Concert pascal
MOPAN Suceava

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a prezidat astăzi Comitetul Național pentru aderarea României la OCDE, care reunește reprezentanții principalelor instituții publice centrale implicate în procesul de aderare.

”Aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este cel mai important obiectiv de țară după integrarea în Alianța Nord-Atlantică și în Uniunea Europeană pentru că va însemna un viitor mai bun pentru copiii noștri și siguranța că, orice decizie ar lua clasa politică, țara noastră a ales direcția corectă”, a subliniat premierul Marcel Ciolacu.

Comitetul Național a trecut în revistă evoluțiile recente ale procesului și prioritățile avute în vedere pentru perioada următoare.

Premierul Marcel Ciolacu a reamintit că procesul de aderare la OCDE sprijină eforturile Guvernului de a îmbunătăți politicile publice în domenii-cheie precum guvernanța publică și corporativă, digitalizarea, economia verde. Prim-ministrul României a evidențiat etapele parcurse în procesul tehnic de aliniere la standardele OCDE (chestionare, misiuni de evaluare), cu accent asupra evaluărilor care au debutat la nivelul Comitetelor sectoriale ale Organizației.

Șeful Executivului a amintit unul dintre rezultatele importante obținute până în prezent în procesul de aderare la Organizație, respectiv faptul că, din 22 septembrie 2023, România a devenit al 45-lea Stat Parte la Convenția privind combaterea coruperii funcționarilor publici străini în cadrul operațiunilor economice internaționale (Convenția anti-mită), unul dintre principalele instrumente juridice ale Organizației: Convenția reprezintă un element-cheie pentru combaterea activă a coruperii în tranzacțiile financiare internaționale, contribuind astfel la menținerea standardelor ridicate privind conduita etică.

Membrii Comitetului Național au discutat domeniile de acțiune necesare aderării la Organizație, în contextul etapelor care jalonează progresele la nivelul fiecărui Comitet sectorial OCDE în parte, în următorul an. Un element important în acest proces privește publicarea viitorului Studiu Economic de țară pentru România de către OCDE, anticipat în luna martie 2024.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a solicitat instituțiilor să asigure resursă umană dedicată  procesului de aderare la OCDE și să colaboreze cu experții organizației: ”Beneficiem de un capital bun de imagine, inclusiv în dialogul direct cu statele membre OCDE. Rog atenție din partea tuturor instituțiilor în continuarea acestor etape, pentru menținerea dinamicii procesului de aderare,”, a declarat premierul.

Coordonatorul național al procesului de aderare la OCDE, secretarul de stat Luca Niculescu, a menționat că la nivelul acestei organizații este apreciat sprijinul premierului României și ritmul bun din instituțiile implicate în acest proces.

Informații suplimentare:

România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de Parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandum-ul Inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, raportat la instrumentele legislative OCDE.

În prezent, România se află în etapa tehnică a procesului, care constă din transmiterea de informații suplimentare, organizarea de misiuni tematice și susținerea de prezentări în cele 26 de Comitetele sectoriale OCDE. Informațiile sunt trimise în paralel, pentru toate domeniile generale de politici și toate Comitete sectoriale din Foaia de Parcurs, în baza metodologiei proprii fiecăruia și a programului de lucru aferent.

Comitetul național pentru aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, autoritățile și instituțiile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare și este condus de prim-ministru. Comitetul național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de Parcurs a României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Guvern
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava