Concert pascal
MOPAN Suceava

În perioada 11 – 22 septembrie 2023, în contextul debutului noului anul școlar, polițiștii Biroului Siguranță Școlară – IPJ Suceava împreună polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, polițiști din cadrul subunităților de poliție IPJ Suceava dar și lucrători de jandarmi au desfășurat o ample acțiuni în vederea responsabilizării tinerilor cu privire la consecințele în plan juridic și personal generate de implicarea în acte antisociale și ilicite, fiind totodată vizat și segmentul prevenirii abandonului și absenteismului școlar.

Polițiștii au acționat pe raza întregului județ, cu preponderență în zona unităților de învățământ pentru prevenirea consumului de alcool, tutun și substanțe interzise, prevenirea faptelor cu violență și a abandonului și absentesimului școlar.

În total au fost verificate 25 unități de alimentație publică din proximitatea unităților de învățământ și au fost reprelucrate aspectele cu privire la respectarea categoriilor de produse ce pot fi comercializate minorilor, conform H.G. nr. 128/1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor (inclusiv interdicția vânzării de tutun și alcool).

„O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercursiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului”, se arată într-un comunicat al Poliției Suceava. În cadrul acțiunii au fost legitimați peste 200 de elevi aflați în zona unităților de învățământ sau în locații de alimentație publică și zone adiacente. În toate situațiile de absenteism școlar s-au înaintat informări scrise, către unitățile de învățământ de care aparțin, pentru dispunerea măsurilor administrative.

Pentru abaterile constatate, polițiștii au aplicat și sancțiuni contravenționale la Legea 61/1991 republicată. Scopul principal al alcțiunii nu a fost aplicarea de sancțiuni, ci conștientizarea de către adolescenți a necesității respectării normelor legale dar și a importanței actului educațional în dezvoltarea și viitorul lor.

De asemenea, polițiștii au participat și la întâlnirile cu părinții organizate în contextul debutului anului școlar dar au mers și în zonele izolate din casă în casă pentru a avea discuții cu părinții minorilor în vederea prezentării unor aspecte de ordin legislativ privind dezvoltarea copiilor. Au fost distribuite pliante și ghiduri de prevenire, totodată părinților le-au fost prelucrate prevederile art. 380 Cod penal „împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu” și li s-a atras atenția cu privire la faptul că părintele sau persoana căreia i-a fost încredințat, potrivit legii, un minor și care, în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Potrivit Poliției Suceava, abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personal a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional .

Astfel de acţiuni vor continua şi în perioada următoare, scopul fiind acela de reducere a gradului de abandon şi absenteism şcolar, în subsidiar urmărindu-se reducerea riscului infracţional şi victimal al minorilor.

Polițiștii recomandă încă o dată:

  • NU intrați în discuție cu persoane străine și NU răspundeți la provocările acestora!
    • NU intrați în conflict cu alți copii sau grupuri, şi încercați să lămuriți orice problemă prin discuții, fără violenţă.
  • Atunci când este posibil, mergi spre şcoală sau de la şcoală cu un prieten, vecin sau frate.
    •   NU acceptați să fiți însoţiți sau să primiți cadouri din partea persoanelor străine. ATENȚIE! În spatele atitudinii binevoitoare a unui necunoscut se pot ascunde intenţii periculoase!
    •   Dacă te simţi urmărit, intră într-un magazin, mergi într-un loc aglomerat şi cere ajutorul unui poliţist sau oamenilor din jur!
    •   Fiți prudenți în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informații personale despre voi sau familia voastră!
    •   NU acceptați niciodată să vă întâlniți cu o persoană pe care ați cunoscut-o pe internet!
    •   Restricționați accesul la paginile voastre de socializare, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni!
    •   Evitați să postați pe internet fotografii cu voi sau cu membrii familiei!
    •   Cereți ajutorul, în orice situație, persoanelor în care aveți încredere, părinți, profesori sau prieteni apropiați!
  • Nu consumați alcool sau substanțe interzise!

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava