Pe 2 octombrie începe, la Gura Humorului,cea de-a XXXV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”. În intervalul 2-4 octombrie, festivalul cuprinde trei secţiuni şi propune publicului şi alte evenimente, organizate în afara competiţiei oficiale.
Cele trei secţiuni sunt: Film documentar, Film studenţesc şi Film turistic. Manifestarea este organizată de Primăria oraşului Gura Humorului, Consiliul Judeţean Suceava şi Centrul Cultural Bucovina şi doreşte promovarea filmului documentar, a producţiei video şi a culturii comunicării audio-vizuale. În cadrul festivalului, în afara competiţiei oficiale, vor fi organizate şi alte evenimente: proiecţii în avanpremieră a unor filme artistice de lungmetraj, caravană de promovare a filmului românesc, proiecţii de filme documentare de arhivă (producţie româneasca şi internaţională), workshopuri, expoziţii de arte vizuale, lansări de carte, conferinţe etc. Toate acestea au loc la Casa de Cultură din Gura Humorului, iar accesul este gratuit.

Pe lângă competiția propriu-zisă, care începe o dată cu deschiderea oficială de vineri, 2 octombrie, orele 11:00-12:00 și se încheie cu festivitatea de premiere, orele 11:00-12:30 și cu gala filmelor premiate, orele 13:00-15:00, de duminică, 4 octombrie, Festivalul va atrage publicul, atât cel de specialitate, cât și pe cel larg, prin activități conexe, diverse și atractive: expoziții de fotografie, lansări de carte, proiecții de digiporamă, spectacole – concert și un portret de regizor – celebrarea carierei renumitului regizor român, laureat a nenumărate premii naționale și internaționale, Dan Pița.

Precedând deschiderea oficială a festivalului, vineri, 2 octombrie, ora 10:00, în sala „George Gavrilean” a Casei de Cultură, va avea loc vernisajul expoziției internaționale de fotografie, Expo Foto Art „Dialog”. Sâmbătă, 3 octombrie, ora 11:00, la Muzeul Obiceiurilor Populare din Bucovina, se va desfășura expoziția artiștilor fotografi din China și România, „Terra Color”, dedicată Zilei Naționale a Chinei și, în aceeași zi, la ora 15:00, în sala „Radu Bercea” va putea fi vizitată expoziția personală a artistului fotograf Cornel Gingărașu. Duminică, 4 octombrie, Muzeul găzduiește la ora 10:00, în galeria „George Cotos”, vernisajul expoziției „Bucovina – tărâm de poveste”, semnată de artiștii Sorin Onișor și Dorin Sveduneac.

Cărțile care urmează a fi lansate, vineri, 2octombrie, ora 18:00, la Casa de Cultură, sunt: „Dan Pița – Arta privirii” și „Cinema, Cinema, Cinema – dialoguri cu Dan Pița”, ambele semnate de Titus Vîjeu și „Andrei Blaier – Arta de a trăi și iubi filmul”, autor Mircea Bunescu. La acest eveniment participă: regizorul Dan Pița, prof. univ. dr., președintele Uniunii Cineaștilor din România, Laurențiu Damian, autorul Mircea Bunescu, criticul de teatru și film, Ștefan Oprea și scriitorul Marian Rădulescu.

Iubitorii de muzică sunt invitați la două spectacole – concert: sâmbătă, 3 octombrie, orele 19:00-22:00, un spectacol folk susținut de Vasile Mardare și invitații săi, iar duminică, 4 octombrie, orele 18:00-19:30, concertul extraordinar al trupei „Trei parale”, care se regăsește în coloana sonoră a celui mai recent film al regizorului Dan Pița, „Kyra Kyralina”.

În cadrul Portretului de regizor dedicat cineastului Dan Pița, vor fi proiectate din filmografia acestuia, în fiecare seară a festivalului, filmele „Faleze de nisip” (1983), „Pas în doi” (1985) și „Kyra Kyralina” (2014), în prezența regizorului, a producătorului Vlad Păunescu și a altor invitați.
Festivalul „Toamnă la Voroneţ” îşi propune să promoveze creativitatea şcolilor de film, competenţa şi profesionalismul în acest domeniu precum şi contactele dintre generaţiile de cineaşti, încurajând tinerii realizatori de film.

Premiile acordate la „Toamnă a Voroneţ” sunt următoarele:
• SECŢIUNEA FILM DOCUMENTAR – scurt şi mediu metraj
– Premiul pentru cel mai bun film documentar – 2500 lei
– Premiul pentru cea mai bună regie – 1000 lei
– Premiul pentru cea mai bună imagine – 1000 lei
• SECŢIUNEA FILM STUDENŢESC- scurt metraj( documentar, ficțiune, experiment etc )
– Premiul pentru cel mai bun film studențesc – 2500 lei
– Premiul pentru cea mai bună regie – 1000 lei
– Premiul pentru cea mai bună imagine – 1000 lei
• SECȚIUNEA FILM TURISTIC – scurt metraj
– Premiul pentru cel mai bun film turistic – 1000 lei

La Gura Humorului începe Festivalul de Film "Toamnă la Voroneţ", 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Karls Jobs 2018
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava