Concert pascal
MOPAN Suceava

Finalul lunii februarie a semnificat pentru copiii din Corbasca nu doar sfârșitul iernii ci și încheierea Proiectului Photovoice – „Copii implicați, pentru un viitor mai bun în comuna Corbasca”. Eforturile și implicarea de care au dat dovadă pe parcursul proiectului le-au fost răsplătite printr-o binemeritată petrecere, organizată în ultima zi de desfășurare a proiectului, unde au fost răsfățați cu pizza, tort și multă voie bună.

Timp de 11 luni cei 45 de copii din cadrul Clubului cu Lipici Scărișoara (aflat în administrarea partenerului – Fundația de Sprijin Comunitar) și  45 elevi ai Școlii Gimnaziale Băcioi au fost impicați în activități de tip photovoice combinând astfel fotografia cu implicarea socială la nivel comunitar.

Scopul și obiectivele proiectului au fost implicarea și responsabilizarea copiilor, a cetățenilor și Autorităților Publice din comuna Corbasca în viața comunității în care trăiesc, creșterea gradului de acceptare a copiilor rromi în rândul populației majoritare – diminuarea gradului de discriminare a populației rrome prin implicarea copiilor de etnie rromă în cele 11 luni de proiect precum și dezvoltarea unor competențe de natură civică pentru cei 90 copii implicați în activitățile proiectului.

Copiii au fost inițiați în metoda PhotoVoice și în arta fotografiei, au fost ajutați să înțeleagă termenul de implicare civică și cum pot ei influența comunitatea în care trăiesc și au dezbătut pe larg diferențele etnice din propria comunitate și neînțelegerile care apar în urma acestor diferențe, specifice vârstei lor.

Au învățat cu ajutorul a doi fotografi profesioniști și a echipamentelor puse la dispoziție prin proiect să imortalizeze prin fotografii expresive și de calitate realitățile frumoase și mai puțin frumoase ale comunei Corbasca. Fotografiile au surprins câteva teme de interes local, cum ar fi starea unora dintre drumurile comunale, lipsa unor locuri de joacă sau terenuri de sport amenajate, lipsa de civilizație a unora dintre locuitorii comunei care nu respectă natura și spațiile comune, dar și realitățile din comună cu care se mândresc cum ar fi Clubul cu Lipici, peisajele frumoase și activitățile din comunitate dedicate în mod special copiilor. Toate problemele identificate de ei au fost pezentate Autorităților Locale prin intermediul unei expoziții foto și prin discuții directe cu ei.

În urma discuțiilor pe marginea fotografiilor realizate de ei, copiii au înțeles că anumite aspecte necesită resurse substanțiale și o perioadă mai lungă de timp pentru a fi schimbate (ex. asfaltarea drumurilor), că altele țin de implicarea permanentă a cetățenilor (ex. gunoiul aruncat la voia întâmplării) și că în cazul acelor neajunsuri care îi interesează în mod direct, pot produce chiar ei schimbarea dacă sunt sprijiniți și au acordul Autorităților Publice Locale.

Din multitudinea de probleme identificate de ei, au ales să supună atenției Autorităților Locale lipsa unor locuri de joacă și recreere, prin intermediul a două planuri de acțiune în care urmeaza să  se implice și ei în mod activ. În baza celor două planuri, cei mici au propus autorităților din Comuna Corbasca ca la sfărșitul lunii aprilie să amenajeze în curtea Școlii Generale din Corbasca și în cea din cadrul Școlii Generale din Băcioi două spații de joacă și recreere ce pot fi construite printr-un minim necesar de materiale și prin implicarea oamenilor din comunitate.

„Activitățile au avut menirea să crească interecțiunea la nivelul comunității între rromi și români, pornind din rândul copiilor și determinând astfel scăderea prejudecăților cu privire la etnia rromă. Alegerea copiilor de a se implica în realizarea celor două locuri de joacă și construirea lor cu resurse din comunitate demonstrează și mai mult rezultatul pozitiv al celor 11 luni de proiect. Prezența în curtea școlii a celor două locuri de joacă va fi cea mai puternică motivație pentru copii de a se implica pe viitor în dezvoltarea propriei comunități și de a  reaminti adulților și Autorităților Locale că viitorul îl reprezintă ei, copiii” – Gabriela Dragu, coordonator proiect.

Proiectul “Copii implicați pentru un viitor mai bun în comuna Corbasca”, în valoare de 60.000 lei a fost finanțat prin Fondul pentru Inovare Civică și a fost implementat de Fundația Mână în Mână din Bacău în parteneriat cu Primăria Comunei Corbasca, Fundația de Sprijin Comunitar din Bacău, Școala Generală Corbasca și Școala Generală Băcioi.      

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Social
SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
E.ON - Luna aceasta, factura electronica iti poate aduce premii in fiecare zi
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava