Concert pascal
MOPAN Suceava

Peste 9200 de suflete ştiu de prea mici ce înseamnă să-ţi fie dor şi cum e să îţi trăieşti copilăria departe de părinţi. Din cauza situaţiei financiare precare, mulţi suceveni au ales să plece la muncă în străinătate, pentru a reuşi să asigure familiei un trai mai bun. Astfel, mii de copii au fost privaţi de dragostea şi atenţia mamei sau al tatălui, ori a ambilor părinţi. Pentru micuţi, despărţirea de un părinte sau de amândoi este suportată cu greu. Iar statul pare să fie depăşit de situaţie, în condiţiile în care pentru foarte puţini dintre aceşti copii se face ceva. Lucrurile par să se schimbe, însă drumul pînă la găsirea unei soluţii este lung.
Minorii intraţi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava beneficiază de sprijinul specialiştilor, pentru a depăşi mai uşor despărţirea de părinţi. „Numărul copiilor cu ambii părinţi plecaţi în străinătate este de 2575. Copiii care au un singur părinte susţinător, dar care este plecat în străinătate, sunt în număr de 814. Alţi 5901 copii au un singur părinte plecat la muncă în străinătate, potrivit DGASPC Suceava.
„Din totatul de 9250 de copii care figurează la noi în evidenţe ca avînd părinţii plecaţi în străinătate, 32 beneficiază de măsură de protecţie în asistenţă maternală, Centre de Plasament sau la rude şi beneficiază, la fel ca şi ceilalţi copii din cadrul sistemului de protecţie, atît de ocrotire, cît şi de terapie psihologică. Se încearcă reluarea legăturii cu părinţii ori telefonic ori prin corespondenţă şi apropierea de aceştia. Pe de altă parte, aceşti copii sunt monitorizaţi de fiecare Primărie în parte, iar acestea ne transmit trimestrial situaţia acestor copii. În cazul în care suntem semnalaţi de către echipele mobile sau Primării că vreunul dintre aceşti copii se află într-o situaţie de risc, luăm măsurile necesare”, a declarat Nicoleta Daneliuc, purtător de cuvînt al DGASPC Suceava. „ Serviciul Echipe Mobile din cadrul DGASPC Suceava monitorizează 47 de copii cu părinţi plecaţi în străinătate. Echipa din Gura Humorului monitorizează 15 copii, la fel cea de la Siret, iar echipa mobilă de la Fălticeni 17 copii. În 2009, la înfiinţarea serviciului, pe proiect au fost luaţi mult mai mulţi copii, în prezent 112 copii sunt reintegraţi în familii. Copii beneficiază, în primul rînd, de servicii de consiliere din partea unui psiholog, asistentul social ţine legătura cu bunicii, şcoala, familia, pentru că intervin diverse situaţii. Se face tot ceea ce este necesar pentru menţinerea relaţiei cu părinţii”, am aflat de la Brînduşa Sorin Bialy, şef serviciu Echipe Mobile DGASPC Suceava.
„Suntem prietenii tăi” este numele unui proiect derulat, între 2008 şi 2009, de Organzaţia „Salvaţi Copiii” Suceava, în parteneriat cu Şcoala Nr.11 “Miron Costin” Suceava, destinat copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate şi familiilor acestora. Specialiştii organizaţiei au derulat activităţi de evaluare psiho-socială a copiilor şi activităţi de informare şi consiliere cu părinţii sau tutorii şi copiii. Atunci, peste 80 de copii şi 50 de părinţi au beneficiat de serviciile specialiştilor. Programul încă funcţionează, acum la şcoala 7 din Suceava. Copiii beneficiază de sprijin pentru efectuarea temelor şi pregătire şcolară suplimentară, consiliere psihologică, activităţi de socializare şi de petrecere a timpului liber, asigurarea comunicării permanente cu părinţii plecaţi.
„Este o continuare a unui proiect mai vechi, acum se numeşte <Protecţie şi educaţie pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi în străinătate> şi desfăşurăm activităţi în folosul lor, adică: avem activităţi educative, consiliere psihologică, consiliere socială pentru părinţi, primesc şi o mică gustare la prînz. Sunt 40 de copilaşi acum în proiect. Vin de la 12.00, în serii de cîte 12 pînă la 14 copii, în funcţie de cum termină orele. Sunt din clasa pregătitoare pînă în clasa a VIII-a. Avem un cadru didactic din şcoală care zilnic face temele cu aceşti copii, este angajat pe proiect, iar copiii sunt foarte mulţumiţi că pleacă acasă cu temele gata făcute şi au timp de joacă”, ne-a spus Doina Fîntînaru, psiholog la „Salvaţi Copiii” Suceava.
Un studiu din anul 2007 arată că 36% dintre copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate se simt singuri şi 20% cred că nimeni nu îi iubeşte. 30% dintre ei sunt deprimaţi. Au fost şi cazuri în care, de dorul părinţilor, copiii au ales să încheie socotelile cu viaţa.
Irina Anda Babău, psihoterapeut, spune că, „de multe ori, copiii rămîn în grija bunicilor, care ar trebui să fie figuri de completare a educaţiei şi a îndrumării în parcursul formativ al copilului, în nici un caz singurele figuri de ataşament. Şi asta pentru că la nivel individual trauma abandonului creează repercursiuni destul de grave la nivelul tînărului sau adolescentului. Atunci cînd copiii sunt la o vîrstă mai fragedă, neputînd să conştientizeze foarte mult, devenind uneori inhibaţi în a reacţiona, nu dau semnele imediat. Ceea ce putem să vedem ca rezultat al acestor comportamente, a plecării de acasă a părinţilor la muncă în străinătate, vedem de cele mai multe ori la vîrsta adolescenţei, atunci cînd schimbările sunt mult mai vizibile şi orice dezechilibru este picătura care umple paharul. Ideal ar fi să nu ajungem în această situaţie, să putem să facem campanii şi tot felul de programe de intervenţie care să aibă în vedere şi copiii care au părinţii plecaţi pentru a contracara efectele plecării, pentru a le asigura cît de cît un parcurs de dezvoltare emoţională oarecum înlocuitor al lipsei părinţilor de acasă, dar nu putem să considerăm că absenţa părintelui poate fi înlocuită în totalitate”.
Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru aprobarea procedurii de monitorizare a modului de creştere şi îngrijire a copilului cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, document care vizează sprijinirea şi eficientizarea procesului de identificare a tuturor copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, dar şi a celor care au revenit în ţară după o experienţă de migraţie de cel puţin 12 luni. „După nouă ani de implementare a prevederilor Legii nr. 272/2004, se constată încă deficienţe în îndeplinirea atribuţiei de monitorizare şi analizare a situaţiei copiilor din unitatea administrativ teritorială, inclusiv a celor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate”, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte documentul. Salvați Copiii România a înaintat propuneri de modificare a Legii 272/2004, solicitând introducerea unui capitol separat care să se refere strict la această categorie de copii. Între propunerile făcute de Organizația „Salvați Copiii” se află şi obligația școlilor de a sesiza Serviciul Public de Asistenţă Socială sau a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului în legatură cu cazurile copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
Soluţiile nu sunt nici simple, nici rapide. Cel mai indicat ar fi ca părinţii să facă tot posibilul pentru reunirea familiei, fie acasă, fie în ţara de destinaţie. Românii muncesc „să lase ceva în urmă”, uitând că, de fapt, tot ceea ce lasă în urmă sunt copiii.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava