Concert pascal
MOPAN Suceava

Camera de Comerț și Industrie Suceava a organizat vineri seara Gala Excelenței în Afaceri 2016 și Topul Firmelor, peste 1.200 de agenți economici suceveni fiind premiați pentru activitatea desfășurată anul trecut.

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava este de peste 25 de ani cea mai veche şi cea mai reprezentativă organizaţie a întreprinzătorilor din judeţul Suceava, fiind singura organizaţie neguvernamentală de utilitate publică, cu caracter autonom şi cu o misiune foarte bine definită: susţinerea intereselor comunităţii de afaceri în dialogul cu instituţiile statului şi organismele internaţionale, precum şi acţiuni concrete pentru crearea unui mediu de afaceri stabil, coerent şi propice dezvoltării sectorului privat, a unei economii de piaţă reale, durabile şi deschise spre exterior.

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava, ca în fiecare an, identifică şi promovează în cadrul evenimentului Gala Excelenţei în Afaceri 2016 societăţile capabile să funcţioneze la înalţi parametri de eficienţă şi care obțin constant performanţe. Evenimentul organizat în data de 28 octombrie 2016 este unul de referință pentru comunitatea de afaceri din Bucovina, constituind cartea de vizită a succesului şi a performanţei în afaceri.

Ediţia din acest an a reprezentat, ca în fiecare an, un moment de rememorare şi evaluare a timpului care a trecut şi a muncii depuse cu greutăţile şi împlinirile ei. Topul Firmelor este, de altfel, un barometru al realităţii economice judeţene şi o recunoaştere a meritelor şi reuşitelor pe care managerii companiilor locale le-au obţinut în anul în care s-a scurs.

De asemenea, pe lângă Topul Firmelor, în cadrul Galei Excelenţei în Afaceri 2016 fost acordate Trofee de Excelenţă şi Premii Speciale pentru a răsplăti elementele cheie de diferenţiere pe piaţă, continuitatea în activitate, eficienţa şi competitivitatea, „abilitatea de a genera idei” şi creativitatea.

Îmbucurător este faptul că numărul firmelor care îndeplinesc criteriile de participare la Topul Firmelor, stabilite prin aplicarea unui soft la nivel naţional, este într-o permanentă creştere, evenimentul fiind organizat de către camerele de comerț și industrie în conformitate cu prevederile art. 4, lit. m din Legea nr. 335/2007 privind camerele de comerț și industrie. Evaluarea nivelului de performanţă şi stabilirea clasamentelor pe domenii, grupe de activitate şi grupe de mărime a firmelor, se realizează în baza unei metodologii de către Comisiile pentru realizarea Topului Firmelor, constituite pe domeniile respective. Astfel, sunt prevăzute la nivel teritorial domenii ale Topului: Cercetare – Dezvoltare şi High-Tech; Industrie; Agricultură, Silvicultură şi Industrie Alimentară; Construcţii; Servicii; Comerţ, Turism, împărţirea domeniilor pe grupe de activitate realizându-se în baza Codului CAEN, al obiectului de activitate, declarat pe propria răspundere a firmelor în situaţiile financiare anuale. Indicatorii utilizaţi pentru clasificarea firmelor sunt: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane, eficienţa utilizării capitalului angajat.

De asemenea, comparând situaţia înmatriculărilor, precum şi rezultatele companiilor la nivel general se poate observa că numărul total al înmatriculărilor agenților economici a crescut cu 11,59% în 2015, cea mai importantă creștere se înregistrează la înmatricularea de SRL – o creștere 16,39% faţă de anul 2014. Numărul de radieri a crescut în anul 2015 faţă de anul precedent cu un procent de aproximativ 7%..

Pentru a prezenta evoluţia principalilor îndicatori ai societăţilor au fost avute în vedere toate societățile care au depus Situațiile Financiare Anuale pentru anul 2015, cu precizarea că acele societăți care şi-au suspendat activitatea au obligaţia de a depune Declarație de inactivitate. Prin urmare, se observă că a crescut numărul societăţilor care au depus bilanțul cu aproape 7% faţă de anul 2014; același trend l-a înregistrat și cifra de afaceri netă – o creștere cu 16,16%, de la 12.727,65 milioane lei în 2014 la valoarea totală de 14.785,09 milioane lei în 2015. În 2015 a crescut și valoarea profitului curent obţinut de către societăţile din judeţul Suceava cu peste 135 procente, la fel și rata profitului (103% – rata profitului în anul 2015). Numărul mediu de salariaţi a crescut de la 58.495 în 2014 la 63.885 în 2015 (o creștere cu 9,21%). Se constată o creștere a productivității medii a muncii cu 5,96% adică o valoare de 231.000 lei pe salariat.

Referitor la distribuţia domeniilor de activitate şi contribuţia acestora la realizarea indicatorilor economico-sociali în anul 2015, se constată următoarele: numărul cel mai mare de societăţi activează în domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 4.883 societăţi, urmat de Industria prelucrătoare cu 1.616 societăţi și Transport și depozitare cu 1.580 societăţi. Companiile din domeniul Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor au avut în anul 2015 o cifră de afaceri netă totală de 5.120,07 mil. lei şi un profit curent de 261,44 mil. lei, companiile din Industria prelucrătoare au obţinut a doua poziţie în ceea ce privește cifra de afaceri netă cu o valoare de 4.602,45 mil. lei, urmate de firmele din domeniul Transportului și  depozitării cu 1.883,10 mil. lei și firmele din domeniul Construcții cu o cifră de afaceri netă de 1.341,41.

În ceea ce privește profitul curent, clasamentul se păstrează același ca și în cazul cifrelor de afaceri nete, a doua poziție în clasament fiind ocupată de companiile care activează în domeniul Industriei prelucrătoare cu un profit în valoare de 174,52 mil. lei, a treia poziție aparținând firmelor din domeniul Transport și depozitare cu valoarea profitului de 94,42 mil. lei.

Ierarhia se modifică radical în ceea ce priveşte rata profitului, pe primul loc situându-se companiile din domeniul Activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic, activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate consumului propriu, domeniu ce înregistrează o rată a profitului de 57,74, pe următoarele poziţii în ceea ce priveşte rata profitului se situează companiile din categoria Intermedieri financiare și asigurări (44,49%), Informații și comunicații (24,97%) și Tranzacții imobiliare (24,01%).

Se observă faptul că domeniile cele mai profitabile au şi un număr ridicat de salariaţi: cei mai mulţi angajaţi din companiile sucevene lucrează în Industria prelucrătoare (18.540 salariaţi), Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (15.379 salariaţi), Construcţii (7.457 salariaţi) și Transport și depozitare (7.370 salariați), iar cele mai productive companii sunt care activează în următoarele domenii: Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor – o productivitate medie a muncii de 0,33 mil. lei/salariat, Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat – 0,27 mil. lei, companiile din Transport și depozitare, precum și cele din domeniul Industriei prelucrătoare – 0,25 mil. lei/salariat şi Activităţi de spectacole, culturale şi recreative – 0,24 mil. lei/salariat.

Rezultatele pozitive obţinute de către companii în anul 2015 reprezintă un motiv de bucurie pentru mediul economic sucevean, iar Gala Excelenţei în Afaceri 2016 și-a propus, și sperăm că a reușit, să încununeze acest succes.

Camera de Comerţ şi Industrie Suceava adresează felicitări tuturor firmelor nominalizate anul acesta în Topul Firmelor, considerând că acestea sunt cele care ne fac cinste şi dau măsura dezvoltării economice a judeţului și mulțumește partenerului principal RECREX, sponsorilor principali EXPERT MUSIC și VODAFONE și sponsorilor Auchan Suceava, Auto Schunn, Banca Transilvania, BCR, BRD – Groupe Societe Generale, Depozit și Florărie Queen, Elsira, Generali Asigurări, Groupama Asigurări, Promoart și Selgros, precum și partenerilor media.

Atmosfera festivă a fost întreținută, în deschiderea evenimentului, de formația profesorului Gelu Cuzic care a susținut un cafe concert, urmată de formația Ligia & Band care a încântat publicul cu cele mai cunoscute cover-uri din repertoriul național și internațional.

Așa cum ne-au obișnuit în fiecare an, casa de licitații Artmark a prezentat o colecție de tablouri, printre care și un exemplar al celui mai în vogă pictor român contemporan, Adrian Ghenie, acesta obținând performanța de a vinde cea mai scumpă pictură a unui artist român în cadrul unei licitații.

 TROFEE DE EXCELENȚĂ

1.    Parteneriat strategic dinamic și durabil în susținerea mediului antreprenorial
–    UNIVERSITATEA “ȘTEFAN CEL MARE” SUCEAVA

2.     CEA MAI MARE CIFRĂ DE AFACERI  ÎN ANUL 2015
–    EGGER ROMÂNIA SRL RĂDĂUȚI

3.    CEL MAI MARE PROFIT REALIZAT ÎN ANUL 2015
–    BETTY ICE SRL SUCEAVA

4.     MANAGERUL ANULUI 2015
–    VASILE ARMENEAN – BETTY ICE SRL SUCEAVA

5.     ANGAJATORUL ANULUI 2014
–    GRUPUL HOLZINDUSTRIE SCHWEIGHOFER SRL

6.    INOVARE ÎN DOMENIUL GOURMET
–    QUALITY NATURAL SRL

7.    CEA MAI DINAMICĂ EXTINDERE DE REȚEA DE MAGAZINE
–    MARELBO PROD COM SRL

TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU 25 ANI DE ACTIVITATE

–          ADRIA SRL

–          AMBRO SA

–          AUTOSERVICE SRL

–          CON BUCOVINA SA

–          CONSUC SA

–          MOBILA RĂDĂUȚI SA

–          NOVAFIL SA

–          POPAS TURISTIC BUCOVINA SRL

–          RESTACO SRL

TROFEUL DE EXCELENȚĂ PENTRU 20 ANI DE ACTIVITATE

–          BILCO TRADING SRL

–          CHITRIUC A&A IMPEX SRL

–          DRU-PO SRL

–          EURO TEHNIC SRL

–          EVESICRAN COM SRL

–          OSBORN INTERNATIONAL SRL

–          SAVCOM SRL

–          TARSINCOM SRL

PARTENER PRINCIPAL

–          RECREX

SPONSORI PRINCIPALI

–          EXPERT MUSIC

–          VODAFONE

SPONSORI

–          AUCHAN SUCEAVA

–          AUTO SCHUNN

–          BANCA TRANSILVANIA

–          BANCA COMERCIALĂ ROMÂNĂ

–          BRD – GROUPE SOCIETE GENERALE

–          DEPOZIT ȘI FLORĂRIE QUEEN

–          ELSIRA SRL

–          GENERALI ASIGURĂRI

–          GROUPAMA ASIGURĂRI

–          PROMOART

–          SELGROS

PREMII SPECIALE

TROFEELE SPECIALE PENTRU PARTENERIAT DINAMIC ȘI DURABIL CU CAMERA DE COMERȚ ȘI INDUSTRIE SUCEAVA IN ANUL 2015

–          CALCARUL SA

–          CONFANA INDUSTRIES SRL

–          DORNA SA

–          DORNA MEDICAL SRL

–         INTUS

–          KILLER SRL

–          LOIAL IMPEX SRL

–          MUȘATINII SA

–          NICOLIS PRODCOM SRL

–          PRIMAGRA SRL

–          RAILEX SRL

–          SAMI PLASTIC SA

–          SUPERSTAR COM SR

–          TEST PRIMA SRL

–          URSA MARE COMPROD SRL

TROFEUL SPECIAL PENTRU SUPORT MEDIA ÎN ANUL 2015

–          BUCOVINA TV SUCEAVA

–          CRAI NOU SUCEAVA

–          MONITORUL DE SUCEAVA

–          VIVA FM SUCEAVA

–          RADIO ORION VATRA DORNEI

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava