Targul de toamna Produs in Bucovina
Comenzi MOPAN Suceava

Comunicat de presă: 20 de activişti ai Campaniei Salvaţi Roşia Montană au desfăşurat o acţiune de protest în faţa Hotelului Park Hyatt din Zurich, Elveţia, unde avea loc Forumul European al Aurului. Activiştii au boicotat întâlnirea industriei miniere aurifere şi au transmis companiei Gabriel Resources, prezentă la eveniment, că lupta împotriva proiectului minier de la Roşia Montană continuă.

 

Grupul de activişti a călătorit până în Elveţia să demaşte practicile corporatiste murdare şi abuzive ale companiei canadiene Gabriel Resources în Roşia Montană. Forumul European al Aurului are loc între 16 şi 18 aprilie în Zurich, unul dintre cele mai importante centre ale comerţului mondial cu aur şi locul unde mai mult de o treime din producţia globală de aur este tranzacţionată. De asemenea, 50% din aurul global tranzacţionat este transportat fizic prin Elveţia, unde 5 dintre cele mai importante rafinării din lume sunt localizate.

 

In formaţie de cortegiu funerar şi purtând măşti aurii, activiştii au întrerupt întâlnirea în desfăşurare a companiilor miniere pentru a face cunoscut opiniei publice că Gabriel Resources strămută familii de pe pământurile lor şi dezgroapă morţii din morminte în Roşia Montană. Toate acestea cu încălcarea drepturilor omului şi a legistaţiei în numele profitului. Activiştii români au livrat companiei miniere un sicriu auriu cu mesajul “Gabriel, RIC – rest in cyanide!”, în semn de urare pentru Gabriel Resources care plănuieşte cu orice preţ deschiderea la Roşia Montană a celei mai mare mine aurifere de suprafaţă din Europa.

 

In timpul acţiunii, protestatarii au afişat bannere cu mesaje precum “Roşia Montană nu va fi distrusă pentru aur.”, “Stop mineritului aurifer!” sau “Salvaţi Roşia Montană!”. Ei au adus în faţa hotelului şi fotografii care arată mormintele goale din Roşia Montană, dovezi ale acţiunilor abuzive întreprinse de compania canadiană în numele profitului: încălcarea drepturilor omului, dezgroparea morţilor din cimitire şi încălcarea dreptului publicului la informare şi liberă exprimare.

 

“Nu este o coincidenţă că Forumul European al Aurului se desfăşoară în Zurich. Toate aceste companii miniere controversate şi-au dat întâlnire într-unul dintre locurile importante pentru comerţul cu aur pentru a pune la cale viitorul acestei industrii murdare în cea mai discretă atmosferă. Am venit tocmai din România să boicotăm acest eveniment şi să arătăm tuturor realitatea din Roşia Montană. Mesajul nostru către Gabriel Resources şi investitorii companiei este că nu vom renunţa şi vom lupta în continuare pentru drepturile noastre la un mediu sănătos, la liberă exprimare şi cultură”, a declarat Bogdan Buta, unul dintre activişti.

 

Acţiunea Campaniei Salvaţi Roşia Montană se înscrie într-o serie de evenimente menite să aducă în prim plan vocea mişcărilor de opoziţie la proiectele miniere din diferite părţi ale lumii.  Cu ocazia Forumului European al Aurului, tot în data de 17 aprilie, vor avea loc un protest public de solidaritate cu Roşia Montană şi o adunare publică la care vor participa Arthur Manuel (Preşedinte al Indigenous Network on Economy and Trade şi purtător de cuvânt al reţelei de comunităţi indigene Defenders of the Land), Humberto Galindez (membru al Asamblea  Socio Ambiental de Catamarca împotriva megaminelor din Argentina) şi activişti din Grecia şi Peru.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
Bune practici pentru o batranete frumoasa
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava