Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat:

La data de 18 octombrie, la nivel european este marcată ,,Ziua de luptă împotriva traficului de persoane”. În acest context, în avanpremiera acestui eveniment, poliţiştii de prevenire din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii – IPJ Suceava organizează în perioada 05 – 16 octombrie activităţi de prevenire şi sesiuni de informare pentru elevii din şcolile generale şi licee, susţinute în colaborare cu specialişti din cadrul structurilor de crimă organizată, pe teme privind : siguranţa pe reţelele de socializare, prevenirea pornografiei infantile, protecţia datelor personale.

 

                    În săptămâna 05 – 09.10.2015, peste 400 de elevi şi profesori din oraşele Vicovu de Sus şi Siret, dar şi din municipiul Suceava au participat la acţiuni de informare cu privire la pericolele lumii virtuale şi vulnerabilităţile sistemelor informatice care generează riscuri asociate traficului de persoane.

La Colegiul Tehnic ,,Alexandru Ioan Cuza” din Suceava dar şi la Colegiul Tehnic ,,Laţcu Vodă” din Siret au fost organizate activităţi interactive şi jocuri de rol, într-o manieră atractivă şi pe înţelesul tinerilor, urmărindu-se prezentarea unor elemente de siguranţă pentru protecţia vieţii private şi a datelor cu caracter personal on-line.

Prezentăm alăturat una dintre întrebările adresate de elevii Colegiului Tehnic ,,Laţcu Vodă” din Siret şi sfaturile date de poliţişti, pentru a putea fi cunoscute şui urmate de un număr cât mai mare de tineri în vederea reducerii riscului victimal.

 

Întrebare: Am un profil pe o rețea de socializare și mă abonez la newsletter-uri online. Este sigur să îmi dezvălui datele cu caracter personal online, inclusiv numărul de telefon și adresa; ce se întâmplă dacă datele mele cu caracter personal sunt folosite pentru alte scopuri decât cele pentru care intenționam?

Răspuns: Datele personale (nume, prenume, adresă, număr de telefon, CNP etc.) sunt protejate online cu excepția situației în care le postați chiar dumneavoastră pe o pagină web care e accesibilă tuturor. Așadar, ar trebui să fiți atenți ce date dezvăluiți și pe ce site-uri.

Orice persoană sau organizație care colectează datele  personale online (ex. magazinele online sau furnizorii de servicii) trebuie să ia măsuri adecvate de protejare a datelor contra distrugerii accidentale sau nelegale, pierderii accidentale, alterării, accesării sau dezvăluirii neautorizate. Conform legislației UE privind protecția datelor cu caracter personal, aveți dreptul:

  • Să cunoașteți cine vă procesează datele cu caracter personal și în ce scop
  • Să aveți acces la datele dvs. cu caracter personal
  • Să solicitați ca acestea să fie șterse, blocate sau modificate
  • Să vă opuneți (fără a datora vreo remunerație) la procesarea datelor dvs. personale în situațiile în care legislația națională permite în mod excepțional procesarea datelor fără consimțământul dumneavoastră (ex. în scopuri de marketing).

În cazul în care considerați că vi s-au încălcat drepturile, primul pas este să contactați persoana sau organizația care gestionează datele – cel mai probabil compania către care ați furnizat datele. În cazul în care această variantă nu funcționează, încercați să contactați autoritatea națională pentru protecția datelor cu caracter personal din țară. (în România, este Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal – www.dataprotection.ro).

În afară de companiile care colectează date cu caracter personal, utilizatorii pot dezvălui date cu caracter personal pe pagini web unde pot fi văzute de oricine. În cazul în care, de exemplu, vă creați un website personal și postați informații personale, aveți responsabilitatea pentru orice fel de consecințe. O răspundere similară se aplică și în cazul în care postați date cu caracter personal pe rețele de socializare (ex. Facebook, Twitter etc.) și le puneți la dispoziția tuturor. Așadar, ar trebui să aveți în vedere să restricționați accesul la datele dvs. pe site-urile de rețele de socializare doar pentru persoanele cunoscute.

Fiți isteți:

  • Nu dezvăluiți mai multe informații despre dumneavoastră decât este necesar – completați doar câmpurile obligatorii, nu și pe cele opționale (în formularele online, de pildă).
  • Creați-vă mai multe conturi de free webmail și folosiți-le pe acestea pentru listele de mailing, în chat-rooms sau în alte locuri publice de pe Internet. Nu dați niciodată adresa dvs. de email de la muncă! Ideal ar fi ca adresa pe care o postați pe Internet să nu includă numele sau prenumele dumneavoastră adevărate.
  • Setați niveluri mai înalte de protecție pe rețelele de socializare.

 În cadrul activităţilor preventive organizate elevii de liceu din Siret şi Suceava au primit peste 500 de materiale cu conţinut informativ – educativ, iar elevii din şcolile generale din oraşul Vicovu de Sus au vizionat clipuri şi filme educative. Activităţile vor continua şi în săptămâna 12 – 16 octombrie,  urmând a fi organizate întâlniri cu elevii din zonele Suceava, Fălticeni şi  Gura Humorului.

            Mulţumim reprezentanţilor mass – media şi colaboratorilor în organizarea activităţilor pentru sprijinul acordat în promovarea şi derularea acţiunilor cu caracter preventiv.

 

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava