MOPAN Suceava

După aproape două săptămâni de grevă generală, minerii de la exploatarea de uraniu Crucea – Botușanu își vor primi toate salariile salariile restante. Nemulțumiți că de la începutul acestui an nu au mai primit nici un lei, minerii suceveni au protestat atât în fața Companiei Naționale a Uraniului, cât și a Ministerului Energiei și Guvernului României. Astăzi, preşedintele Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul CNU, Mugurel Huţuleac, a spus că Ministerul Energiei a definitivat în cele din urmă raportul pentru a acordarea celei de-a doua tranșe din ajutorul de stat aprobat pentru salvarea companiei.

După aproape două săptămâni de proteste ale minerilor la București și denumărate discuții cu privire la modul în care CNU a cheltuit suma din prima tranșă a ajutorului de stat, comisia pentru gestionarea modului de acordare și administrare a acestui sprijin financiar a decis că suma totală neeligibilă a fost de aproape 700.000 de lei. În cele din urmă comisia a solicitat a solicitat CNU să acopere suma stabilită ca fiind neeligibilă. Acest lucru s-a întâmplat zilele trecute, motiv pentru care ministerul a avizat alocarea unei sume de 13,1 milioane de lei în conturile Companiei Naționale a Uraniului.

„Joi după amiază banii au fost virați în contul Companiei, banii urmând să acopere plata integrală a salariilor restante, precum și plata furnizorilor”, a spus Mugurel Huțuleac. El a precizat că unii dintre mineri și-au luat banii încă de vineri, iar la alții salariile vor ajunge pe carduri în funcție de modul de operare al băncilor unde au deschise conturi. Mugurel Huțuleac a spus că începând de luni va fi reluată activitatea în mod normal la exploatarea de uraniu de la Crucea Botușanu, precum și la celelalte sucursale ale CNU din țară.

Alocarea sumelor de bani pentru plata salariilor a fost salutată și de primarul comunei Crucea, Dorin Rusu, care a subliniat că meritele aparțin în primul rând minerilor. „Meritele sunt ale tuturor muncitorilor care au rezistat la foame, sete, oboseală și stres. Atât personalul Companiei, cât și politicul și-au făcut treaba perfect. S-a vrut continuitate, iar compania va funcționa mai departe. Banii s-au virat către Companie în totalitate și există resursele financiare pentru a achita în totalitate atât salariile restante, cât și furnizorii”, a spus Dorin Rusu.

De precizat că în cursul zilei de joi și premierul României, Sorin Grindeanu, a anunțat că ministrul energiei, Toma Petcu, a reușit să deblocheze problemele de la CNU, iar salariații își pot primi salariile. Sorin Grindeanu a mai spus că toși cei care au greșit în această problemă vor trebui să plătescă.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
PNL - Lucian Harsovschi - Gheorghe Flutur
PSD - Gheorghe Soldan
Dreapta Unita - Marian Andronache
Dreapta Unita - Cristian Ilie Timoficiuc
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava