Concert pascal
MOPAN Suceava

Aproape o treime dintre suceveni nu au făcute reviziile și verificările tehnice la instalațiile de utilizare a gazelor naturale. Prefectul județului Suceava, Alexandru Moldovan, a susținut astăzi o conferință de presă în care a declarant că în urma exploziei produse în dimineața zilei de 27 martie a.c. la un apartament din municipiul reședință de județ și a convocării de îndată a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență a  fost constituită prin ordin o comisie de verificare a instalațiilor de utilizare a gazelor naturale alcătuită din reprezentanții ISU, ITM, ai Inspectoratului Județean în Construcții și Primăriei municipiului Suceava. Verificările au fost efectuate în perioada 29 martie – 13 aprilie 2023 pe raza municipiului Suceava. Scopul principal al comisiei l-a constituit analizarea modului în care este respectată Procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei  nr. 179/2015, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul municipiului Suceava. Alexandru Moldovan a spus că scopul principal al comisiei l-a constituit analizarea modului în care este respectată procedura privind verificările şi reviziile tehnice ale instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale, aprobată prin Ordinul președintelui Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei  nr. 179/2015, cu modificările și completările ulterioare, la nivelul municipiului Suceava.

„În cadrul verificărilor au fost analizate datele și informațiile furnizate de operatorul sistemului de distribuție a gazelor naturale și de operatorii economici acreditați ANRE și ISCIR în domeniul instalării, verificării și reviziilor a instalațiilor de gaze naturale. De asemenea, s-au luat în considerare și obligațiile ce revin asociațiilor de proprietari și utilizatorilor finali, casnici, în ceea ce privește exploatarea în siguranță a instalațiilor de gaze naturale”, a precizat Moldovan. El a arătat că din datele furnizate de operatorul de gaz a reieșit faptul că aproape o treime dintre sucevenii racordați la sistemul de distribuție nu au făcut în termen reviziile și verificările tehnice ale instalațiilor de utilizare. „La nivelul municipiului Suceava, nu au fost realizate la termen pentru toți clienții finali operațiile de întreținere ale instalațiilor de utilizare a gazelor naturale. Astfel, dintr-un total de 34587 clienți finali, nu au fost efectuate la scadență 3156 de revizii (34,53%), respectiv 6810 (26, 76%) de verificări. De asemenea, un număr semnificativ de utilizatori casnici nu cunoaște faptul că montarea detectoarelor de gaz este obligatorie. De altfel, în fișele de evidență a lucrărilor periodice de verificare tehnică a instalației de utilizare a gazelor naturale este o rubrică în care operatorii care efectuează verificările trebuie să menționeze dacă există sau nu detectoare de gaz. Dacă constată lipsa acestora operatorul care a efectuat verificarea tehnică poate, dar nu este obligat să sisteze furnizarea gazului metan”, a precizat prefectul județului. El a mai spus că în condițiile în care nu toți operatorii economici contactați au transmis datele solicitate, comisia nu a putut stabili dacă numărul de angajați care dețin autorizările necesare este suficient pentru acoperirea lucrărilor efectuate în baza contractelor de prestări servicii existente.

Alexandru Moldovan a mai adăugat că asociațiile de locatari sunt obligate să facă demersurile necesare în vederea efectuării reviziilor sau verificărilor tehnice pentru instalația de gaze naturale aflată în proprietate comună. „Această obligație legală nu este cunoscută sau asumată de către toți reprezentanții asociațiilor de proprietari, așa cum a reieșit din discuțiile purtate pe această temă la ședința organizată în data de 30.03.2023, la sediul Primăriei Suceava. În același timp, o atenţie deosebită trebuie acordată de către asociațiile de proprietari, pentru informarea și educarea utilizatorilor în vederea conştientizării acestora privind responsabilităţile care le revin în ceea ce priveşte întreţinerea şi exploatarea instalaţiilor de utilizare, inclusiv necesitatea efectuării operaţiunilor de verificare/revizie tehnică a acestora, dar şi cu privire la alte reguli ce trebuie respectate pentru utilizarea în condiţii de siguranţă a gazelor naturale”, a încheiat prefectul județului.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Actualitate
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava