Concert pascal
MOPAN Suceava

Comunicat:

În cadrul proiectului „Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă”, au fost prezentate miercuri, 25 noiembrie 2015, rezultatele obţinute până în acest moment. La eveniment au participat Primarul oraşului Vatra Dornei, dl. Ilie Boncheş, Consilier al Ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, dl. Radu Rey, Directorul Agenţiei Zonei Montane, dl. Lazăr Latu alături de reprezentanţi ai Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), ai Fundaţiei Heifer Project pentru România şi ai instituţiilor publice locale.

O unitate de procesare pentru fructe de pădure, ciuperci şi plante reprezintă domeniul principal de activitate şi de investiţii al proiectului iar aceasta va sprijini diversificarea serviciilor FAMD prin valorificarea resurselor naturale existente în zonă. Proiectul este realizat cu fonduri Norway Grants alocate de către Guvernul Norvegiei prin Innovation Norway.

Federaţia Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), având ca parteneri Fundaţia Heifer Project pentru România şi NIBIO (Norwegian Institute of Bioeconomy Researh), a iniţiat şi s-a implicat în implementarea proiectului Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă. Scopul acestuia îl reprezintă dezvoltarea modelelor agricole din zona montană a României prin integrarea activităţilor tradiţionale în sistemul economic modern.
Proiectul urmăreşte:
1.    Dezvoltarea unei unităţi procesatoare folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă şi certificarea produselor obţinute.
2.    Informarea cu privire la avantajele capitalizării produselor nelemnoase şi recunoaşterea importanţei aplicării unui management sustenabil respectând, în acelaşi timp, principiile pentru un mediu înconjurător sănătos.
3.    Realizarea unui studiu de cercetare pentru determinarea caracteristicilor nutriţionale şi perioadele optime de recoltare a fructelor de pădure şi comunicarea acestor date fermierilor prin instruire, ghid de bune-practici şi vizite de studio.

În prezent, în zona Vatra Dornei energia verde nu este folosită. Cauza o reprezintă atât lipsa de cunoştinţe cât şi capacitatea redusă de investiţii. Proiectul Întreprindere socială de procesare a fructelor de pădure folosind surse de energie regenerabilă şi nepoluantă va creşte gradul de conştientizare în ceea ce priveşte protecţia mediului şi conservarea durabilă a pădurilor. Pe baza studiilor ştiinţifice realizate de NIBIO Norvegia, va fi dezvoltat şi diseminat, prin intermediul membrilor Federaţiei Agricultorilor de Munte Dorna (FAMD), un ghid de bune practici cu privire la recoltarea ecologică a fructelor de pădure şi prelucrarea ecologica a acestora. Atât ghidul de practici cât și instruirea furnizată vor contribui la protecția mediului şi la sustenabilitatea activității agriculturilor.

Totodată, proiectul va crea locuri de muncă sezoniere pentru membrii FAMD şi pentru familiile de fermieri. Rata șomajului din zonă este mare iar aceste locuri de muncă sezoniere, care constau în colectarea fructelor de pădure, a plantelor medicinale și a ciupercilor, vor asigura venituri suplimentare pentru persoanele defavorizate.

Despre parteneri:
Heifer România funcţionează de peste 20 ani ani şi a implementat mai bine de 65 de proiecte în Romania, Bulgaria si Moldova. Aplicând experienţa şi valorile Heifer International, Heifer România susţine dezvoltarea comunităţilor prin dezvoltarea sustenabilă a fermelor, dezvoltarea de lanţuri valorice de la producţie la marketing, asistarea grupurilor dezavantajate, protecţia mediului şi promovarea agroecologiei.

Asociaţia F.A.M.D. Vatra Dornei a fost fondată în 1993 ca o asociaţie a ţăranilor din zona de munte, mai exact din Bazinul Dornelor. Obiectivele majore ale federaţiei sunt reprezentarea intereselor membrilor – funcţii „lobby”, asistarea şi dezvoltarea gospodăriilor, aprovizionarea acestora şi comercializarea produselor, organizarea de pieţe şi expoziţii de animale, promovarea unor surse de venit suplimentare precum agroturismul, articole din lână, artizanat şi crearea unui fond de creditare.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Economic
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava