Concert pascal
MOPAN Suceava

Viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice, a participat, astăzi, 31 octombrie a.c., la Forumul „Parteneriate pentru dezvoltarea României: Potențialul strategic al rețelei de parcuri, clădiri și terenuri industriale”.

În contextul recentei aprobări, de către Guvernul României, a Strategiei de Dezvoltare Teritorială a României, evenimentul a reprezentat un nou pas de consolidare a colaborării dintre Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și principalele categorii de parteneri naționali implicați în dezvoltarea în profil teritorial a României, prezenți la eveniment. Este vorba despre sectorul public central, administrația publică locală, sectorul privat și sectorul tehnic (mediile profesional, academic și universitar).

Aplicarea efectivă a Strategiei presupune implicarea tuturor acestor sectoare, ca urmare MDRAP a inițiat un parteneriat național pentru dezvoltarea teritoriului. Propunerea de parteneriat a fost semnată de viceprim-ministrul Vasile Dîncu, ministrul dezvoltării regionale și administrației publice, și înmânată celor patru categorii de viitori parteneri. Parteneriatul constă în patru platforme de colaborare, pentru fiecare sector în parte.

„Potenţialul teritorial al României este imens, din păcate noi nu îl folosim. La noi teritoriul este o povară în loc să fie o resursă extraordinară. Ca să putem corobora toţi factorii cred că este nevoie de acest parteneriat național. Capitalul teritorial este foarte important şi această strategie de dezvoltare teritorială pe care am promovat-o pune laolaltă câteva componente importante: dezvoltarea socială, dezvoltarea economică, dezvoltarea teritoriului şi dezvoltarea ştiinţifică. Știinţa poate fi o componentă a progresului economic. De aceea am insistat la început pe faptul că trebuie să ne unim într-un continuu al competenţelor şi, prin aceasta, să putem facem ceva împreună pentru dezvoltarea României”, a declarat viceprim-ministrul Vasile Dîncu în deschiderea Forumului.

Vasile Dîncu a vorbit despre viziunea strategiei și despre unul dintre instrumentele de aplicare a ei – Observatorul Teritorial, platformă informatică în care sunt înregistrate informaţii şi date necesare pentru a caracteriza un teritoriu (la nivel de regiuni, de judeţe, de municipii, oraşe şi comune), astfel structurate încât să evidenţieze dinamica şi disparităţile teritoriale din România: „Visăm ca România să devină o ţară cu un teritoriu funcţional administrat. Sper să nu rămână numai un vis şi sper să reuşim împreună, prin aceste parteneriate, acest lucru. Strategia este însoţită de Observatorul Teritorial, un instrument foarte important pentru a putea să fundamentăm ştiinţific şi să monitorizăm continuu, să participăm cu toţii eventual chiar la presiunea pentru o dezvoltare strategică, eficientă, a teritoriului. Observatorul ne permite să avem un fel de tablou de bord al dezvoltării României, să vedem cum se dezvoltă România şi să apreciem la un moment dat cum stăm la nivel local sau regional”. Conform ministrului dezvoltării regionale, Observatorul Teritorial este foarte important mai ales pentru localitățile mici, care nu au resurse pentru a realiza studii şi un audit teritorial, dar cu acest instrument ar putea face acest lucru.

Forumul a constituit, totodată, ocazia de a reuni mediul public cu mediul privat, pentru a discuta un prim pachet de 21 de terenuri și clădiri propuse pentru dezvoltarea de noi activități industriale la nivelul întregii țări. Oferta autorităților publice și cererea potenţialilor investitori și dezvoltatori au fost, astfel, aduse față în față. A fost lansată, astfel, o nouă abordare a dialogului dintre autoritățile publice locale și sectorul de construcții și dezvoltare imobiliară, pentru valorificarea sustenabilă și inovativă a capitalului teritorial la nivel regional și național.

Dezbaterea “Parteneriate pentru Dezvoltarea României: Potenţialul strategic al reţelei de parcuri, clădiri şi terenuri industrial” a fost organizată de Intact Media Group împreună cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cu Camera de Comerț și Industrie a României.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava