Concert pascal
MOPAN Suceava

La sediul Prefecturii Suceava a avut loc astăzi cea de-a doua şedinţă a echipei interinstituţionale de lucru pentru realizarea cooperării în domeniul prevenirii şi combaterii traficului de persoane la nivelul judeţului Suceava.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism Suceava, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, Tribunalului Suceava Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, Poliţiei Locale Suceava, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Suceava, Direcţiei de Sănătate Publică Suceava, Agenţiei Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Suceava, Asociaţiei SEVA, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Inspectoratului Şcolar al Judeţului Suceava, Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Fundaţiei ,,Lumină Lină”, precum şi reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava.
Această şedinţă a dat startul ,,Săptămânii Prevenirii Traficului de Persoane” desfăşurată în perioada 12 – 18 octombrie 2015, ocazie cu care Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează o serie de activităţi şi evenimente dedicate marcării ,,Zilei Europene de Luptă Împotriva Traficului de Persoane” – 18 octombrie.
Cu această ocazie a fost implementată la nivel local campania ,,Cere ajutor…Nu cerşi!”, campanie realizată de către ANITP în cadrul proiectului finanţat printr-un grant acordat de Norvegia în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009 – 2014 RO 20 ,,Violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex”. Mesajul acestei campanii este. ,,Mâna întinsă nu primeşte ajutor, primeşte bani pentru traficanţi!”.
,,Traficul de fiinţe umane poate fi asociat cu sclavia timpurilor noastre. De asemenea, traficul presupune o încălcare gravă a libertăţii şi demnităţii umane, cât şi o formă de criminalitate ale cărei implicaţii nu pot fi combătute eficient prin eforturi individuale şi solitare” a precizat prefectul Constantin Harasim.
“Cooperarea interinstituţională desfăşurată la nivel naţional şi internaţional este unul dintre cele mai eficiente instrumente de prevenire şi combatere a fenomenului traficului de persoane. Aceasta are un caracter transnaţional şi multicultural, necesitând acţiuni desfăşurate în comun atât de către societatea civilă, cât şi de către organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale de profil” a completat subcomisarul de poliţie Orza Liliana, coordonatorul Centrului Regional împotriva Traficului de Persoane Suceava.


La rândul său, comisarul şef de poliţie Andrei Nichitoi, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Suceava, a subliniat faptul că fenomenul traficului de persone înregistrează un trend descendent la nivel naţional, România fiind în continuare ţară de origine şi de tranzit a victimelor traficului de persoane la nivel european.

Purtătorul de cuvânt al DGASPC Suceava, Daneliuc Nicoleta a accentuat şi ea importanţa concentrării eforturilor pe linia prevenirii traficului de persoane, activitate ce trebuie desfăşurată în mod sistematic şi coordonat, cu folosirea tuturor resursele sociale. Totodată, preşedintele Tribunalului Suceava, domnul Codrean Gheorghe a precizat că numărul victimelor minore în ceea ce priveşte exploaterea prin obligarea la cerşetorie a crescut, traficanţii fiind de cele mai multe ori rude mai îndepărtate, sau chiar părinţii. Ca şi cauză a exploatării prin cerşetorie a fost evidenţiată lipsa oportunităţilor de muncă, dar şi nivelul scăzut de educaţie, a remarcat inspectorul şcolar Tatiana Vîntur.
Disfuncţionalităţile în legătura cu familia (violenţă, abuz de alcool, relaţii tensionate între membrii, prezenţa unui model parental inadecvat) constituie un alt factor de risc pentru victimele minore ale acestei forme de trafic, a completat Angela Zarojanu , preşedinte a Asociaţiei ,,Seva”.
Marcarea ,,Zilei Europene de Luptă Impotriva Traficului de Persoane” este un exerciţiu de creştere a gradului de conştientizare a populaţiei asupra riscurilor acestui fenomen.
“Săptămâna de luptă împotriva traficului de persoane” continuă cu o serie de evenimente organizate de către Centrul Regional Suceava în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava în vederea informării publicului larg cu privire la dimensiunile şi formele de manifestare ale traficului de persoane, cât şi întărirea capacităţii de protecţie la ameninţările acestui fenomen în rândul persoanelor vulnerabile.

La Suceava a început „Săptămâna Prevenirii Traficului de Persoane”, 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava