Mai multe incendii de vegetaţie au izbucnit zilele trecute în judeţ din cauza vântului puternic. Pompierii militari suceveni au intervenit, de pe 1 aprilie şi până în dimineaţa zilei de duminică, 3 aprilie a.c., la nu mai puţin de 73 de misiuni din domeniul situaţiilor de urgenţă. Dintre acestea, 15 intervenţii au fost pentru localizarea şi lichidarea unor incendii, 39 au fost misiuni medicale ale pompierilor paramedici SMURD, 8 monitorizări a unor obiective cu risc, diferenţa fiind alte intervenţii specifice.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Suceava, plt.adj. Alin Găleată, fenomenele meteo periculoase, anunţate începând din cursul zilei de vineri prin trei avertizări ale Agenţiei Naţionale de Meteorologie, şi care s-au manifestat cu intensificări locale ale vântului, au favorizat apariţia unor incendii de vegetaţie uscată şi a unor focare din gospodării, ce au pus în pericol bunuri materiale.
Astfel, militarii Detaşamentului de Pompieri Vatra Dornei şi ai Punctului de Lucru Poiana Stampei au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu care a afectat o gospodărie din comuna Poiana Stampei. În incendiu au ars o magazie de lemne şi 5 metri cubi lemn de foc, iar flăcările puternice au pus în pericol casa de locuit, bucătăria de vară şi alte bunuri. Tot în Poiata Stampei a mai izbucnit un incendiu în gospodăria unui alt localnic, flăcările cuprinzând lemnele de foc, cu pericol de extindere la o bucătărie de vară şi două căpiţe de fân.
Ambele incendii au fost lichidate şi pompierii militari au salvat bunurile cetăţenilor care, în ambele cazuri, au făcut focuri în spaţii deschise, fie pentru arderea deşeurilor menajere, fie pentru a încălzi hrana la animale, iar vântul puternic a transportat jar şi scântei către construcţiile şi materialele combustibile din apropiere.


Pompierii militari dorneni au mai avut o misiune de stingere a unui incendiu, pe raza comunei Dorna Arini, unde trei hectare de vegetaţie uscată au fost mistuite de flăcări. Pompierii au reuşit să stingă incendiul înainte ca acesta să se propage, favorizat de vântul puternic, la două locuinţe aflate în imediata apropiere.
Două incendii de proporţii au izbucnit şi la ieşirea din Suceava spre Fălticeni şi în localitatea Moara Carp, din comuna Moara. Astfel, pompierii militari ai Detaşamentului Suceava au intervenit în cele două locaţii pentru localizarea şi stingerea unor incendii de vegetaţie uscată izbucnite de la focuri făcute în spaţii deschise, lăsate nesupravegheate. În incendii au ars 2 hectare, respectiv un hectar de vegetaţie uscată, iar intervenţia a fost dificilă, în condiţii de vânt puternic, care a favorizat dezvoltarea şi răspândirea focarelor pe suprafeţe mari, îngreunând misiunea salvatorilor.
Vântul puternic a pus probleme şi militarilor de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni, care au intervenit pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu pe raza municipiului Fălticeni. Au fost mistuite circa 500 de kilograme de furaje, care au ars în trei focare, şi care au pus în pericol construcţiile din zonă. Incendiul a fost lichidat, fără să fie semnalate probleme deosebite.

Un alt incident s-a înregistrat în oraşul Milişăuţi, unde militarii Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi au intervenit pentru dezafectarea unui depozit de furaje, care din cauza vântului puternic, s-a înclinat şi s-a sprijinit de acoperişul unei case de locuit, fiind în pericol de prăbuşire. „Pompierii militari au asigurat zona şi au dezafectat materialele de construcţie (lemn şi ţiglă) care erau în pericol de cădere. Construcţia s-a degradat pe o suprafaţă de 200 de metri pătraţi, iar acoperişul casei de locuit pe aproximativ 4 metri pătraţi”, a spus purtătorul de cuvânt al ISU Suceava.

U ultim incendiu a avut loc duminică dimineaţă, Militarii Detaşamentului de Pompieri Rădăuţi, împreună cu lucrătorii Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Marginea, intervenind cu patru autospeciale şi o ambulanţă SMURD pentru localizarea şi stingerea unui incendiu izbucnit la o gospodărie din comuna Marginea.
La sosirea echipajelor, ardea acoperişul unei construcţii comune, formată dintr-o casă de locuit, două bucătării de vară, un adăpost de animale şi un depozit de furaje, existând pericolul de propagare la întreaga gospodărie.
Pe timpul intervenţiei, pompierii paramedici SMURD au acordat primul ajutor medical unei femei, în vârstă de 59 de ani, care a suferit un atac de panică. Ulterior, aceasta a fost transportată la Centrul de Primire Urgenţe Rădăuţi pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate. În incendiu au ars acoperişul casei şi al unei bucătării de vară pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi şi s-a degradat planşeul construcţiei pe 250 de metri pătraţi, precum şi alte bunuri.
Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost efectul termic al curentului electric, generat de un cablu electric neizolat corespunzător.
Pompierii au salvat restul casei şi al bucătăriei de vară, adăpostul de animale, depozitul de furaje şi cea de-a doua bucătărie de vară, cu bunurile aferente.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava