Concert pascal
MOPAN Suceava

Muzicienii, instrumentiștii, actorii, balerinele, dansatorii, sunetiștii, compozitorii, scenografi, regizori și toți cei numiți „artiști independenți” au fost primii și cei mai grav afectați de criza provocată de coronavirus. Peste noapte s-au trezit cu spectacole anulate și fără nicio sursă de venit. În timp ce alte categorii profesionale au beneficiat de ajutor financiar din partea statului român, artiștii liber profesioniști nu au primit nimic. Discriminați, marginalizați, au decis să-și înființeze sindicat. Până acum s-au înscris deja peste 100 de persoane în grupul de inițiativă, potrivit click.ro.

Artiștii independenți nu au un salariu fix și nu sunt angajați cu carte de muncă. Funcționează pe contracte de drepturi de autor, iar venitul lor variază. Evident, este supus impozitării. „Noi plătim din orice încasăm un impozit de 33%. Cu toate acestea, nu beneficiem de șomaj, de ajutoare sociale, ne mor artiștii de foame la pensie. Ca dovadă, nici acum, în perioada stării de urgență, nu am putut beneficia de indemnizație de sprijin deoarece s-au pus niște condiții foarte greu de respectat. Mai exact, trebuia să demonstrăm că în ultimele trei luni am avut contract de drepturi de autor. Ori lunile ianuarie, februarie și martie se știe că sunt moarte pentru artiști, prea puțini au avut vreun contract. Eu de 16 ani cotizez la Uniunea Compozitorilor și la CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți), dar nu beneficiez de nimic, nu m-am putut încadra pentru acea indemnizație”, spune Navi, cântăreață și compozitoare, conform sursei citate.

Citește articolul complet pe: https://www.click.ro/vedete/romanesti/revolta-artistilor-ignorati-de-stat-afectati-grav-de-criza-provocata-de-pandemie

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Vedete

Click!
Ziarul Click!
Îţi aduce cele mai tari exclusivităţi, vedete, actualitate, divertisment, sport

SAV-COM Suceava
MOPAN Suceava
FACOS Suceava
Edofier Fier Forjat
Castiga premii zilnice cu factura electronica din contul E.ON Myline
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
Jidvei - vinuri albe romanesti de calitate
A.I.T.I. Imobiliare Suceava
General Construct - Anunturi angajare
Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava
REVINE Suceava
Hornar de Bucovina
Locuri de munca in Romania
ROMFOUR - Transport international de persoane colete - auto pe platforma
Loial Impex Suceava