnirile „Scriitorul lunii” fac parte din campania „Şezi blînd şi citeşte”, care a început în anul 2013 în mediul online şi offline. Campania are ca scop promovarea lecturii şi a scriitorilor contemporani în mediul studenţesc ieşean şi nu numai. Proiectul „Scriitorul lunii” este gîndit în termenii susţinerii şi promovării operelor ieşene, invitînd publicul cititor şi studenţii de la Jurnalism la întîlnirea cu principalii creatori ai literaturii din „dulcele tîrg al Ieşilor”. Unul dintre principalele motive care ne determină să realizăm acest proiect, se datorează faptului că, în prezent, promovarea lecturii este susținută mai mult online, iar noi vrem să readucem lectura şi beneficiile ei în offline, precizează iniţiatorii evenimentului, membri ai ASJ.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava