Concert pascal
MOPAN Suceava

João o Bastardo era numele său, Ioan Bastardul, nu din cauza caracterului său, ci pentru că se născuse ca fiu nelegitim al regelui Portugaliei, Pedro I. La început a rămas în umbră în politică, așa cum se și cuvenea în situația sa, mai ales după ce fratele său vitreg moștenise tronul.

Însă, când fratele vitreg a murit, regina văduvă Eleonora a fost convinsă să-l recunoască pe Ioan I, din regatul învecinat al Castiliei (partea central-nordică a Spaniei), ca nou rege al Portugaliei. Chiar și în secolul al XIV-lea, patriotismul portughez se manifesta puternic și, în curând, un grup de fervenți naționaliști portughezi, conduși de un soldat în vârstă de douăzeci și cinci de ani, pe nume Nuno Álvares Pereira, l-a convins pe João să îl asasineze pe primul sfetnic al Eleonorei și să preia el însuși puterea.

Temându-se pentru propria viață, regina Eleonora a fugit din Lisabona, implorându-l pe Ioan de Castilia să înăbușe lovitura de stat a lui João. La scurtă vreme, Ioan de Castilia a pornit în marș cu o armată numeroasă.

Au reușit să pătrundă în Portugalia, însă, în această zi, João și Pereira, primind ca întăriri un mic contingent de arcași englezi, i-au așteptat pe drumul spre Lisabona, la Aljubarrota, și au obținut o victorie decisivă. João a fost atât de recunoscător pentru sprijinul englezilor, încât în luna mai a anului următor a semnat cu Anglia Tratatul de la Windsor, prin care se angaja la „o prietenie inviolabilă, eternă, solidă, perpetuă și adevărată”.

Această alianță este în vigoare și în zilele noastre, fiind cea mai veche din istoria Europei. La doi ani după această bătălie, João s-a căsătorit cu fiica ducelui englez de Gaunt, Philippa, o căsnicie de bun augur. Aceasta nu numai că a creat o curte a Portugaliei de un ridicat nivel cultural, ci a și dat naștere unor copii foarte talentați, unul dintre ei fiind celebrul Henric Navigatorul.

Astfel, Bătălia de la Aljubarrota a garantat independența Portugaliei, iar lui João, un tron și o domnie glorioase. Recompensele pentru Pereira au fost și mai mari, cu toate că a avut nevoie de ceva mai mult timp ca să beneficieze de ele.

Datorită realizărilor sale militare, João l-a numit contabil al regatului, iar Pereira a ajuns atât de bogat, încât a putut să întemeieze o mănăstire carmelită la Lisabona, unde s-a și călugărit, în anul 1493.

Cinci secole mai târziu, a fost declarat sfânt.

Tot la 14 august:

1900: O forță militară internațională condusă de Marea Britanie capturează Pekinul și înfrânge Revolta Boxerilor.

1945: Japonia anunță capitularea necondiționată în al Doilea Război Mondial.

1996: Moare, la Paris, marele dirijor și compozitor Sergiu Celibidache.

 

Geo Alupoae, critic de teatru.

Lupta Portugaliei pentru independență (1385), 10.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava