MOPAN Suceava

Consiliul Județean Suceava se va întruni de Ziua Bucovinei, pe 28 noiembrie, într-o ședință solemnă în cadrul căreia vor fi acordate post-mortem două titluri de cetățean de onoare pentru marii militanți unioniști bucovineni, Ion Nistor și Iancu Flondor. Anunțul a fost făcut de președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, în ședința de luni a deliberativului județean. „Pe 28 noiembrie vom avea o ședință festivă a Consiliului Județean în cadrul căreia voi propune acordarea titlului de cetățean de onoare marilor corifei care au făcut Marea Unire. Tot atunci, în limita statutului pe care îl avem, vrem să dăm o declarație legată de centenarul Marii Uniri, în care să anunțăm obiectivele clare pe care vrem să le finalizăm sau să le începem până în 2018”, a spus Gheorghe Flutur. El a mai anunțat că instituția pe care o conduce a început un studiu de fezabilitate pentru amenajarea unei „Săli a Unirii” în curtea interioară a Consiliului Județean Suceava, care va fi „un loc de referință pentru aniversarea centenarului Marii Uniri”.
Ion I. Nistor s-a născut în localitatea Bivolărie din Vicovu de Sus și a fost un istoric și militant unionist bucovinean, membru al comitetului de organizare a Adunării Naționale de la Cernăuți, care a hotărât unirea cu România, în cadrul căruia a redactat „Actul Unirii”. Ion Nistor a fost profesor la Universitățile din Viena și Cernăuți, rector al Universității din Cernăuți, profesor universitar la București, membru al Academiei Române (1911), director al Bibliotecii Academiei Române, fruntaș al Partidului Național Liberal, fost ministru de stat, reprezentând Bucovina, apoi, succesiv, ministru al lucrărilor publice, al muncii și, în final, al cultelor și artelor.
În localitatea Bivolărie a fost deschisă, în anul 1993, casa memorială „Ion Nistor”.
Iancu Flondor, născut la data de 3 august 1865 în localitatea Storojineț, Cernăuți, a fost un om politic român din Bucovina, care a militat pentru unirea acesteia cu Regatul României, fiind membru al familiei de nobili Flondor.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Administraţie
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava