Concert pascal
MOPAN Suceava

Peste 12 600 de copii din județ vor fi vacccinați împotriva poliomielitei, acțiunea fiind cuprinsă în calendarul național de imunizare. Campania se adresează elevilor de clasă pregătitoare și a II-a. Poliomielita, denumită și paralizie infantilă, este o boală infecțioasă virală acută, care se răspândește de la om la om.
Acest vaccin reprezintă un rapel la vaccinările din copilărie. Părinții trebuie să știe că este important să își dea acceptul pentru a le fi vaccinați copiii împotriva poliomielitei, deoarece aceasta este o boală gravă, care poate duce la deces.
”Pînă la sfîrșitul lunii noiembrie, conform calendarului de imunizări stabilit de Ministerul Sănătății, și în județul Suceava se desfășoară campania de vaccinare antipoliomielitică la toți copiii din clasele pregătitoare și a II-a. DSP Suceava are înscriși pentru vaccinare aproximativ 5500 de elevi de clasa a II-a și aproximativ 7000 de elevi de clasă pregătitoare. DSP distribuie, în cursul acestei săptămîni, dozele de vaccin necesare în tot județul, urmînd ca, după reînceperea cursurilor școlare, acești copii să primească o a cincea doză de vaccin antipoliomielitic. Deci, nu este prima oară cînd copiii sunt vaccinați împotriva acestei boli în decursul vieții, de aceia sfătuim părinții să accepte această vaccinare care va fi efectuată de cadre medicale bine pregătite profesional, în orașe de către personalul cabinetelor de medicină școlară, iar în mediul rural de medicii de familie”, a declarat dr. Cătălina Zorescu, directorul adjunct al DSP Suceava. Există și cîteva situații în care administrarea vaccinului trebuie amînată. ”Medicii din școli au instrucțiuni precise din partea noastră să anunțe din timp data la care se vor face aceste vaccinări, eventual să invite și părinții doritori să asiste la aceste sesiuni de vaccinare. Medicii au fost reinstruiți, recent, în ceea ce privește contraindicațiile medicale temporare, adică, după ce efectuează consultul sumar al copilului să stabilească dacă este oportună sau nu vaccinarea în momentul respectiv. Dacă copilul prezintă răceală, febră, medicii vor amîna pentru cîteva zile vaccinarea, pentru a nu apărea reacții adverse nedorite. Din întreaga noastră experiență, putem afirma că este un vaccin foarte bun, foarte bine tolerat, nu conține virus viu, poate determina la locul injectării doar o ușoară indurație sau roșeață. Aceste efecte adverse sunt minore în comparație cu beneficiul pe care vaccinul îl aduce pentru sănătatea copilului. Reamintesc că Organizația Mondială a Sănătății a declarat în această vară o urgență de sănătate publică internațională, după reizbucnirea acestei boli în Orientul Apropiat, deci destul de aproape de noi”, a arătat Cătălina Zorescu.
Directorul DSP a precizat că, înainte, cînd se administra vaccin polio oral, acesta conținea virus viu și exista contraindicația ca patru sătpămîni după administrarea lui copilul să nu primească injecții intramusculare. Acum, produsul vaccinal este schimbat, se face pe cale injectabilă, și nu mai există acea contraindicație.
Poliomielita este infecția cauzată de virusul poliomielitic ce poate afecta sistemul nervos central, cauzînd paralizii sau chiar moarte.Organizația Mondială a Sănătății și-a propus în 1998 eliminarea completă a poliomielitei, lucru ce a rămas în continuare pe lista de priorități. Boala afectează mai ales copiii sub vîrsta de 5 ani, motiv pentru care OMS susține la nivel mondial vaccinarea antipolio. Vaccinul antipoliomielitic se află pe lista vaccinurilor obligatorii în România.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Sănătate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava