Concert pascal
MOPAN Suceava

Județul Suceava pare a fi una dintre zonele foarte sensibile în fața riscurilor provocate de alunecările de teren. Cum ar trebui acționat la nivel de autorități pentru a stopa această problemă?

Primul pas pentru stabilirea strategiilor adecvate de prevenire, reducere, management și atenuare a riscurilor – este evaluarea pericolului, a vulnerabilității și a riscului de alunecare de teren, ceea ce privește atât victimele, cât și pierderile economice deopotrivă.

Conform informațiilor disponibile public, contractul pentru a doua inventariere a alunecărilor de teren în județul Suceava, după cea din 2015, a fost semnat la sfârșitul anului 2021.

Ca reper de bune practici, această mapare a alunecărilor de teren trebuie însoțită și de un plan foarte bine pus la punct de monitorizare, cu tehnologii de ultimă oră, precum și cu un sistem de alarmare în acest sens. Evaluarea riscurilor ar trebui să aibă ca rezultat numărul de persoane afectate și costul pagubelor cauzate de apariția fenomenului studiat. La fel, fiecare proiect de dezvoltare din județ trebuie să țină cont de aceste informații, să își adapteze proiectul la situația din teren, nu invers. Pagubele pot fi catastrofale, atât umane, cât și financiare.

Cum anume ar trebui, de fapt, procedat din start, pentru a preveni fenomene ca alunecările de teren?

În zonele de alunecare de teren, după maparea alunecărilor și evaluarea nivelului de risc, întrebările obligatorii din partea autorităților publice, a comunităților, a managerilor de protecție civilă sunt: ce putem face? Ce ar trebui să facem?

Există diferite strategii pentru a reduce vulnerabilitatea și riscul:

(a) creșterea nivelului de informare a populației,

(b) stabilirea unui sistem de avertizare timpurie și

(c) analiza extrem de bună a amplasamentelor pentru viitoarele proiecte de infrastructură și construcții civile, inclusiv pentru cele existente, afectate deja de alunecările de teren.

Cel mai bun mod de a evita alunecările de teren este să evităm construirea pe amplasamentele cu risc de alunecare de teren. Cu toate acestea, extinderea și căutarea unor trasee optime pentru infrastructură și amplasamente cu vederi pentru construcțiile civile necesită adesea dezvoltarea pe teren periculos. În aceste cazuri, cea mai bună strategie este ca arhitecții să colaboreze cu inginerii specializați, pentru a construi proiecte reziliente (rezistente) la alunecările de teren.

Ce legătură există între schimbările climatice tot mai mari și producerea acestor alunecări de teren? Cum ne putem pregăti pentru acest aspect și la ce anume să fim atenți?

Legătura dintre schimbările climatice și alunecările de teren este ceva despre care se vorbește de o lungă perioadă de timp.

Oamenii de știință începsă descopere și alte moduri în care schimbările climatice duc la schimbări în anumite tipuri de activități de alunecare de teren, inclusiv curgerile de resturi, fluxurile de pământ (pământul care coboară rapid) șicăderile de pietre. În anumite zone muntoase din Europa și Alaska, de exemplu, cercetătorii au înregistrat o incidență mai mare a căderilor de pietre pe măsură ce temperaturile medii cresc de la un an la altul. În alte locații, o creștere a evenimentelor de precipitații extreme și/ sau uragane mai puternice – ambele legate de schimbările climatice – pot declanșa, de asemenea, fluxuri de reziduuri.

Încălzirea globală este un fenomen fără echivoc. De asemenea, este de necontestat faptul că schimbările climatice afectează stabilitatea versanților naturali și proiectați și au consecințe asupra alunecărilor de teren. La nivel de județ și nu numai, ca să înțelegem impactul schimbărilor climatice, este absolut necesar să executăm un studiu de specialitate în acest sens.

Opinia specialistului despre alunecările de teren din județul Suceava și posibile soluții, 5.0 out of 10 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava