Concert pascal
MOPAN Suceava

Pînă pe 31 martie, peste 9.000 de contracte de muncă au fost suspendate la Suceava ca urmare a efectului pandemiei de coronavirus. Într-o intervenție telefonică la Radio Top, șefa AJOFM, Mirela Adomnicăi a ținut să precizeze că fondurile pentru șomaj tehnic pot fi solicitate începînd de ieri pentru angajații care au contracte individuale de muncă înregistrate în REVISAL și care au fost suspendate conform Codului Muncii, în temeiul articolului 52, aliniat 1, litera c, pînă la încetarea stării de urgență provocată de COVID 19. Mirela Adomnicăi susține că aceasta este cea mai bună soluție și nu încetarea contractelor de muncă. Șefa AJOFM a spus la Radio Top: „Am speranța că în două – trei luni activitatea va fi reluată și viața va merge mai departe. De aceea, șomajul clasic, adică încetarea contractului de muncă trebuie să fie ultima variantă pentru angajatori, pentru că forța de muncă nu cu multă vreme în urmă, acum două – trei săptămîni, era o problemă. De aceea, oamenii trebuie ținuți aproape”. Mirela Adomnicăi a mai spus: „Șomajul tehnic înseamnă o suspendare a contractului de muncă și oamenii rămîn la dispoziția angajatorului. Însă cel mai important, au statut de asigurat și un venit mult, mult mai decent decît ceea ce însemană indemnizația de șomaj clasic”.

Potrivit șefei AJOFM Suceava, procedura spune că angajatorii vor transmite on-line Agenției documentele necesare pentru obținerea fondurilor de la stat în vederea acoperirii salariilor angajaților lor care intră în șomaj tehnic.

AJOFM are o adresă de email dedicată pentru preluarea documentelor:suceava@anofm.gov.ro. Documentele care se depun și se procesează online sînt: cerere, declarație pe proprie răspundere și lista cu angajații care intră în șomaj tehnic. Plata fondurilor necesare către angajatori se va face în termen de maxim 15 zile, iar plata angajatorilor către salariații aflați în șomaj tehnic se va efectua în 3 zile. Angajatul în șomaj tehnic va primi 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 75% din cîștigul salarial mediu brut. În perioada de șomaj tehnic îi vor fi achitate CAS, CASS și impozitele aferente.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava