Concert pascal
MOPAN Suceava
Galerie foto76 poze în acest set

Lucrările de consolidare şi restaurare a Cetăţii de Scaun a Sucevei sînt finalizate în proporţie de 65%. Declaraţia a fost făcută de directorul firmei „General Construct”, Viorel Nuţu, astăzi, în timpul unei vizite făcute pe şantierul Cetăţii de preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor şi de primarul Sucevei, Ion Lungu. Aceştia au fost însoţiţi de consilieri locali şi judeţeni. Viorel Nuţu a spus că investiţia va fi gata la sfîrşitul lui 2014, şi nu în luna aprilie 2015, cum este stipulat în contract. Proiectul de reabilitare şi consolidare a Cetăţii de Scaun a fost promovat de Consiliul Judeţean şi Primăria Suceava şi are o valoare de 52 de milioane de lei. Majoritatea banilor sînt asiguraţi din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional. Lucrările au demarat în iunie 2011 şi sînt efectuate de un consorţiu format din firmele „General Construct”, „Loial Impex” şi „Restaco”, toate din Suceava, şi „Grup Corint” din Alba Iulia.

După ce a vizitat cetatea, Cătălin Nechifor a spus că atenţia administraţiei judeţene va fi îndreptată către promovarea mai intensă a Cetăţii de Scaun a Sucevei. Şeful administraţiei judeţene a declarat că la cetate va mai fi construit un punct de belvedere, o parcare, iar unul dintre obiectivele importante ale proiectului este şi sistemul pentru spectacolul de sunet şi lumini, despre care a spus că „va fi impresionat”. Cătălin Nechifor a arătat că după finalizarea lucrărilor, în incinta cetăţii va exista un sistem multimedia modern, care va prezenta atât acest monument, cât şi istoria Moldovei. Nechifor a precizat că va discuta cu Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, pentru ca în paraclisul cetăţii să fie oficiate slujbe religioase. „Ar fi interesant să dăm viaţă cetăţenii. De asemenea, din ce am vorbit cu directorul muzeului, Emil Ursu, aici vor fi tot timpul oameni îmbrăcaţi în haine de epocă. Încercăm să dăm o tentă de parfum medieval, în aşa fel încât cetatea să fie vie, şi să fie mult mai atractivă pentru turişti”, a declarat Nechifor.

De asemenea, primarul Ion Lungu a remarcat faptul că realizarea acestui proiect a însemnat, în primul rând, salvarea cetăţii de la prăbuşire. „Nu sunt vorbe mari. Pentru că versantul de nord era gata să se prăbuşească. De aceea se zideşte din nou, s-au făcut lucrări de consolidare, chesoane de drenare a apelor şi sunt convins că în final va fi o lucrare reuşită, care va pune în valoare această cetate. Cetatea de Scaun a Sucevei este actul de identitate a oraşului nostru, al istoriei noastre şi este foarte importantă din perspectiva strategiei de turism în municipiul Suceava”, a spus Lungu. El a adăugat că îl bucură faptul că lucrările de modernizare decurg foarte bine, însă a subliniat faptul că este supărat de faptul că proiectul iniţial „a fost trunchiat” de suma de 13 milioane de euro”, bani care ar fi fost folosiţi pentru amenajarea parcului care înconjoară Cetatea de Scaun. Lungu a afirmat că este convins de faptul că după finalizarea lucrărilor de modernizare vor exista numeroase cereri din partea sucevenilor care vor să se căsătoarească să-şi organizeze cununiile civile şi religioase în incinta Cetăţii de Scaun.

Modernizarea Cetăţii de Scaun a Sucevei va fi gata la sfârşitul anului viitor, 7.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava