Concert pascal
MOPAN Suceava

În fiecare an, luna martie este marcată de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice dedicate Zilei Internaţionale a Francofoniei, sărbătorită în data de 20 martie. De mai bine de 20 ani, la Suceava, multitudinea activităţilor şi proiectelor prezentate cu această ocazie au transformat „Săptămâna Francofoniei” în Luna Francofoniei. Şi în acest an, Alianţa Franceză, care îşi aniversează în această lună 3 ani de activitate, propune o varietate de activităţi dedicate elevilor, studenţilor, profesorilor, francofonilor şi francofililor, publicului larg sucevean.

Luna Francofoniei va debuta pe 1 martie cu activitatea Dialogues Francophones, animată de lectorul de limba franceză Aurelie Poc, un atelier de conversaţie şi cultură francofonă destinat publicului larg şi organizat în fiecare vineri de la ora 16.00 la 18.00, până pe data de 1 iulie.

În spiritul aceleiaşi deschideri către dialogul cultural, luna martie propune o nouă întâlnire cu autori bucovineni francofoni în cadrul activităţii Rencontres-lectures avec des écrivains francophones, animată de scriitorul şi artistul plastic Constantin Severin. Invitata acestei luni este prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, semioticiană, lingvistă, specialistă în analiza discursului şi francofonie, care va aborda o temă de mare actualitate, cea a Imaginarului lingvistic francofon.

Pe data de 6 martie, Alianţa Franceză din Suceava organizează o nouă întâlnire cu muzica franceză sub genericul Le chanteur du mois, animată de Frederic Castel, profesor la INSPE Reims, Franţa. Invitata lunii martie este Magali Lucie, cântăreaţă şi compozitoare, care va vorbi despre primul său album Au clair de ma bulle lansat în 2020, dar şi despre proiectele sale de viitor.

Joi, 7 martie, este ziua dedicată perfecţionării ştiinţifice şi profesionale în cadrul atelierului de traducere L’alchimie d’une traduction littéraire et le respect de l’âme de l’auteur, animat de profesor dr. habilitat Ludmila Zbanţ de la Universitatea de Stat Moldova din Chişinău. Atelierul este organizat sub egida a 30 de ani de francofonie ştiinţifică şi este destinat studenţilor, profesorilor, oamenilor de cultură pasionaţi de traducerea textului literar.

Luna francofoniei la Alianţa Franceză din Suceava va continua cu un atelier foto destinat liceenilor, Peindre avec la lumière en photo, organizat pe data de 12 martie, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Casa Studenţilor Suceava, animat de Ema Motrescu, doctorandă în cinematografie, artist fotograf.

Pe data de 19 martie va avea loc tradiţionalul concurs de cultură generală şi creaţie literară destinat liceenilor, La Plume d’or, organizat în parteneriat cu Asociaţia Défense de la langue française din Paris.

Proiectul Itinéraires francophones continuă şi în luna martie cu tema Un roi français, care propune publicului sucevean o introducere în istoria Franţei şi a regilor care i-au marcat devenirea. Activitatea este organizată în parteneriat cu Asociaţia Seniorilor Bucovinieni şi va avea loc pe data de 22 martie.

În cadrul proiectului Les après-midi francophones à Suceava, mai multe instituţii de învăţământ din judeţul Suceava propun activităţi pe tema francofoniei: La Francophonie partagée, spectacol organizat de elevii Colegiului Naţional « Mihai Eminescu » şi ai Colegiului Economic « Dimitrie Dimitrie » (13 martie), La Francophonie aux yeux des ados, activitate organizată de Şcola gimnazială Bosanci şi Colegiul Tehnic « Lațcu Vodă » din Siret (20 martie), Les couleurs de la Francophonie, spectacol de cântece şi poezie susţinut de elevii Şcolii gimnaziale nr. 1 şi ai Colegiului Tehnic « Lațcu Vodă » din Siret (27 martie).

Luna Francofoniei la Suceava se va încheia cu cea de a cincea ediţie a Festivalul Filmului Francez la Suceava, organizat în parteneriat cu Institutul Francez din România, Universitatea « Ştefan cel Mare » din Suceava şi Casa Studenţilor Suceava. Timp de patru zile (27-30 martie), publicul sucevean va avea ocazia să descopere 7 filme franceze recent lansate, care au obţinut premii prestigioase la festivaluri de film renumite, precum cele de la Cannes, Veneţia sau Locarno. Tema celei de a 28a ediţii a FFF este Vertiges şi va fi dedicată filmelor de gen şi propunerilor cinematografice alternative și provocatoare, care vor fi incluse în secţiunea Mauvais genres. Publicul cinefil va putea regăsi însă şi secţiuni consacrate ale festivalului precum Panorama filmelor anului, Competiția tinere talente – lungmetraj, Competiția tinere talente – scurtmetraj, Filme pentru întreaga familie.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava