Concert pascal
MOPAN Suceava

Ziua de luni, 26 februarie 2024, va rămâne drept o filă importantă în istoria Asociației Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, întrucât pentru prima dată de la înființare a avut loc întâlnirea generală cu întreg personalul celor două ocoale silvice care administrează proprietățile unităților de cult din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, precum și cu președinții celor patru asociații care le-au fondat.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, în sala mare a clădirii fostului Cazinou al Băilor din Vatra Dornei, proprietate care a aparținut Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei înainte de naționalizare, a fost prezentat bilanțul activităților desfășurate în anul 2023 de Ocolul Silvic Silva-Bucovina care administrează suprafețe de pădure aflate în proprietatea unităților de cult din cadrul protopopiatelor Fălticeni și Câmpulung Moldovenesc, precum și de Ocolul Silvic Bisericesc Ilișești, care se ocupă de administrarea suprafețelor de pădure din Protopopiatele Suceava și Rădăuți. Întâlnirea moderată de ing. Ciprian Dumitru Muscă, consilier eparhial al Sectorului Agro-Silvic al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a debutat cu o prezentare a edificiului care a găzduit acest eveniment, fiind unul dintre cei direct implicați în amplul proces de restaurare și consolidare de care clădirea a beneficiat în ultimii ani. Aflată în prezent în proprietatea Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, clădirea care nu a mai fost funcțională timp de aproape trei decenii a impus, prin compoziția spațială clasică, cât și prin decorațiunile specifice sfârșitului secolului al XIX-lea, implementarea cu precădere a unui program de tip muzeal, beneficiind de un proiect de arhitectură prin care „s-a realizat consolidarea și protecția clădirii, restaurarea acesteia și amenajarea spațiilor interioare existente, în ideea asigurării unor funcțiuni modernizate sau noi”. Au urmat luările de cuvânt din partea reprezentanților celor două ocoale silvice, domnul ing. Gheorghe Negură, șef al Ocolului silvic bisericesc „Silva Bucovina”, și domnul ing. Marius Onica, șef al Ocolului silvic bisericesc Ilișești.

În continuare, toți cei prezenți au adus în atenție date concrete referitoare la activitatea de exploatare și împădurire a suprafețelor care se află în grija districtelor aflate în administrare. Nu au lipsit discursuri din partea celor patru asociații ale protopopiatelor Eparhiei Sucevei și Rădăuților. Atât pr. Aurel Goraș, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, cât și pr. Adrian Dulgheriu, protoiereu de Fălticeni, au apreciat activitatea rodnică desfășurată de personalul silvic și au punctat importanța comunicării eficiente cu toate structurile implicate în administrarea pădurilor aflate în proprietatea Bisericii. Nu în ultimul rând, au fost dezbătute propuneri pentru anul în curs, stabilindu-se ca următoarea întâlnire de acest fel să aibă loc în luna decembrie. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea Centrului Muzeal și Multicultural „Palatul Dornelor” și cu vizionarea expozițiilor prezente în această perioadă.

Structurile silvice din cadrul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților administrează o suprafață de numai 16.200 ha pădure aflată în proprietatea unităților de cult, din cele 192.000 de hectare care au aparținut Fondului Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei, cel mai mare proprietar de păduri din România înainte de 1949, când domeniul a fost naționalizat în mod abuziv.

 

Irina Ursachi

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava