Teatrul „Matei Vișniec” din Suceava a comunicat că pe 5 februarie, de la ora 19.00, va avea loc premiera noii sale producții, „O caut cu lumânarea”, dacă la nivelul orașului nu vor fi probleme în ceea ce privește incidența cazurilor de coronavirus. Spectacolul „O caut cu lumânarea” este o adaptare după povestea satirică „Ivan Turbincă” de Ion Creangă și poartă semnătura actorului Răzvan Bănuț. Biletele vor putea fi achiziționate de la casieria teatrului și online, accesând site-ul www.blt.ro, doar din data de 1 februarie, pentru a reduce riscurile ce pot apărea în cazul în care spectacolul se va amâna din cauza pandemiei.

Despre spectacolul „O caut cu lumânarea” ne povestește Răzvan Bănuț, actor al teatrului sucevean, protagonistul acestui one man show: „<O caut cu lumânarea> este o adaptare după povestea Ivan Turbincă de Ion Creangă. O adaptare în stil Commedia de’ll arte, unde personajele și acțiunea capătă o tentă modernă. Practic, pe stil, toate-s vechi și nouă toate, iaca un spectacol unde personajul principal își spune singur povestea, cât poate el de bine. Acuma, în fața morții nimeni nu poate să-și spună povestea mai bine decat el însuși. Că dacă s-ar putea altcumva, altfel am sta de povești azi. Uneori se poate, uneori nu se poate. Acuma? Om videa. Vidmaaaa!”

„Ivan Turbincă” este o poveste satirică ce aparține îndrăgitului scriitor Ion Creangă și a fost publicată la 1 aprilie 1878 în revista Convorbiri literare din Iași. Ivan, personajul principal are porecla turbincă pentru că traista fermecată a acestuia – „turbinca binecuvântată de Dumnezeu„ – reprezintă un element foarte important în desfășurarea aventurilor prin care acesta trece.

Narațiunea are o temă cu origini în folclorul românesc și ne relatează aventurile unui soldat rus omonim care călătorește din lumea celor vii în Rai și în Iad, căutând nemurirea. Textul include, de asemenea, un portret al Sfântului Petru, ca paznic al Raiului, o referire la puterile miraculoase ale Sfântului Nicolae, precum și referințe umoristice la stilul de viață al boierilor autohtoni.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Cultural
SAV-COM Suceava
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava