MOPAN Suceava

Prim-Ministrul României, Sorin Mihai Grindeanu, a avut astăzi, la Palatul Victoria, o întrevedere cu premierul Republicii Malta, Joseph Muscat. Vizita oficialului maltez în România este parte a turneului întreprins în statele membre ale Uniunii Europene, în contextul în care Malta deține Președinția Consiliului UE în acest semestru.

La întrevedere au mai participat, din partea României, Teodor Meleșcanu, ministru al Afacerilor Externe,  Ana Birchall, ministru delegat pentru Afaceri Europene, Cristian Bădescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Marius Nica, consilier de stat în cadrul Guvernului României.

Din partea Republicii Malta au participat Louis Grech, viceprim-ministru și ministru al afacerilor europene, George Vella, ministru al afacerilor externe, Ian Borg, secretar parlamentar pentru președinția UE 2017 și fonduri europene și Marlene Bonnici, reprezentant permanent la UE.

Principalul subiect abordat în cadrul discuțiilor a vizat agenda de priorități a Președinției malteze a Consiliului UE, cu accent pe dezbaterile referitoare la viitorul Europei, gestionarea migrației, importanța consolidării Pieței Unice, politica de vecinătate, procesul de extindere, precum şi pregătirea negocierilor privind Brexit.

Premierul Sorin Mihai Grindeanu a reiterat susținerea României pentru prioritățile Președinției malteze și a reconfirmat angajamentul autorităților de la București pentru consolidarea și redinamizarea construcției europene, în special în perspectiva Summit-ului de la Roma din 25 martie a.c.

În privința Brexit, partea română a reafirmat angajamentul ferm al României pentru promovarea unei abordări constructive în negocieri și a subliniat necesitatea unei poziții unitare la nivel UE în baza principiilor convenite cu privire la prezervarea integrităţii pieței interne și menținerea drepturilor cetățenilor europeni în Marea Britanie.

În acest context, cei doi oficiali au apreciat că negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE nu trebuie să afecteze procesul de reflecție privind viitorul proiectului european și nici să deturneze UE de la realizarea obiectivelor și priorităților sale politice.

În ceea ce privește dezbaterea referitoare la viitorul Uniunii, a fost subliniat interesul comun pentru implicarea activă în susținerea unei Uniuni consolidate, bazată pe coeziune, solidaritate și în spiritul valorilor fundamentale. Partea română a menționat necesitatea unei abordări inclusive, în format de dialog deschis participării tuturor statelor membre.

Referitor la subiectul migrației, premierul român a reiterat susținerea pentru un răspuns comun al UE, subliniind solidaritatea de care România a dat dovadă și contribuția substanțială la eforturile UE de gestionare a migrației. Cu privire la politica de vecinătate, a arătat importanța acordării unei atenții particulare asupra vecinătății estice și a eforturilor de consolidare a rezilienței partenerilor estici, în paralel cu demersurile vizând vecinătatea sudică a Uniunii.

Ambele părți au evidențiat stadiul și evoluția foarte bună a relațiilor bilaterale și au manifestat un interes deosebit pentru continuarea aprofundării dialogului politic, atât în plan bilateral, cât și la nivel european.

În cadrul întrevederii, reprezentanții celor două țări au discutat și despre procesul de pregătire a preluării Președinției Consiliului UE, având în vedere faptul că România va prelua Președinția în primul semestru al anului 2019. Partea română a subliniat că Președinția Consiliului UE reprezintă o provocare pentru România, care își propune o colaborare cât mai bună cu statele membre pentru a ilustra proiectul european în modul cel mai adecvat. Guvernul român este determinat să sprijine Uniunea Europeană în demersurile sale de a crește securitatea și prosperitatea în regiunile europene.

De asemenea, un alt subiect discutat a vizat îmbunătățirea absorbției fondurilor europene de către România. „Creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene este o prioritate a programului nostru de guvernare, ca instrument esențial de susținere a creșterii economice”, a afirmat premierul român.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava